Actualitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău s-a procopsit cu unul dintre cele mai păguboase contracte pentru gaze naturale din țară

Guvernul a aprobat, marți, noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la ener­gie electrică și gaze naturale, măsuri care vor intra în vigoare de la 1 februarie. „Astăzi (n.r. marți, 25 ia­nua­rie) am aprobat ordonanța de urgență prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință, scade plafonul de la 1 leu pe kW la 0,80 de bani pe kW pentru energie electrică și de la 0,37 bani pe kW la 0,31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus față de acest lucru, consumă 500 kW lunar și 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară și, practic, vor plăti 0,68 de bani pentru e- nergia electrică și circa 0,22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele inclu­se’’, a precizat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Măsura plafonării prețu­rilor la energie electrică și gaze naturale pentru aproape toți consumatorii noncasnici reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru agenții economici, dar și pentru instituțiile de stat, care nu beneficiază în prezent de niciun fel de înlesnire la plata facturilor de utilități, se arată într-o analiză realizată de profit.ro.

Începând cu 1 februarie și până la sfârșitul lunii martie, furnizorii vor fi obligați să plafoneze prețurile finale facturate la cel mult 1 leu pe kWh la energie și 0,37 lei/ kWh la gaze. De această plafonare nu vor beneficia marii consumatori industriali precum Azomureș sau ALRO, pentru că primesc deja subvenții de la bugetul de stat pentru acoperirea componentei certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) din costul energiei.

În schimb, de această plafonare a prețurilor beneficiază și spitalele publice sau private, unitățile de învățământ publice și private, unitățile de învățământ publice și private, creșele, bisericile și furnizorii publici și privați de servicii sociale, dar și instituțiile publice de cultură care au fost adăugate de curând pe listă.

Cu toate acestea, multe dintre instituțiile de stat nu beneficiază încă de niciun fel de reducere la plata facturilor care au crescut exagerat. La Bursa Română de Mărfuri (BRM), în ultimele două luni, instituțiile în cauză au încheiat contracte de furnizare de gaze naturale la prețuri mult mai mari față de plafonul care va intra în vigoare de la 1 februarie, de 0,37 lei/kWh. Astfel, Consiliul Județean Covasna deține ,,recordul” după ce, pe 22 decembrie, a cumpărat gaze cu 905,5 lei/ MWh (0,905 lei/ kWh), de 2,4 ori mai mare decât viitorul plafon.

Consiliul Județean Co­vasna nu este singura instituție publică pentru care gazele naturale vor fi mai scumpe. Contracte la prețuri mari au mai încheiat UM 02444 Sibiu (900,35 lei/MWh), Autoritatea Națională Fitosanitară (899,9 lei/MWh), Primăria Alba Iulia (896,7 lei/MWh), Apele Române (881 lei/MWh) și Inspectoratul de Stat în Construcții (818,1 lei/kWh). Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău ,,se bucură” și el de prețuri mult mai mari la gaze naturale în acest an. Instituția a cumpărat gaze naturale cu 851,15 lei/MWh, dublu față de viitorul plafon.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker