Cultură

FOTO | Performanță extraordinară: 23 hasdeieni de gimnaziu, punctaj maxim la examenele Cambridge

Au deja recunoașterea pentru examenul de engleză de la Bac

Cine nu a auzit de succesele extraordinare, premiile și performanțele elevilor de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”? Fie că sunteți părinți, fie că sunteți elevi, v-a trecut pe la urechi, măcar o dată, un rezultat de excepție la o competiție sau olimpiadă pe care elevii colegiului buzoian reușesc să le depășească, an de an, ridicând standardele la materiile pe care le studiază.

Una dintre cele mai frumoase reușite ale hasdeienilor, care se încadrează la categoria „rezultat maxim”, a fost obținută în domeniul limbilor străine, mai exact la Limba engleză. Ea aparține elevilor de gimnaziu ai Colegiului Național „B.P. Hasdeu” de clasa a V-a, a VI-a și a VII-a. Astfel, 19 elevi de clasa a VII-a pregătiți de profesorul de Limba engleză  Sebastian Popescu au obținut punctaj maxim la  examenul Cambridge Preliminary. Alți patru elevi, dintre care unul de clasa a V-a, doi de clasa a VI-a  – pregătiți de profesoara Lavinia Andrei -,  și unul de clasa a VII-a – de la clasa profesorului Sebastian Popescu -, au obținut punctaj maxim la examenul Cambridge Key. Conducerea Colegiului „B.P.Hasdeu”, împreună cu cadrele didactice de limba engleză, implicate în progresul către performanță al acestor elevi, organizează o festivitate de premiere, vineri, 30 septembrie, în Amfiteatru, la care sunt invitați să se alăture și părinții lor. Este vorba despre o întâlnire elevi-părinți-profesori care celebrează reușita elevilor, implicarea părinților în susținerea acestora și, nu în ultimul rând, dedicarea și profesionalismul profesorilor școlii buzoiene.

Promovarea examenelor Cambridge cu punctaj maxim le-a adus o recunoaștere superioară a nivelului de pregătire de către cei de la Cambridge. „Atât cei care au dat examenul  Cambridge Key, cât și cei de la Cambridge Preliminary  au obținut punctaj maxim posibil și, de aceea, au obținut o certificare superioară. Astfel, nivelul celor de la Cambridge Key atestat de diplomă este B1, care echivalează Bacalaureatul , iar cei de clasa a VII-a, care au

Profesorul Sebastian Popescu

dat examenul mai greu, Cambridge Preliminary, tot datorită faptului că au obținut maxim de puncte, li s-a dat nivelul B2, care este superior Bacalaureatului”, explică profesorul Sebastian Popescu. Prin urmare, cei 23 de elevi de gimnaziu ai Colegiului Național „B.P. Hasdeu” au în buzunar de pe acum recunoașterea pentru examenul de Bacalaureat, proba de competențe lingvistice într-o limbă străină. Prin urmare, cu o copie a certificatului Cambridge și o cerere depusă la instituția de învățământ, cei 23 de elevi de gimnaziu își echivalează proba de competență lingvistică la limba engleză fără a mai susține examenul efectiv în lunile de vară. În felul acesta, perioada aglomerată a examenului de Bacalaureat  va fi mai puțin stresantă pentru ei.

Echivalarea acestei probe a examenului de Bacalaureat cu ajutorul examenului Cambridge English promovat în avans este doar unul dintre avantaje. Elevii care susțin acest examen beneficiază de o evaluare transparentă, standardizată și obiectivă a abilităților lingvistice, iar acest lucru face din examen o experiență pozitivă, motivantă. „Copiii au nevoie de această recunoaștere ca să câștige încredere și pe mai departe să continue ceea ce au început”, mai spune Sebastian Popescu, profesor de limba engleză, titular la Colegiul Național  „B.P.Hasdeu” din anul 2006.

Pașaportul pentru studiul în străinătate, mult mai aproape

Hasdeul s-a dovedit în timp și o adevărată pepinieră pentru elevii care urmează studiile universitare în străinătate. „Mulți copii de la Hasdeu ajung prin lume și se folosesc de cunoștințele lor de limba engleză. Românii sunt recunoscuți drept buni vorbitori de limba engleză. Din păcate și Hasdeul este un exportator net de inteligență, pentru că foarte puțini absolvenți se mai întorc în oraș”, spune profesorul de limba engleză. Cu unii dintre foștii absolvenți se mai păstrează însă legătura, așa cum se întâmplă, spre exemplu, cu Matei Sava, fost elev al profesorului, de doi ani în Marea Britanie, la studii. El a fost prezent la momentul lansării oficiale a proiectului pentru comunitate al Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, „Media HDu”. „ Mulți nu se mai întorc în țară, iar într-un oraș mic, ca Buzăul, nici atât. Încercăm să ținem legătura. Cu unii se poate. Cu alții nu se poate. Matei Sava este de doi ani în UK . A fost elevul meu. Am lucrat împreună cu el la dosarul de aplicație și la eseul motivațional.  Acum avem foarte mulți elevi care studiază în Olanda”, mai spune profesorul Sebastian Popescu.

O experiență educațională complexă, în care primează starea de bine a elevului

Aceste examene reprezintă, dincolo de o certificare a nivelului de cunoștințe de limba engleză, și o experiență educațională complexă. Privite din perspectiva viitorului lor, a alegerii mediului universitar viitor, elevii nu se pregătesc pentru examenele Cambridge doar pentru a obține cele mai prestigioase certificate internaționale, ci și pentru a deprinde competențe și abilități vitale pentru succesul academic, pentru că ele reprezintă teste de limba engleză, dar, în egală măsură, pot fi considerate și teste de inteligență emoțională, maturitate, seriozitate și atenție.

Primele locuri pe podium la olimpiade naționale

Bineînțeles că aceste rezultate nu au venit peste noapte. Ele sunt rezultatul muncii la clasă, care se face cu metode moderne. „Lucrăm cu cărțile pe masă, cu  prietenie și responsabilitate, într-o formulă care funcționează. Ei lucrează după manuale foarte moderne. Aplicăm metodica anglo-saxonă, în care starea de bine este esențială; le pot preda noțiuni relativ sofisticate la nivel de gramatică, comparativ sau prin jocuri sau sub formă de mini proiecte. Metodica lor dă rezultate și place copiilor. Engleza este un  obiect de studiu care se învață de plăcere. Din clasa a V-a le creez motivația și vin și studiază cu drag fără să-i împing eu de la spate”, povestește profesorul Sebastian Popescu.

Rezultatele aceste munci constante și de calitate se vede  și la olimpiadele naționale. „Am avut rezultate și la olimpiade naționale. Am a avut și Premiul I. Trei elevi din clasa a VII-a au obținut  Premiul I, alți patru Premiul al II-lea și  unul s-a clasat pe locul al III-lea ; am avut și olimpică națională la engleză”, mai spune acesta. Având cunoștințe atât de avansate la limba engleză, acești copii de gimnaziu se vor regăsi  la liceu în clasele de bilingv ale Colegiului, spune profesorul de limba engleză: „Mulți dintre ei vor veni la clase de profil bilingv, «Filologie bilingv engleză» și «Mate Info bilingv engleză». Îi așteptăm la liceu cu același entuziasm pe care l-au arătat și la gimnaziu”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker