Cultură

FOTO | Prima expoziție din acest an de la Galeriile de Artă, „ca o poezie de Minulescu”

Prima expoziție din acest an de la Galeriile de Artă „Ion Andreescu”, care va fi găzduită la sala parter, face parte dintr-un proiect al artistului plastic Niculina Vlad Leonte, spune Valeriu Șușnea, curatorul și  coordonatorul direct al proiectului. „Sunt foarte bucuros de acest nou proiect al doamnei Niculina Vlad Leonte, <Acromatic>, care aduce pe simeze noi propuneri pentru elementele de artă vizuală. De data aceasta, toate lucrările prezentate sunt în alb și negru și în derivatele acestor tonuri”, spune președintele Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Buzău. Lucrările expuse au foarte multe detalii, ceea ce le aduce un plus de valoare, pentru că prin aceste amănunte transmit sentimente și creează o atmosferă autentică de iarnă. O lucrare bună este cea care te face să te oprești înaintea ei, iar lucrările Niculinei Vlad Leonte reușesc să facă acest lucru, întrucât creează atmosferă, este o „explozie” de alb.

Expoziție dedicată Zilei Culturii Naționale

„Nu avem zăpadă, dar avem expoziția aceasta, care se ocupă, într-adevăr, de peisajul hibernal. Este o expoziție ca o poezie de Minulescu. Ea este un poet în cel mai pursens al cuvântului, un poet a modului în care folosește elementele artistice, plastice, pata, linia, punctul; sunt foarte multe elemente pe care vizitatorii pot să le descopere și să le redescopere. Expoziția va sta pe simeze până la finele lunii ia­nua­rie. Suntem bucuroși că am ofe­rit această expoziție de Ziua Culturii Naționale”, spune Șușnea. Tot el atenționează asupra faptului că lucrările sunt integrate într-un tot unitar, dar, în același timp, surprind pe de o parte un demers realist, pentru că observăm o preocupare pentru pădurea desfrunzită iarna, pentru crearea unui peisaj de iarnă, iar pe de altă parte, autoarea se ocupă și de zona abstractă, în expoziție regăsindu-se câteva asemenea lucrări foarte interesante.

Pentru un creator este important să încerce și această propunere, Niculina Vlad Leonte fiind la bază modelatoare în lut. Președintele UAP Buzău spune că  Niculina Vlad Leonte are multe lucrări de ceramică, în expoziție existând și un eșantion în care aceasta imită pana cu o călimară și o carte.

Despre Niculina Vlad Leonte, Valeriu Șușnea amin­tește că este un produs al Facul­tății de Arte Plastice de la Iași,  cu  valențe decorative în ceea ce face, până acum ea ocupându-se mai mult de volum, adică de ceramică. Niculina Vlad Leonte este și profesor de arte vizuale la Liceul Tehnologic din Puiești, județul Vaslui. „Expoziția a fost dedicată <Zilelor Culturii Naționale>. Este important și pentru noi ca să  începem proiectul expozițional din 2022 cu această expoziție. Este prima, a  sa personală. La Galeriile de Artă urmează un program dens.  Vor fi tot anul expoziții interesante care se derulează astfel încât în Galeriile de Artă din Buzău vor fi prezente persona­lități. Va fi un efort foarte mare, dacă se vor menține condițiile de pandemie. Este un efort pe care îl facem și încercăm, în perioada asta, să acoperim cele două săli astfel încât să existe câte 12 expoziții cel puțin în cele două spații pe care le avem”, spune președintele UAP Buzău.

Niculina Vlad Leonte nu se află la primul vernisaj la Buzău, ea fiind integrată colectivului UAP buzoian, chiar dacă locuiește la Bârlad. „A mai avut expoziții la Buzău, dar s-a integrat foarte bine colectivului nostru și aduce un plus de valoare pentru că noi nu avem ceramist. Avem metalist, dar nu aveam ceramist, și iată că obiectele de ceramică propuse de artistul plastic aduc un plus de valoare, un plus de tehnică care se integrează foarte bine în lucrările pe care le prezintă în expozițiile colective”, spune președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea.

 

Articole similare