Actualitate

FOTO / Povestea Danielei Matache, de la Conservator și inginerie alimentară, la antreprenoriat cu fonduri europene și acțiuni caritabile

Nu există o vârstă perfectă pentru a deveni antreprenor sau pentru a avea succes în afaceri. Important este să-ți urmezi țelurile și să nu te lași învins de teamă. Am întâlnit, recent, o tânără care nu se lasă învinsă  de nimic atunci când își propune să realizeze ceva, chiar dacă succesul de care se bucură în prezent a însemnat pentru ea mulți ani de pregătire profesională și chiar sacrificii în plan personal. Se numește Daniela Matache și a dezvoltat, de câțiva ani – de când a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară, specializarea „Controlul și expertiza produselor alimentare” și, mai apoi, un master în „Antreprenoriat în dezvoltarea fermelor” – o afacere cu plante.

Cei mai mulți o știu însă de pe scenă, pentru că este și interpretă de muzică populară. Este frumoasă foc în costumele populare pe care le îmbracă la spectacole, fiind, parcă, desprinsă din poveștile cu Ilene Cosânzene ale copiilor. Unul dintre costumele populare la care ține este din Moldova, din zona Roman, de unde provine mama sa, ni se destăinuie Daniela, care, pentru a urca pe scenă în ținută autentică românească și potrivită zonei pe care o reprezintă, a mai achizițio­nat șase costume complete, circa 28 de ii și trei-patru fote de Mehedinți.

Are și un glas minunat, pe care l-a lucrat ca pe un instrument încă din clasa a V-a, ducând totul la un nivel înalt în cadrul Conservatorului pe care l-a absolvit la secția „Canto popular”, cu un an înaintea Facultății de Medicină Veterinară. De aceea, cei care au auzit-o și au văzut-o în spectacole pe scenele din Capitală ori la evenimente importante din viața comunităților de buzoieni și din țară, la serbări câmpenești, la nunți ori la botezuri, nu au cum să o uite. Pe lângă folclor autentic românesc mai cântă și muzică machedonească, un gen de muzică pe care l-a dezvoltat, după cum ne mărturisește, când a fost prima dată în turneu în Germania. A continuat cu acest stil de atunci, și spune că va scoate un album cu această muzică. „De ziua mea o să scot un album cu muzică machedonească. Și anul trecut de ziua mea am scos o piesă machedonească. Înregistrările le fac și la București, și aici. Piesa pe care o să o scot de ziua mea are versurile scrise de mine cu ajutorul unei colege de facultate, prietena mea cea mai bună de la Slatina, care apare în videoclipul meu”, spune interpreta, care are o piesă nouă și cu orchestra „Mugurelul” din Chiși­nău, condusă de maestrul Ion Dascălu.

Daniela Matache este și colaborator al Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău, motiv pentru care, de multe ori, și-a asumat și rolul de prezentator al spectacolelor folclorice buzoiene. A cunoscut pentru o scurtă perioadă și experiența realizării emisiunilor radio și TV la Focus TV și Focus FM, după ce a finalizat și Facultatea de Medicină Veterinară și s-a întors la Buzău.

Din pasiune pentru muzică, a plecat din Căldărăști la liceu în Capitală

Daniela Matache recunoaște cu onestitate că viața sa este împărțită, în momentul de față, în funcție de domeniile de interes pe care le-a descoperit pe parcursul anilor de studii și care i-au acaparat atenția. „Poți să excelezi în mai multe domenii dacă îți place și vrei să faci neapărat un lucru”, spune ea.

Unul dintre domeniile în care excelează este muzica. A fost un drum dificil pentru Daniela Mata­che, pe care a pornit când era doar un copil de la țară, neobișnuit cu viața din Capitală. A trebuit să se adapteze din mers noului mediu, în clasa a X-a, când a optat pentru Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”. Daniela Matache, în vârstă de 27 de ani, pe care îi împlinește joi, 21 octombrie, spune că povestea sa în domeniul muzical începe de prin clasa a V-a: „M-a descoperit domnul profesor de cor, de la mine de la țară, de la Căldărăști. Am cântat ca și solistă în cor până în clasa a  VIII-a, când am început să fac pregătire cu Tatiana Răduță  pentru Liceul de Arte <Margareta Sterian>. Pentru asta făceam naveta de la țară la Buzău. La liceu am simțit că vreau mai mult și că pot mai mult. Așa că, din clasa a X-a, am mers la Liceul <Dinu Lipatti> din București, până în clasa     a XII-a. În acea perioadă am stat la căminul liceului și mi-a fost foarte greu. Am plecat de la țară neștiind ce este acela un metrou. A fost o perioadă grea, dar nu îmi pare rău. Acum povestesc cu drag despre acea vreme. Am prieteni din liceu și astăzi. Am însă și multe cunoștințe din acea perioadă, pentru că așa are orice  persoană care socializează”. A urmat apoi Conservatorul, a fost la clasă mixtă canto pian și instrument și vocațional și a dat atestatul la „Canto popular”.

Și la Conservator, și la Facultatea de Medicină Veterinară

Odată intrată la facultate, la Conservator, lucrurile păreau să se așeze din punct de vedere profesional pentru Daniela, dar în anul I a hotărât că trebuia să mai facă ceva, și anume să se pregătească pentru a-și ajuta părinții la un alt nivel în afacerea cu bovine pe care o aveau atunci. „În anul I de Conservator mi-am dat seama că mai vreau și altceva. Ai mei aveau la momentul respectiv o fermă de peste 100 de bovine și uneori îi ajutam și eu. Nu este o rușine să spun că eram în liceu și mergeam dimineața la 5 să iau laptele de la stână cu sora mea; când ne întorceam, îmi schimbam hainele și plecam la spectacol, iar sora mea se ducea cu brânza la piață, spre exemplu. Nu am fost genul <să cresc între oi>, dar când ai mei au avut nevoie și au zis să merg să aduc laptele, nu am zis nu, pentru că de acolo veneau banii, de acolo mă dezvoltam și alte surse de venit se găsesc mai greu la țară”, își amin­tește tânăra buzoiancă.

Așa a ajuns la concluzia că este bine să urmeze și Facultatea de Medicină Veterinară, un gând pe care l-a dus la îndeplinire urmând un program de lucru intens, despre care Daniela ne spune: „Am vrut să fac un proiect european, să dezvolt o fermă de bovine, pentru că mi-am dat seama că îmi place mu­zical, era un hobby, dar de luni până vineri ce fac? Am zis că trebuie să mai fac și altceva. Atunci am dat la Medicină Veterinară, când eram în anul II de Conservator. Atunci a început viața mea palpitantă, pentru că eram de dimineața de la 8.00 până seara la 20.00 la facultate. Una era la Eroilor, alta era la Izvor, treceam Cișmigiul în 10 minute, ca să fiu de la un laborator la altul”.

Povestea de dragoste eșuată a propulsat-o către  afacerea sa de succes

Visa să continue afacerea familiei la terminarea facultății, însă despărțirea de persoana iubită i-a dat planurile peste cap. Daniela Matache este însă o tânără care a știut să renască și, în loc să se lase doborâtă – ca mai toată lumea atunci când are inima rănită din dragoste -, a  găsit o modalitate eficientă de a ieși mult mai puternică. Ne-a împărtășit din această experiență care a determinat-o să-și înființeze propria afacere. Mai exact, Daniela povestește că despărțirea de persoana iubită, despre care credea că îi va fi alături la bine și la greu toată viața, a făcut-o să-și   descopere o nouă abilitate, și anume aceea de întreprinzător în domeniul agricol. Mai mult decât atât, perioada de relație încheiată după 7 ani nu este considerată de aceasta ca o perioadă pierdută, ci dimpotrivă.

„A fost cel mai bun lucru care a putut să se întâmple în momentul respectiv, de aceea oamenii stau o anumită perioadă în viața noastră. A fost decizia amândurora, dar el a fost cel care mai mult s-a distanțat. Dacă nu pleca din viața mea, nu aș fi dezvoltat acest business și m-am dezvoltat mult mai mult și pe partea muzicii. M-am dezvoltat pe toate planurile. Răul pe care noi îl considerăm la un moment dat poate fi de fapt spre binele nostru”, mărturisește Daniela.

Astfel că, deși domeniul agricol era o preocupare pentru care se pregătise ani buni în facultate, finalitatea a fost într-o cu totul altă direcție decât cea plănuită inițial. Mai exact, nu a mai continuat proiectul pe care îl făcuse cu bărbatul alături de care a stat șapte ani, dezvoltarea fermei de bovine, ci a inițiat propria afacere cu plante. „La început mi-a fost dificil să spun că am început businessul acesta pentru că am sufe­rit din dragoste, dar, până la urmă, asta este realitatea. Am avut o relație de șapte ani cu un băiat pe care l-am iubit extraordinar de mult. Am început relația din liceu, din clasa a XII-a, și, pentru că el se ocupa cu agricultura, iar eu aveam acasă fermă de bovine, am gândit că ne putem dezvolta în această direcție. Numai că lucrurile ne-au dus în direcții diferite. Ne-am despărțit când eram în anul IV de facultate la Medicină Veterinară și mă gândeam: ce fac, încotro o iau? Pentru că citesc foarte mult în domeniul dezvoltării personale, mi-am luat o agendă și un pix, m-am dus la o cafenea într-o pauză între cursuri de două ore și mi-am zis: trebuie să fac ceva astăzi! Și am început să caut pe Internet idei de afaceri. Așa mi-a venit ideea cu ricinul, pe care o dezvolt și în ziua de astăzi. Am vrut să demonstrez că pot să fac ceva și singură”, își  amintește Daniela Matache înce­putul afacerii sale.

După ce a avut un prim proiect pe fonduri europene, anul acesta ne spune că intenționează să își dezvolte afacerea cu ricin, motiv pentru care este preocupată să acceseze „un proiect pe plante, legume proaspete și ricin. Punctele SO (n.r., coeficienți pentru calcu­lul Unității de Dimensiune Econo­mică și a tipologiei exploatației agricole, care se calculează în funcție de cultură) pentru plante medicinale, ricin, sunt foarte puține și trebuie să ai pe lângă acestea și o cultură de pepeni, dovleci, legume proaspete, roșii, castraveți, ardei și vinete sau altele. Acum am do­vleci în câmp. Am avut și ceapă”. În 2020 a avut o cultură de gălbenele, care s-a dovedit foarte solicitantă, Daniela participând din plin la această experiență și din câmp, în calitate de cultivator: „Anul trecut am avut și gălbenele, dar este o muncă extrem de grea. La gălbenele, este o zi pe câmp, la cultivat dimineața și seara, o zi acasă. În ultima lună le-am lăsat pe câmp pentru sămânță, pentru că nu mai făceam față la cules pe un teren de 6.000 metri pătrați”.  Planul său în acest domeniu, respectiv pasul următor pe care dorește să-l facă, este să realizeze procesarea ricinului pe care îl produce. Despre acest proiect tânăra buzoiancă spune: „Am vrut să fac procesarea ricinului pentru un proiect de 60.000 euro. Numai că, pentru procesare, treaba este mai complicată, deoarece îmi impun să cumpăr utilaje de 15.000 euro. Eu vreau să fac doar ulei de ricin inițial, pentru că, fiind proiectul pentru șase ani cu monitorizare,  nu-mi garantează nimeni că eu reușesc pe piața din România cu uleiul acesta de ricin și nu vreau să mă risc să dau banii înapoi. Anul acesta mă ajut cu banii, fără să fie pe proiect, să cumpăr o presă, după care să fac ulei, dar vreau să merg și cu proiectul”.

Între planurile sale de viitor intră și un restaurant cu specific tradițional românesc pe care să-l deschidă în Capitală, cu seri tradiționale. În felul acesta ar conti­nua altfel visul cu ferma de vaci. „Am zis că dacă nu am reușit eu să dezvolt o fermă de bovine, pentru restaurant o să mă aprovizionez de la fermele mici, să fie produse bio, care să aibă gustul de la țară”, spune Daniela.

Un suflet sensibil la problemele copiilor din medii sociale vulnerabile

Daniela este de mai mulți ani „nașă”, și la propriu și la figurat,  a unor copii foarte amărâți din familii defavorizate, ce întâmpină grave probleme economice. Acțiunile sale caritabile pornesc din inimă și au la bază în primul rând educația primită în familie. A învățat de acasă să fie darnică cu cei mai puțin favorizați de soartă și se străduiește, pe cât îi stă în putință, să ofere daruri la marile sărbători ale creștinătății, Paștele, Crăciunul, și nu numai, copiilor din familiile nevoiașe din locul natal, dar  și celor pe care soarta îi scoate în calea sa. În această toamnă s-a preocupat să „facă ghiozdanul” pentru începutul de an școlar mai multor copii. Nu se laudă cu asta și cu greu am reușit să o facem să ne împărtășească câte ceva din acțiunile sale caritabile, pe care le consideră ceva firesc. Cazurile pe care le întâlnește au o încărcătură emoțională aparte, de multe ori vorbește despre ele pe pagina sa de socializare și găsește în jurul ei oameni care doresc, de asemenea, să ajute, să i se alăture în astfel de acțiuni caritabile. „Sunt atâția oameni care vor să ajute acum la un caz social în care este vorba despre nouă copii, sunt oameni care mi-au cerut adresa și numărul de telefon ca să îmi dea pentru ei hăinuțe, jucării, rechizite”, spune Daniela.

O mână de ajutor a dat nu numai copiilor din familii vulnerabile economic, ci și celor care doresc să urmeze o carieră muzicală, mărturisește Daniela: „Am ajutat tineri, am făcut ore de canto cu ei, le-am dat (n.r., gratuit) și negative, i-am trimis la spectacole și la evenimente cu bani și la evenimente fără bani, pentru că și eu am primit lucrurile acestea, la rândul meu, la început. Nu am uitat de unde am plecat”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker