Educație

FOTO / Olimpiada Națională de Pedagogie și Psihologie, o premieră la Buzău

La împlinirea a 186 de ani de Școală Normală în Ținutul Buzăului

Una dintre cele mai importante olimpiade școlare la nivel național s-a desfășurat la Buzău, vineri, 26 aprilie. Este vorba despre Olimpiada Națională de Pedagogie și Psihologie, în premieră la Buzău, care s-a desfășurat, așa cum a spus Cristina Iacob, directoarea Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret”, gazda evenimentului, sub auspiciile unui moment deosebit, respectiv împlinirea a 186 de ani de tradiție pedagogică, de Școală Normală în Ținutul Buzăului.

Colegiul Pedagogic buzoian a mai organizat olimpiade școlare de asemenea anvergură, însă aceasta, spune directoarea Cristina Iacob, „este olimpiada de suflet, ținând cont că este profilul nostru vocațional; la ea participă elevii și profesorii din Colegiile și Liceele Pedagogice din țară, și, cu siguranță, este o olimpiadă emblematică pentru noi. Am mai organizat Olimpiade Naționale la Informatică, la Religie, și la Limba franceză și avem ceva experiență în organizarea de olimpiade și concursuri școlare la acest nivel,  dar eu cred că evenimentul de zilele acestea este unic,  pentru că reunește copiii din toate colțurile țării, viitoare învățătoare și viitoare educatoare”.

Desfășurarea acestei olimpiade la Buzău este motiv de bucurie și acest lucru a fost remarcat și de inspectorul școlar general Daniela Palcău: „Salutăm cu entuziasm desfășurarea la Buzău a Olimpiadei Naționale de Pedagogie și Psihologie, una dintre cele cinci olimpiade pe care Buzăul le susține astăzi, un eveniment remarcabil pentru învățământul pedagogic românesc pe care avem deosebita onoare să-l găzduim și care prilejuiește un moment de bucurie concurenților de astăzi dascălii României de mâine”, a spus inspectorul școlar general.

Evenimentul s-a bucurat și de un scurt program artistic pus la cale de Colegiul Național „Spiru Haret”.

Opt elevi de la Colegiul Pedagogic calificați la națională

La Olimpiada Națională de Pedagogie și Psihologie, colegiul buzoian are calificați opt elevi. Olimpicii naționali la Pedagogie și la Psihologie  se adaugă celor de la Română, Istorie, Religie, Fizică, Chimie și celor de la Olimpiada Națională a Sportului Școlar, pe care îi are anul acesta Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”. Ei fac cinste Buzăului și școlii pe care o reprezintă, „o școală născută din dragoste”, cum a relatat celor prezenți la deschiderea evenimentului profesorul de istorie Constantin Coman, pentru că, spunea acesta, „Spiru Haret a venit aici la Buzău, s-a îndrăgostit de Ana lui Ghiță Popa din Lipia, și astfel legătura sa cu Buzăul a fost deosebit de strânsă. Nu se putea ca cel mai de seamă ministru și reformatorul învățământului nostru românesc (n.r., Spiru Haret) să nu redeschidă, așa consider eu, o școală normală la Buzău. A făcut-o în 1899, mai întâi ca Școală Normală de Fete apoi, în 1901, ca Școală Normală de Băieți”.

Continitatea școlii pedagogioce de la Buzău datează însă din 1918, în șir neîntrerupt până astăzi, a mai explicat profesorul de istorie, care a oferit auditorului și câteva nume emblematice pe care le-a dat țării de-a lungul timpului Colegiul Național „Spiru Haret” din Buzău: „Amintesc faptul că”, a mai spus Constantin Coman, „unul dintre directorii școlii noastre a fost Emil Palade, din Iași, venit în 1918 și așezat aici, la școala noastră, profesor de Pedagogie, Filosofie și Istorie, al cărui fiu s-a jucat pe holurile școlii noastre și este evidențiat astăzi ca singurul laureat român al Premiului Nobel, George Emil Palade. Însăși Emil Palade a fost un erou  în Primul Război Mondial, venit din prizonierat”. De asemenea, profesorul Constantin Coman a amintit și de primul șef de promoție al școlii de la Buzău, care a absolvit în 1914, pentru ca doi ani mai târziu, în 1916, să moară dându-și viața pe front, în Dobrogea. Este vorba despre Vanghelie Șt. Vlădescu, care a căzut la datorie în lupta pentru întregirea neamului. Un alt șef de promoție, a amintit profesorul Constantin Coman, a fost Constantin Popescu, care, de asemenea, a căzut pe câmpul de luptă, în al Doilea Război Mondial.

Personalitățile, modele pentru tânăra generație

Personalitățile Buzăului au fost evocate și de primarul Constantin Toma, care le-a vorbit olimpicilor despre Dionisie Romano, cel care „în 1832, deschidea prima școală în slovă românească, în limba română, la Buzău. A scos prima revistă laică. A fost primul academician de onoare al Academiei Române, pentru, că la 1866, atunci când s-a înființat Academia Română, aceasta nu avea bibliotecă. Acest om a donat Academiei 2.866 de cărți din biblioteca lui. Este o cifră impresionantă pentru acele vremuri. Citea enorm și mai ales avea această vocație de a pregăti tineri”. Primarul Constantin Toma a făcut o scurtă pledoarie pentru cinstirea personalităților  – având în vedere proiectul pe care îl desfășoară de șapte ani în acest sens, „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi” -, dar și pentru lectură. A amintit și de proiectul clase de inspirație finlandeză care funcționează la Buzău, de care beneficiază circa 2.000 de copii, și a încheiat relatând despre o personalitate buzoiană, cea mai recent omagiată de Primăria Buzău. Este vorba despre Dumitru Mănoiu, „un buzoian, un român absolut fabulos”, spune primarul, „un cercetător extraordinar, cu niște descoperiri și cu brevete fabuloase în domeniul industriei chimice, al rafinării petrolului (…) Ne-a spus povestea vieții lui: provine dintr-o familie cu cinci copii, fără mamă de când erau mici, dintr-un sat de pe Valea Buzăului; și a reușit să ajungă la un nivel extraordinar. Este inclusiv membru al Academiei Statelor Unite; este invitat prin Japonia, invitat peste tot, să țină lecții. Are multe brevete date la secret. A descoperit că pe fundul Mării Negre sunt niște comori colosale, rezervele fabuloase de pe fundul Mării Negre. Acest om, plecat din Tega, Pănătău, a ajuns la un nivel extraordinar”, a relatat primarul Constantin Toma.

Lucrul în echipă, definitoriu la „Pedagogic” chiar și în competiții

Emoționant a fost și cuvântul deputatului Laurențiu Țepeluș, secretar al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, care, prezent la eveniment, a vorbit în fața foștilor colegi de la catedra de Socio-Umane despre propriile amintiri legate de participarea la olimpiadele școlare în calitate de elev, profesor îndrumător, de membru în comisia de evaluare județeană sau națională, care l-au încărcat cu emoție. „Este un moment al competiției, dar și unul al întâlnirilor semnificative cu personalități în domeniul Pedagogiei și Psihologiei, cu profesori emblematici ce țin pe umerii lor colegiile pedagogice și un prilej de a schimba impresii și a lega prietenii”, a spus deputatul Laurențiu Țepeluș.

Acesta s-a adresat elevilor, vorbindu-le despre nobila vocație a profesiei către care ei își îndreaptă pașii: „Sunteți printre cei din generația voastră care ați înțeles că succesul presupune a dedica timp și energie pentru a urma o vocație, iar voi cei ce vă aflați astăzi în această sală a Consiliului Județean Buzău, care ne găzduiește cu generozitate ca de obicei ați ales una dintre cele mai nobile vocații, cea de dascăl; prezența la această etapă reprezintă în sine o victorie, iar competiția pe care o aveți în față este în primul rând cu voi înșivă. Este o oportunitate de a vă cunoaște potențialul”.

Aprecieri la adresa elevilor și profesorilor a avut și directorul general din Ministerul Educației Anca Denisa Petrache, care a punctat ideea de comunicare, de abordare colaborativă: „La proba B veți demonstra că în Școala Normală, în Liceul Pedagogic, se comunică, și că există persuasiune în demers, că se comunică în așa fel încât să existe o metaabordare, un transfer către cei mai mici pe care îi veți învăța să comunice sau interacționați oricum la practica pedagogică dacă vorbim de clase mai mari decât clasa a IX-a. Este un context în care trebuie să le mulțumesc colegilor organizatori din echipa extinsă de la Buzău și să îmi exprim disponibilitatea pentru echipă în continuare. Așa am învățat în zona aceasta de Pedagogic, că face echipă. Într-un proiect foarte mare pe care l-am desfășurat la Ministerul Educației , proiectul <Prof>, am încercat să inducem ideea de abordare colaborativă și formarea a fost de tip mentoral la nivelul comunităților de învățare așa că la o asemenea olimpiadă nu putem aborda lucrurile altcumva decât în echipă, colaborativ, chiar dacă evaluarea se raportează la individ în cele din urmă, demersul ca atare trebuie să aibă în sparte un exercițiu de comunicare”, a afirmat Anca Denisa Petrache.

În aceeași ordine de idei, președintele Consiliului Județean i-a declarat pe toți elevii participanți drept câștigători pentru că, a explicat Petre Emanoil Neagu, „sunteți și iubiți de Dumnezeu. El v-a dat harul acesta, să aveți povestea educațională, să educați și să formați oameni. Nu toți pot să facă acest lucru. Voi puteți să reînviați spiritul domnului Trandafir”.

O incursiune în Ținutul Buzăului  pentru oaspeți

Pe lângă reperele legate de școala de la Buzău, gazda olimpiadei naționale, oferite de profesorul Constantin Coman, oaspeții au aflat câte ceva și despre geografia județului și despre unele obiective turistice, parte dintre ele aflându-se în programul de vizitare pe care gazdele s-au gândit să le prezinte, precum Vulcanii Noroioși, Mănăstirile Ciolnanu și Rătești, stațiunea balneoclimaterică Sărata Monteoru, Tabăra de Scultpură de la Măgura, lacul Meledic.

 

Articole similare