Sănătate

Vaccinarea moare, explozie de cazuri de coronavirus. Care este situația din spitale

Valul 5 al pandemiei de Covid-19 aduce tot mai multe cazuri noi de infectare. La Buzău, conform ultimei raportări transmise miercuri de către Direcția de Sănătate Publică , numă­rul cazurilor a explodat. Au fost înregistrate 537 cazuri noi de infectare și alte 34 de reinfectare record de la începutul pandemiei. De asemenea, Buzăul se confruntă și cu o situație în care un buzoian a fost infectat cu noul coronavirus de trei ori, deși era vaccinat cu două doze.

Numărul mare de infectări a determinat și creșterea numărului de internări. Astfel, la cea mai mare unitate spitalicească din județ sunt internați  cinci buzoieni la ATI, 26 la Boli Infecțioase și 26 la Pneumoftiziologie (PNF). Cele șapte paturi pentru copii de care unitatea dispune în Secția Boli Infecțioase sunt în prezent ocupate cu adulți. În total, aproape 60 de pacienți sunt internați în Spitalul Jude­țean de Urgență. Mențio­năm că la SJU Buzău nu sunt internați copiii, aceștia fiind trimiși la Râmnicu Sărat în cazul în care, după testare, medicii consideră că micuții au nevoie de internare. Chiar dacă numă­rul infectărilor a crescut simțitor în ultimele zile, nu s-a luat încă în calcul suplimentarea paturilor, transmit reprezentanții Spitalului Județean. La Spitalul de la Nehoiu sunt internați 17 pacienți, iar trei dintre aceștia au nevoie de oxigen.

Toate acestea se în­tâmplă în timp ce ritmul vaccinării scade de la o zi la alta. La ultima raportare transmisă miercuri de Ins­tituția Prefectului, doar 59 de buzoieni au fost imunizați cu prima doză, în timp ce pentru doza a doua au optat 79 de persoane. Se pare că apetitul buzoienilor pentru vaccinare a fost tăiat și de mutarea  de pe Bulevardul ,,Nicolae Băl­cescu’’ la Galleria Mall, despre care prea puțini ce­tățeni știu că acum func­ționează șapte zile din șapte, între orele 8.00 și 20.00, și nu doar în week-end. Vaccinurile administrate la centrul de la Galleria Mall sunt cele de la Pfizer, Johnson, Moderna și AstraZeneca.

Și la nivel național situația este alarmantă. Miercuri, numărul cazurilor de Covid-19 s-a dublat față de ziua anterioară, fiind înregistrate  peste 34.000 de cazuri noi. Și  numărul deceselor a crescut, la nivelul întregii țări fiind raportate aproape 100 decese în 24 de ore. La Buzău, de la începutul pandemiei de Covid-19 au fost înre­gistrate 884 de decese.

Județul Buzău se află în scenariul roșu, cu o incidență a cazurilor de 4.7 la mia de locuitori. Județul Cluj se află, în continuare, în fruntea județelor cu rată de infectare mare, cu o incidență de 16,95 la mie, iar alte 34 județe și municipiul București se află în scenariul roșu, potrivit bilanțului de miercuri, transmis de Grupul de Comunicare Strategică. Alte cinci județe se află în scenariul galben, în timp ce Mehe­dinți este singurul județ în scenariul verde.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, susține că vom ajunge într-o fază endemică de evoluție a bolii. ,,Vom ajunge într-o fază endemică de evoluție a bolii. Este foarte probabil să se întâmple acest lucru pentru că toate estimările ne arată că, în această perioadă, probabil, că mai mult de jumătate din     po­pulația lumii va trece prin infecția cu Sars-COV-2, or coroborat cu faptul că peste 60 la sută din populația la nivel global a primit cel puțin o doză de vaccin, foarte probabil că vom ajunge în faza post pandemică, în perioada de endemie în care va conta foarte mult comportamentul individual”, a declarat, miercuri, Valeriu Gheorghiță.

Articole similare