Actualitate

Cum s-a urcat prefectul cu bocancii pe sistemul buzoian de sănătate

Gafă de proporții a prefectului Daniel Țiclea. După ce a rezolvat problema lanurilor de porumb neirigate și pe cea a escapadelor urșilor în zonele locuite ale județului, el a uitat să își dea jos bocancii și s-a urcat cu ei pe sistemul de sănătate buzoian.

Despre ce este vorba? Miercuri după amiază a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație al Casei Județene de Asigurări de Sănătate pe a cărei ordine de zi au fost incluse și câteva puncte care se refereau la acordarea de avize pentru ca mai mulți furnizori de servicii medicale să intre în relații contractuale cu CJAS, într-o așa-zisă „sesiune extraordinară de contactare”. Mai pe românește, s-a discutat despre oportunitatea ca trei medici cardiologi, un medic de familie și un laborator de investigații radiologice de tip computer tomograf (CT) și rezonanță magnetică nucleară (RMN) să poată presta servicii medicale pentru buzoieni și pe bază de trimitere, în mod gratuit sau parțial subvenționat din fondul de asigurări de sănătate.

Așa cum OPINIA a anticipat încă din dimineața zilei de miercuri, am avut de-a face cu o ședință inedită, prin participarea prefectului Daniel Țiclea, care a avut misiunea de a încerca – și a și reușit! – blocarea demersului cadrelor medicale respective.

Chestiune care a constituit, de altfel, un moment de mândrie pentru prefect: „Eu am consultat ordinea de zi. În primul rând este vorba despre contractări într-o sesiune extraordinară de contractare. Am dat la serviciul nostru de legalitate speța spre a fi analizată; toată problema se învârte în jurul discuției dacă este legală introducerea unei perioade extraordinare de contractare, dacă este fair-play față de toți jucătorii din domeniul medical, față de toți furnizorii de servicii medicale din județul Buzău, dacă este legal să se facă o asemenea perioadă extraordinară de contractare. Și mai ales dacă sunt fonduri pentru asta”, a declarat Țiclea la Focus TV.

Intervenția prefectului Țiclea a fost, în fapt, o misiune de pedepsire a celor doi medici cardiologi care au părăsit Spitalul Județean, gest din pricina căruia secția în cauză a fost închisă o săptămână. Numai că acestei misiuni de pedeapsă i-au căzut pradă alți doi medici, respectiv „un cardiolog cu reputație”, după cum a spus însuși prefectul, și un medic de familie: „Este vorba despre trei medici cardiologi care doresc contractare cu Casa de Sănătate – dintre care doi medici sunt medicii care și-au exprimat opțiunea de a nu mai presta servicii în cadrul Spitalului Județean -, este vorba de încă un medic cardiolog cu reputație în județul Buzău și cu activitate de o viață pe acest domeniu, este vorba despre medicul de familie de la Gura Teghii și despre un laborator de investigații RMN/CT. Datoria mea este să fac tot ce îmi stă în putință să mențin echilibrul acestui sistem medical din județul Buzău. Și așa, nu am la dispoziție ca prefect toate instrumentele pe care mi-aș dori să le am. Dar dacă cineva îmi spune că nu este ceva grav că ne-am confruntat luna trecută cu perspectiva închiderii secției de Cardiologie, cine pretinde așa ceva este în eroare. Este imposbil să nu îmi pese dacă se închide o secție, așa cum am reacționat pe spețele de la Râmnicu Sărat, așa am încercat să mediem și acum și mă bucur că s-au găsit soluții și secția de Cardiologie va fi funcțională”, a mai spus prefectul la Focus TV.

Mai clar decât atât nu se putea! Totuși, se impun câteva observații, nu înainte de a ne întreba, retoric, bineînțeles, care sunt instrumentele pe care și le-ar dori prefectul să le aibă la dispoziție și pe care regretă că nu le are; aceasta dat fiind că pistolul la tâmplă se poartă în zilele noastre la vreo 1.600 kilometri spre est.

În primul rând, dacă un medic are un cabinet privat, lipsa unui contract cu CJAS nu îl va împinge să (re)vină în sistemul public de sănătate. Singurii care au de suferit sunt pacienții acestora, care sunt privați de a fi consultați gratuit în baza asigurării de sănătate la care cotizează sau au cotizat lunar. Luând exemplul cardiologului cu reputație, victimă colaterală a răzbunării prefectului, trebuie să mărturisesc că mama mea a fost pacientul său până la capătul zilelor, în ciuda faptului că respectivul cabinet nu avea contract cu CJAS; a preferat să aștepte cu orele să îi vină rândul la consultație și nici prin gând nu i-ar fi trecut să apeleze la un alt medic.

În al doilea rând, amenințarea (ca să nu spunem șantajul!) de acest gen, că părăsirea sistemului public de sănătate se va solda cu „sancțiunea” neîncheierii unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu va putea opri sub nicio formă exodul medicilor din Spitalul Județean, care se confruntă cu probleme mult mai grave decât lasă autoritățile să se întrevadă.

2 Comentarii

  1. Intrebare ptr. dl. prefect – perfect : de ce pleaca/nu vin medicii din/in Spitalul judetean ?

  2. Foarte bine punctat.nimeni nu cauta motivul real al plecarii doctorilor din sju.doar tactici militienesti de blocare a accesului pacientului care oricum nu avea cum sa se adreseze sistemului de stat

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker