Educație

FOTO / Ofertă de nerefuzat: elevii Școlii Duale Meritas, în grija Primăriei pe parcursul studiilor

Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu”  și-a deschis porțile  pentru elevii de clasa a VIII-a care doresc să viziteze atelierele și să afle informații despre avantajele învățământului dual – având în vedere că această unitate de învățământ buzoiană va fi din toamnă gazda Școlii Duale Meritas -,  avantaje unice oferite de Primăria Municipiului Buzău și de companiile partenere. Ei au avut ocazia să se întâlnească cu cadrele didactice, reprezentanții economici și cu primarul Constantin Toma și viceprimarul Oana Matache.

Locuri limitate

O parte dintre cei interesați au putut face acest lucru joi, 12 mai, în cadrul „Zilei Porților Deschise” la Școala Meritas Buzău. Evenimentul a constituit pentru elevii de clasa a VIII-a  o bună oportunitate de a cunoaște școala, profesorii, dar și pentru a discuta direct cu angajatorii care doresc să le ofere de lucru, la finalizarea studiilor. Elevii care nu au putut ajunge la acest eveniment pot afla informații despre învățământul dual, despre profesorii înalt calificați care îi vor instrui pe perioada studiilor, despre companiile care  asigură loc de muncă la încheierea studiilor în baza unui pre-contract chiar la începerea clasei a IX-a, intrând pe site-ul pe www.meritas.ro, dar și de la unitatea de învățământ buzoiană, respectiv de la Liceul „D. Filipescu”.

De altfel, viceprimarul Oana Matache i-a îndemnat pe copii să se informeze tot timpul de pe paginile sociale ale proiectului educațional: „Să căutați pe Facebook «Meritas Buzău», pentru că acolo și pe www.meritas.ro actualizăm și toate informațiile legate de acest proiect;  acolo puteți revedea toate beneficiile pe care noi le oferim în acest program”, i-a îndemnat  pe copii viceprimarul Oana Matache, care le-a explicat și că trebuie să vorbească cu părinții despre această decizie importantă pentru viitorul lor, având în vedere că oferta este limitată. „ Să mergeți acasă să vorbiți cu părinții voștri, să le povestiți că dacă veniți aici din toamnă aveți 500 de lei bursă, cazare și mese gratuite și transport și multe alte facilități inclusiv posibilitatea de a merge la schimburi de practică în afara țării; aceasta este școala profesională pe care municipalitatea a ales-o pentru acest proiect și aveți o șansă unică. Locurile sunt limitate, astfel că vă încurajăm deja să vă decideți. Vă așteptăm cu drag ca din toamnă să vă revedem aici ca elevi și  adolescenți responsabili, care au contracte cu cele mai mari companii din regiunea noastră”, le-a mai spus Oana Matache.

Având în vedere că locurile sunt limitate, unii părinți au și început să se intereseze cu privire la modalitatea prin care își pot înscrie copiii  la Liceul „D. Filipescu”, la forma de învățământ dual. „La școala aceasta, Meritas, vin elevii din județ să ne vadă la noi acasă și să  cunoască agenții economici  parteneri, deoarece, la momentul înscrierii, ei trebuie să facă două alegeri: pe de o parte trebuie să aleagă calificarea, iar pe de altă parte și agentul economic. Este important să facă alegerea în cunoștință de cauză. Sunt prezenți astăzi aici (n.r., 12 mai) pentru a le răspunde întrebărilor reprezentanți ai VAE APCAROM SA, Bencomp, Ursus, Urbis, RER, Trans Bus, AGRANA și Green Group Fiber, cu care am semnat contractul în februarie, de «Ziua meseriilor». Sunt  părinți care au venit și s-au interesat strict de o anumite calificare și o anumită firmă; cei mai mulți care au întrebat lucrează la firma respectivă și și-ar dori ca și copiii lor să fie tot acolo”, a afirmat directorul Lucia Stănculeanu, de 30 de ani cadru didactic la această unitate de învățământ buzoiană.

În privința meseriilor pentru care se vor califica elevii pe parcursul celor trei ani de studiu, Stănculeanu a făcut următoarele precizări: „Se va face calificarea în meseriile de sudor, electrician exploatare joasă tensiune, mecanic auto, lăcătuș mecanic și instalații în industrie, mecanic utilaje și instalație de industrie, operator la mașini cu comandă numerică. Pentru meseria de sudor noi deținem exclusivitatea; suntem singura școală din județ care școlarizăm în regim de  acreditat sudor. Sunt șase calificări de învățământ profesional și o calificare de nivel liceal, tehnician ecolog și protecția calității mediului, având în vedere că acest din urmă domeniu  reprezintă nu doar o prioritate, ci o necesitate. Anul acesta, «Săptămâna europeană a competențelor profesionale» este dedicată «calificărilor verzi, tehnologiilor ecologice». Aceste calificări pe care le dobândesc elevii în învățământul profesional sau liceal trebuie să fie abordate prin prisma conservării resurselor Pământului, a utilizării lor eficiente și a impactului cât mai mic asupra mediului. Fiind prin liceu, elevii au posibilitatea, după ce promovează examenul de Bacalaureat să urmeze o facultate chiar în domeniu și pot activa atât pe partea de managementul mediului cât și pe partea de inspecție pentru produsele alimentare și non-alimentare”.

Bursă și cazare, masă și transport gratuite

Proiectul Școala Duală Meritas, unic la nivel național, atrage prin oferta educațională și prin condițiile contractuale oferite  de angajatori, dar și prin  susținerea financiară pe care o au elevii pe toată perioada studiilor.

Elevii din clasa a VIII-a  care se înscriu în programul de învățământ dual vor beneficia aici de avantaje unice, oferite de Primăria Municipiului Buzău și de companiile din program, enumerate de primarul Constantin Toma, care a ținut să fie prezent la acest eveniment educațional, alături de viceprimarul Oana Matache și de inspectorul general școlar Daniela Palcău. Primarul Constantin Toma le-a vorbit elevilor despre bursa de studiu de 500 lei/lună pe parcursul celor trei ani de studiu, despre gratuitatea cazării, a celor trei mese pe zi și a transportului în municipiul Buzău, dar și despre locurile de muncă pe care le oferă angajatorii sau despre posibilitatea pe care o au cei cu rezultate bune la învățătură de a merge mai departe la liceu și la facultate, beneficiind în continuare de susținerea Primăriei Buzău.

Toma a subliniat, cu această ocazie, susținerea deosebită pe care o vor avea elevii înscriși la Școală Duală Meritas, care îi va degreva pe părinții acestora de multe cheltuieli pe care unii nu și le-ar putea permite. „Sunt condiții deosebite aici, ca să puteți evolua așa cum trebuie, fără să mai puneți o presiune pe  părinții voștri în sensul de a vă finanța; vorbesc de învățământul dual în special, pentru că ne vom implica total în acest proiect pentru susținerea celor care vor da la aceste clase de învățământ dual, unde au și fost alocate locuri. O să aveți cea mai performantă  dotare, la nivel de Politehnică, pe care să învățați și să faceți practică, iar după trei ani veți avea un  loc de muncă asigurat”, a mai spus primarul Constantin Toma.

Viitor consorțiu pentru studii superioare

Primarul a mărturisit că a venit în fața copiilor în mod special pentru a le transmite mai multe lucruri despre care ei trebuiau să știe înainte de a decide unitatea de învățământ la care vor merge după absolvirea celor opt clase. „Acest liceu a fost selectat de Primăria Buzău pentru a crea un consorțiu de învățământ dual și învățământ tehnic superior. Vom crea foarte multe facilități pentru elevii care vor fi prinși în acest sistem, respectiv, împreună cu agenții economici, firmele din Buzău,  care sunt parteneri siguri în acest proiect. Elevii care învață bine, după cei trei ani de zile pot urma liceul în continuare tot aici și pot avea  burse în continuare și de la Primăria Buzău pentru  a urma și o facultate, de ce nu, în cadrul acestui consorțiu. Noi vom realiza un parteneriat cu o universitate tehnică din România  și cu o Universitate din Helsinki, din Finlanda, care a și vizitat acest liceu luni (n.r., 9 mai) și sunt foarte interesați de acest lucru;  sunt partenerii noștri pe care i-am avut deja în «Clasele de inspirație finlandeză»; ieri am avut aici la Buzău pe doamna ambasador a Finlandei și o mulțime de experți din Finlanda, această țară fiind pe primul loc în ceea ce înseamnă calitatea educației la nivel mondial”, a spus primarul Constantin Toma celor câteva zeci de elevi prezenți de dimineață la Ziua Porților deschise de la „D. Filipescu”. De asemenea, edilul municipiului Buzău le-a mai explicat copiilor și faptul că cei care vor învăța bine, vor putea merge în continuare la liceu și la facultate beneficiind, de burse din partea Primăriei Buzău.

Ce spun agenții economici despre acest proiect educațional

Carmen Mihaela Vlad, manager resurse umane și legalitate la Voestalpine Railway Systems România (VAE APCAROM) spune că firma pe care o reprezintă are experiență în ceea ce privește clasele în sistem dual pentru că a mai colaborat cu Liceul „D. Filipescu” și că zece dintre elevii buzoieni care au absolvit o astfel de formă de învățământ sunt acum angajații firmei. „Primele clase au fost deschise în 2017. Prima promoție care a absolvit la «D. Filipescu» a fost în 2020. Am angajat  peste 50 la sută dintre absolvenții de învățământ  dual în meseriile lăcătuș, operator CNC  la mașini comandă numerică și sudor. Prima promoție  fost de elită. Nu spun că și celelalte nu or să fie cum a fost cea din 2020. La acest târg educațional am venit cu ofertă. Ne-am înscris cu 48 de locuri splitate pe cinci calificări: lăcătuș, construcții metalice, sudor, operator la mașini comandă numerică, mecanic de utilaje și instalații industriale și electrician de joasă tensiune. Oferta este mare  și ne dorim să scoatem noi promoții”, a precizat managerul de resurse umane și legalitate Carmen Mihaela Vlad, care oferă câteva detalii și cu privire la implicarea firmei pentru calificarea elevilor pentru meseriile amintite. „Suntem inițiatorii și cei care am lucrat  la ceea ce înseamnă constituirea Asociației «Viitorul începe astăzi»; formalitățile au ieșit, urmează  să încheiem acel agrement cu consorțiul și să demarăm lucrările pe proiectul pe care sperăm să-l câștigăm împreună cu municipalitatea pentru a atrage cele 33 milioane de euro și pentru a investi în acest campus care să fie la nivel de top. Firma este pregătită pentru calificarea elevilor pentru că a reușit să atragă fonduri europene în acest sens. Noi avem experiență, am aplicat la fonduri europene pe ceea ce înseamnă dezvoltarea resurselor umane. Ne-am creat propriul laborator de educație, avem chiar mașină educațională CNC, avem sală dotată cu toate echipamentele necesare. Pe tot parcursul celor trei ani de învățământ dual elevul are în primul an 25 la sută parte tehnică, restul este parte de cunoștințe generale, următorii doi ani, crescând proporțiile, sunt  de pregătire practică și pregătire teoretică la clasă. Ce înseamnă pregătirea teoretică la agentul economic? Presupune o practică săptămânală și o practică comasată semestrială și la sfârșit de an. Elevul vede ce se întâmplă acolo, deja din anul doi este pus să facă anumite lucruri sub îndrumarea mentorului de la nivelul operatorului; fiecare muncitor este mentor pentru un elev și îl învață toate tainele meseriei, urmând ca la final ei să fie evaluați atât de școală, cât și de noi. În prima promoție , din 26 de elevi înscriși în primul an de dual, la clasa noastră au terminat 19”,  mai spune managerul Carmen Mihaela Vlad.

În ceea ce privește stimulentele, oferta angajatorului este generoasă pentru cei care sunt serioși și sunt determinați să învețe. „Există un sistem de evaluare, pe care îl derulăm la sfârșitul ciclului de învățământ și cei care trec acest test, ulterior sunt angajați. Pe toată perioada de școlarizare, pe lângă ceea ce oferă statul și Primăria, noi oferim o bursă, care este la maximum, conform dispozițiilor legale conform învățământului; mai oferim o masă caldă în ziua de practică, oferim rechizite, avem sistem de stimulare, premii, și există și un concurs care se face pe meserii, în afară de echipamentul de lucru și toate condițiile necesare a desfășura în bune condiții practica; ne dorim să-i creștem profesional, pentru că sunt copii, unii din ei care provin din familii defavorizate și noi empatizăm cu ei și suntem alături de ei”, a subliniat managerul Carmen Mihaela Vlad.

Firma Bencomp s-a înscris cu trei meserii. Acesta este primul parteneriat pe care firma îl face cu școala buzoiană pentru a-și forma forța de muncă de care are nevoie. Despre planurile firmei privind calificarea elevilor din sistem dual și intențiile de angajare ale elevilor absolvenți ne-a vorbit Andrei Radu, director comercial Bencomp„Noi ne-am înscris cu trei meserii: electrician mecanic și operator mase plastice. Oferim copiilor un mediu de lucru plăcut și prietenos și o companie aflată în plină dezvoltare. În ultimii zece ani de zile, compania și-a dezvoltat capacitatea de producție, iar în acest moment avem un grant cu fonduri europene cu care vom crește cu încă 50 la sută capacitatea. Îi invităm  pe copiii școlii MERITAS să se alăture echipei noastre pentru că aici vor avea un mediu de lucru sigur, vor avea posibilitatea de a avea o carieră și posibilitatea de a crește împreună cu firma noastră, care  își dorește să devină cel mai mare producător de profile WPC din zona aceasta a Europei. Faptul că ei vor intra în acest sistem de învățământ dual ne asigură nouă posibilitatea să putem să intervenim pe parcursul celor trei ani și s-i modelăm după dorințele noastre. Nu-i luăm după trei ani și constatăm că nu corespund cerințelor sau că nu se adaptează condițiilor de lucru ale industriei din care facem parte. În cei trei ani, între noi ca angajatori și ei, ca elevi, va exista un continuu dialog și contact. Vor face ore de practică în fabrică. Putem să intervenim, însă, dacă lor nu le place mediul, nu o să insistăm, o să încercăm să găsim copii care se adaptează sau au găsit ceva interesant și atractiv la fabrica noastră. Când ajung în fabrică, elevii sunt dați pe mâna colegilor care operează utilajele. Lucrul acesta  se întâmplă și acum, pentru că facem angajări și din piața  muncii, iar cel angajat este arondat unui operator cu experiență sau pe lângă mecanic sau electrician și fac împreună lucrările, astfel încât, nu  vorbim de o instruire teoretică, ci de una practică; la început li se arată și urmăresc pașii care trebuie făcuți pentru orice operație, ulterior sunt lăsați să lucreze singuri sub supraveghere și pe măsură ce dovedesc că au dobândit cunoștințele necesare, sunt lăsați să lucreze individual. Perioada de instruire în domeniul maselor plastice durează undeva până la șase luni, iar pentru clasele de electrician și mecanic procesul de învățare este unul care nu se oprește niciodată, pentru că tehnologia avansează și apar noi dispozitive electrice trebuie să învețe, să știe să le depaneze și asta vor face absolvenții MERITAS. Suntem adepții unei pregătiri continue de la cel mai de jos operator până la top management învățarea continuă este cheia succesului oricărei firme. Li se va oferi și posibilitatea  de a crește în carieră dacă ei dovedesc aptitudini; nu vor rămâne la simplul rol de operator, pot să devină șef de echipă, șef de formație,  dacă firma crește preferăm să promovăm personal din cadrul firmei pe care deja îl cunoaștem”, a explicat Andrei Radu director comercial Bencomp.

O altă firmă prezentă  prin reprezentanții săi la întâlnirea cu elevii de clasa a VIII-a este Romcarbon. „Noi căutăm operatori mase plastice, dar deocamdată nu este ofertă educațională; avem ofertă și pentru mecanici și electricieni și ne dorim să găsim elevi potriviți în aceste clase; ne pregătim pentru ei. Le oferim acest sistem și pentru că este o meserie de viitor foarte căutată. Deocamdată am aplicat pentru patru posturi de mecanici și doi electricieni. Pe viitor o să avem nevoie de mai mulți; suntem la început în acest proiect, dar avem oameni bine pregătiți care se vor ocupa de acești copii, atât la școală cât și în fabrică”, a spus Ana Tomescu, inspector resurse umane în cadrul firmei Romcarbon.

Reprezentanții Green Group se aflau în căutarea elevilor care să dorească să se califice în meseriile de mecanici, electricieni și sudori. „De câțiva ani  ne este foarte greu să recrutăm mecanici, electricieni și sudori; nu mai găsim deloc oameni specializați în aceste meserii  și am ales să facem parte din proiectul acesta; vrem să atragem direct, pentru că avem mentori și vor avea de la cine să învețe meserie;  totul este să își dorească acest lucru. Noi am intrat în proiectul acesta cu zece copii mecanici, electricieni și un sudor. Pe lângă mentori, și noi, cei de  la HR, o să ne implicăm; o să-i consiliem și pe plan personal, să se poată integra mai ușor în firmă. Ne dorim să ne cunoască și, pe măsură ce ne vor cunoaște, să învețe meserie și să își dorească să rămână la noi”, a declarat Alina Răduță, manager adjunct Resurse Umane la Green Group.

Tot în acest proiect, compania TransBus a depus cereri pentru electricieni auto, mecanici auto, strungari, personal calificat pentru activitatea de service, în principal. „Este pentru prima oară când avem un astfel de proiect la <D Filipescu>. În schimb, am avut proiecte cu toate școlile profesionale care au ca și activitate mecanici auto sau electricieni este vorba de cinci mecanici, cinci electricieni și doi strungari. Vrem să formăm tehnicieni pentru că nu se mai găsesc, oferindu-le copiilor un viitor sigur și un salariu atractiv; un mecanic specialist câștigă mai mult decât o persoană cu studii superioare. În primul rând trebuie să își dorească să se pregătească și să îi placă copilului. Este o meserie frumoasă dar grea. Trebuie să fii în permanență în actualitate cu ceea ce se întâmplă în lumea auto, care se schimbă foarte repede Autobaza este într-un proces de modernizare continuă pentru a face față noilor tipuri de autovehicule pentru că autobuzele electrice înseamnă zero emisii. La  momentul actual avem opt elevi în practică de la trei licee diferite. Și încă mai așteptăm copii interesați pentru că meseria de mecanic electrician este o meserie frumoasă și sigură. Nu o să dispară niciodată. Suntem la curent cu tot ce-i nou în domeniu pentru că altfel nu putem menține parcul în siguranță”, spune Luca Alexandru, șeful departamentului tehnic de la TransBus SA.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker