Administrație

Problema câinilor fără stăpân: același interes, abordări diferite

Câinii fără stăpân s-au înmulțit îngrijorător în municipiu, iar pe străzile Buzăului animalele circulă nestingherite în haite, spre temerea cetățenilor, care fac apel la autorități să ia măsuri. Atât Primăria Buzău, cât și iubitorii de animale, sunt de acord că locul câinilor nu este pe stradă, însă aici se oprește consensul dintre cele două tabere. Aceasta pentru că în timp ce municipalitatea, prin serviciul de ecarisaj al Urbis, dorește să îi prindă și să îi eutanasieze, asociațiile pentru protecția animalelor susțin sterilizarea și încurajarea adopțiilor.

Toma: Și eu iubesc câinii, dar haideți să mai iubim și oamenii

Constantin Toma

În ultima ședință a Consiliului Local Municipal, primarul Constantin Toma a avut o reacție vehementă față de situația actuală a câinilor fără stăpân și a adus în discuție cazurile șocante ale unor persoane ucise de haite de câini. Edilul spune că, prin intermediul platformei Buzău City Report, primește zeci de sesizări de la diverși cetățeni, cei mai mulți părinți, care se tem pentru siguranța copiilor. Primarul dă vina pe legislația actuală și spune că metoda de prindere aprobată în prezent, cu crosa, este una ineficientă. Rezultatele se văd în cifre, după cum adaugă Toma, care a mărturisit că în 2022 s-au prins de cinci ori mai puțini câini decât în 2021:

„Și eu iubesc câinii, și dumneavoastră iubiți câinii, dar haideți să mai iubim și oamenii. Ați văzut ce s-a întâmplat la București, două doamne moarte, copil făcut zob la Botoșani. Poate fi și la noi! Doctorul veterinar este singurul care decide dacă acel câine este violent sau nu, în condițiile în care s-au făcut haite. Câinii sunt de dimensiuni mari și sunt un pericol, știm treaba asta (…) Acu doi ani s-au prins 1.500 de câini, iar anul trecut doar 300… de cinci ori mai puțini (…) Câinii s-au înmulțit și nu numai aici, este vorba și de ce este pe lângă Buzău. Va trebui să facem o asociație de dezvoltare pentru că sunt foarte mulți câini sălbăticiți. Uitați-vă câte haite sunt pe câmp, ieșiți un pic în afara Buzăului, pe lângă Buzău”.

Primarul spune că are în plan să ia măsuri pentru a rezolva situația actuală, însă așteaptă schimbarea legii, pentru a prinde animalele prin tranchilizare, o metodă pe care o consideră mult mai eficientă decât cea actuală. „Este un serviciu public pe care îl facem, în care cei de la Urbis sunt în pierdere, să ne înțelegem foarte clar și trebuie făcut ceva să rezolvăm această problemă și o vom face. La Curtea Constituțională este acum în motivare, unde s-a obținut și pentru câinii normali, să se poată face tranchilizare. Vreau să vă spun că la nivel național este o competiție, inclusiv între sectoare, și toți câinii se prind numai prin tranchilizare. Am vorbit cu colegii mei, am vorbit cu Ciprian Ciucu de la Sectorul 6, nu există altceva… Mai ales în mediul urban, n-ai cum să-i prinzi. Sau în Crâng, s-au înmulțit, mănâncă căprioare și ce animale or mai fi acolo”, a adăugat Toma.

Iubitorii de animale condamnă abordarea

De cealaltă parte, asociațiile care se luptă pentru drepturile animalelor spun că tratamentul aplicat câinilor de către hingheri este inuman, iar aceștia sunt adesea maltratați și eutanasiați, autoritățile alegând calea ușoară, în loc să promoveze sterilizarea și adopția. Odată intrați în padocul Urbis, câinii au zilele numărate, la propriu. Doar 28 de zile lucrătoare li se acordă câinilor nerevendicați sau neadoptați, după care aceștia vor fi eutanasiați, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar. Termenul, se mai menționează în proiectul de hotărâre al Primăriei Buzău, va fi stabilit „avându-se în vedere capacitățile de cazare și disponibilitățile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat”.

Autoritățile locale spun că decizia de eutanasiere a unui câine aparține medicului veterinar, pe baza anumitor criterii, însă și latura economică are o pondere în această decizie. Capacitatea adăpostului de la Buzău, singurul din județ, este de 386 locuri, iar cheltuielile cu cazarea și hrana unui câine/zi însumează 9,2 lei fără TVA, la care se adaugă și cheltuielile cu serviciile sanitar-veterinare, în valoare de 8.990 lei/lună, fără TVA.

Cum spun experții că trebuie să reacționăm în cazul unui atac

Situația actuală a câinilor fără stăpân a pornit tot de la oameni, care au abandonat animalele, iar acestea s-au înmulțit și s-au grupat în haite, în încercarea de a-și crește șansele de supraviețuire. Experții spun că adesea comportamentul câinilor din cadrul haitei nu este același cu cel pe cont propriu. Animalele tind să devină mai agresive în cadrul unui grup, dat fiind că sunt nevoite să concureze pentru hrană și pentru împerechere.

Dacă un om este atacat de un câine, este important să se mențină contactul vizual cu acesta în permanență. Acesta este sfatul important pe care l-a oferit coordonatorul echipei operative canine de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Gabriel Ivanov: „În situația în care te atacă un câine, în primul rând nu trebuie să pierzi contactul vizual cu acesta. De asemenea, când ești atacat de un câine, contează să agiți mâinile, iar dacă ai un băț la îndemână, să îl folosești fără a lovi direct acel patruped, ci doar să îl ții la distanță cât de mult poți (…) În situația în care vorbim de o haită de câini, atunci trebuie identificat acel câine care este șeful haitei sau masculul alfa, cum îi zicem noi, poate să fie o femelă, nu neapărat un mascul, cu care trebuie ținut contactul vizual tot timpul”, a arătat Ivanov.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker