Actualitate

FOTO | Opt elevi de la Școala 11, premiați la concursul literar despre Buzău organizat de Biblioteca Județeană

20 de elevi au demonstrat prin scris că Buzăul le este drag sufletului lor. Este vorba despre copiii care au participat la competiția, lansată în premieră de Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” în colaborare cu Inspectoratul Județean Școlar Buzău, intitulată „Mesajul meu pentru viitorul localității în care trăiesc”. A fost o adevărată provocare pentru elevii buzoieni de a dovedi că își cunosc bine orașul în care locuiesc și că au o opinie cu privire la trecutul și viitorul acestuia.

Acest lucru s-a împlinit cu sprijinul cadrelor didactice buzoiene, care îi îndrumă pe copii să participe la concursurile școlare și extrașcolare în care este vorba despre lectură, carte, scris, creație. Am întâlnit un astfel de cadru didactic care îi încurajează pe copii să fie activi literar, la Bibliotecă, alături de elevii săi, la festivitatea de premiere a câștigătorilor. Este vorba despre profesoara Gabriela Borzea de la Școala Gimnazială nr. 11 Buzău. „Eu i-am îndrumat pe copii tot timpul către Biblioteca Județeană. Mă mândresc cu ei. Sunt frumoși, deștepți și citesc. În general, îi trimit la concursurile de creație literară. Noi citim și participăm la toate concursurile, inclusiv la <Bătălia cărților>, o competiție literară lansată tot de Biblioteca Județeană. Noi avem deja câștigători la această competiție. Aici, la Bibliotecă, răsar ideile. Cu foarte mulți dintre copii, începând de la clasele a V-a până la clasele a VIII-a, am participat la competiții literare. Trebuie să-i motivăm să citească, pentru că ne luptăm cu alte modele și ei trebuie să fie îndrumați către carte, lectură, școală”, a spus profesoara Gabriela Borzea.

De altfel, cei mai mulți dintre copiii cu care a participat și la această competiție au fost de la Școala 11, aflați sub îndrumarea acestui cadru didactic dedicat. Ei au fost premiați pentru scrierile deosebit de frumoase și  de creative. Premiile – asigurate de Consiliul Județean Buzău, care a dorit să-i încurajeze pe copii să-și descopere talentul de a scrie, dar să le și cultive dorința de a citi tot mai mult – au fost înmânate de directorul Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, Sorin Burlacu.

Proiectul s-a adresat elevilor din clasele V-VIII şi IX-XII din municipiul Buzău, care au fost invitați să scrie, să descrie cum arată sau cum ar trebui să arate orașul lor, cum îl văd proiectat în viitor. Este un proiect aparte față de toate celelalte, deloc puține, pe care Biblioteca Județeană le organizează în parteneriat cu Inspectoratul Școlar și cu unitățile de învățământ, pentru că a fost gândit să marcheze 1.650 de ani de atestare documentară a Buzăului. De altfel, directorul Bibliotecii Județene a mărturisit că se gândește la permanentizarea acestei competiții literare, pe care a creionat-o cu gândul de a marca într-un fel deosebit cei 1.650 de ani ai existenței orașului Buzău, atestați de martiriul Sfântului Sava, în anul 372, în apele râului Mousaios (Buzău), care ar putea intra în tradiția instituției. „Nu am să uit că am plecat și eu de la catedră și mi-am adus aminte cu plăcere că cel mai frumos lucru pe care poți să-l faci în viață este să înveți pe cineva ceva bun. Și dacă astăzi am avut ocazia să premiem niște copii extrem de buni e un început pentru acest concurs, <Mesajul meu pentru viitorul localității în care trăiesc>. Sperăm ca la anul să fie mai mulți și lucrurile să fie mai bune, să-i vedem pe ei încântați că scriu lucruri frumoase și se gândesc și la orașul nostru. Dacă sunt rezultate, de ce să nu permanentizăm concursul?. Au fost mulți  participanți pentru prima competiție, în care le-am solicitat ca eseul să fie scris de mână  și cu idei de altă factură. Credem că lucrurile vor evolua bine în folosul comunității și ne așteptăm ca la anul să fie și mai mulți candidați”, a spus directorul Sorin Burlacu.

Cine sunt elevii câștigători

Zece dintre elevii participanți au fost premiați de Biblioteca Județeană, dintre care opt sunt de la Școala nr. 11 din Buzău. Astfel, au primit premii elevi de la Școala nr. 11, coordonați de prof. Gabriela Borzea – Diana Andreea Șerbănică (clasa a VII-a), Alexandru Șomoiag (clasa a VIII-a), Theodor Marinescu (clasa a VI-a), Cristina Bianca Zotolea (clasa a VI-a), Miruna Eftimie (clasa a VI-a), Amalia Dedu (clasa a VI-a), Miruna Ioana Stroe (clasa a VII-a), Maria Alexandra Arion (clasa a V-a) – cărora li s-au adăugat alte două premii pentru  elevii de la Colegiul Economic Buzău, coordonați de prof. Mioara Stan: Ștefania Andreea Croitoru (clasa a IX-a) și Ștefan Bostan (clasa a IX-a).

Unii dintre acești copii au participat și la alte competiții literare, unele dintre acestea tot în organizarea Bibliotecii Județene, cum este cazul celei intitulate „Bătălia cărților”, aflată în desfășurare. „Aici au fost și dintre copiii care participă și la următoarea competiție aflată în desfășurare la Biblioteca Județeană, intitulată <Bătălia cărților>. Sperăm ca și anul acesta să fie mulți participanți. Ne dorim să aducem și în acest an în mijlocul lor o personalitate care să le vorbească despre ce înseamnă să fii un copil bun în primul rând, despre carte, despre lectură și să ne întâlnim spre sfârșitul anului, prin decembrie, cu premianți destoinici”, a mai spus directorul Bibliotecii Județene.

De fapt, profesoara de la Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău ne mărturisește că două dintre elevele sale premiate la această competiție au condei bun și că li s-a recunoscut acest talent și la competiția de anul trecut „Bătălia cărților” organizată de Biblioteca Județeană. „La <Bătălia cărților>, organizat de Bibliotecă, avem două câștigătoare de anul trecut și alți copii care s-au înscris și anul acesta. Este vorba despre Ioana Stroe și Diana Șerbănică, două eleve minunate”, menționează cadrul didactic. „Mai avem un concurs de lectură la care vom participa. Este desfășurat de școala noastră. Se numește <Cartea, portal către cunoaștere> și copii au scris deja eseuri. Acum le mai propun încă un concurs legat de lumină și cunoaștere, care s-a lansat de Înălțare. Participăm și la acela”, a mai spus profesoara Gabriela Borzea.

Cum au descris  copiii Buzăul

„M-am bucurat și eu că au fost atât de mulți doritori. Am avut în jur de 11 copii, iar lucrările lor au fost inedite”, ne spune profesoara de la Școala nr. 11 Buzău. „Toți s-au gândit că Buzăul este orașul copilăriei, că aici au deschis ochii, că aici au bunicii, și că oriunde vor pleca în lume, vor fi legați de acest loc, Buzăul drag sufletului lor. Copilăria lor se află aici. Viața îi va duce către alte drumuri, alte orizonturi, dar aici se vor regăsi și aici se vor întoarce. De fapt, le-am și sugerat înainte să se apuce de scris: < Aveți grijă să prezentați de ce Buzăul este drag sufletului vostru!>. Au scris despre bibliotecă, școală, carte, copilăria lor, s-au confesat și au adresat și un mesaj orașului Buzău, în care spun că așa cum ei cresc și orașul trebuie să crească odată cu ei”, povestește profesoara Gabriela Borzea.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker