Actualitate

Mamă a trei copii minori vindea otravă către zeci de tineri. O copilă de 14 ani a ajuns la Urgențe

Tribunalul Buzău a respins zilele trecute acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de DIICOT cu o buzoiancă de 26 de ani care, împreună cu soțul ei, ar fi vândut unor tineri consumatori de substanțe psihoactive produse obținute prin impre­g­narea ceaiului de nalbă cu acetonă, acesta din urmă fiind un solvent chimic.

O copilă de 14 ani a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe după ce a consumat otrava.

Potrivit acordului, tânăra, care este mamă a trei copii minori, ar fi urmat să primească o condamnare de 5 luni de închisoare cu suspendare, însă un judecător de la Tribunalul Buzău a respins propunerea procurorilor și a cerut continuarea cercetărilor în dosar.

Potrivit rechizitoriului, în perioada martie-august 2020, împreună cu soțul său, inculpat și el în dosar, tânăra a vândut 402 plicuri și 6 gr. pulbere către consumatori din Buzău prin impregnarea ceaiului de nalbă cu acetonă. Doar femeia ar fi vândut 60 de pliculețe.

De ce a respins judecă­torul acordul de recunoaștere a vinovăției?

„Nu se poate crede că inculpata nu cunoștea efectele consumului de acetonă.

Fapta sa este extrem de gravă, putând afecta grav sănătatea tinerilor; în cazul în care cineva și-ar pierde viața, poți chiar reține o intenție indirectă pentru că, cel ce vinde astfel de produse, prevede rezultatul faptei sale și, deși nu îl urmărește, acceptă posibilitatea producerii lui.

Nu i se reține acesteia un act izolat ci 60 ; îl ajuta pe soț și, în total , au vândut 402 plicuri și 6 gr. pulbere, ceea ce este enorm.

Faptul că are copii nu este o circumstanță perso­nală ce atenuează răspunderea penală pentru că și cei cărora le vindea erau tineri dar acesteia nu îi păsa că îi putea omorî. De altfel, se reține că, o fată de 14 ani a ajuns la spital, la urgențe, în urma unui astfel de consum. Mai mult, aceasta fiind părinte, ar trebui să fie extrem de responsabilă și să nu comită astfel de fapte.

Infracțiunea a fost comisă pentru a obține sume mari de bani, inculpata <jucându-se cu viața lor>.

În aceste condiții, când este vorba de sănătatea și chiar de viața nu a unei persoane ci poate a câtorva zeci, 5 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere nu corespunde sub nicio formă gravității ei (60 de acte materiale și, împreună cu soțul 402) .

Consumul de astfel de substanțe a luat o amploare deosebită și este de notorietate că cei mai mulți sunt foarte tineri iar efectele lui se văd deja în societate (unii abandonează școala, alții se sinucid, unii comit fapte penale).

 Prin urmare, nu poți fi nepăsător, tratând cele 60 de acte materiale ca pe ceva ce nu prezintă un pericol grav; mai mult, este grav și felul în care s-a procedat (prin impregnare cu acetonă), inculpata comercializând nu o simplă plantă cu anumite efecte ci pulverizând pe ele un produs chimic”.

În concluzie, considerând că pedeapsa stabilită în acord este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea deosebită a faptei, judecătorul a respins ca nefondat acordul încheiat.

În ultimele luni, procurorii DIICOT din mai multe județe din țară au destructurat numeroase grupări de traficanți de astfel de substanțe toxice.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker