Cultură

FOTO | Obiecte uitate din casa bunicilor, redescoperite tinerilor de Zestrea Bisoceană

Casa bunicilor a fost și rămâne pentru cei mai mulți dintre noi unul dintre cele mai iubite locuri de pe acest Pământ, fiind depozitarul celor mai frumoase amintiri din copilărie. Asociația „Zestrea Bisoceană” ne amintește că ea mai poate conține un mic tezaur constând în obiecte cu o valoare mare din punct de vedere practic și istoric, un fragment din trecutul muncii manuale a țăranului român. Este vorba despre obiecte cu care acesta efectua anumite sarcini,  așa cum sunt uneltele vechi. Un astfel de obiect este „piva”, „piua” sau „chiua”. De fapt este o instalație folosită de bunicii noștri pentru împâslirea materialului țesut din lână, denumit  și „cioarec”,  în unele zone.

Asociația Zestrea Bisoceană scoate la lumină aceste obiecte uitate de prin casele bunicilor de la țară și le prezintă tinerei generații într-o perspectivă nouă. Reprezentanții asociației îi invită să descopere împreună  cum bunicii noștri foloseau obiectele, așa cum este și cazul pivei,  fără să  cunoască principiile fizice. Zestrea Bisoceană  explică funcționarea lor raportându-se la principiile fizice, în cadrul unui proiect, respectiv în cadrul Fondului Științescu Buzău 2.0 , implementat în Buzău de Fundația Comunitară Buzău în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR și nouă parteneri – companii locale: Snick Ambalaje și consumabile, Railway Systems Voestapline Romania, SLY Nutritia, Multiprod Energo, Travertec, Dada Comapel, Forja Rotec, Tehnostar, Grenwee International.

În cazul pivei, explică reprezentanții organizației neguvernamentale,  există o roată care acționează două maie, care prin căderi repetate peste material – în cazul de față lână -,  ajută la compactarea acestuia. Procesul  este ajutat de apa caldă în care stătea materialul. În funcție de ceea ce voiau bunicii să lucreze din lâna prelucrată în această intalație (cioarecul dat la piuă),  lăsă să stea acolo între 3 și 24 de ore.

„Până de curând am putut vedea bâtrâni ai satului îmbrăcați cu pantaloni de ciorec. Te-ai gândit vreodată să vezi de fapt care este principiul de funcționare al fiecărei instalații pe care o utilizăm în viața de zi cu zi? Noi am început să facem aceasta analizând piva”, spune Aura Cășaru, reprezentanta Asociației Zestrea Bisoceană.

De la ea aflăm că „piva funcționează prin transformarea mișcării de rotație a axului roții în mișcare de translație a maielor pivei. Pentru funcțioanarea pivei, trebuie ridicate maiele astfel încât să fie creată energie potențială gravitațională.

Energia potențială gravitațională (Epg) depinde de masa corpului și de înălțimea la care se află corpul ( maiul). Pentru a ridica maiul, energia cinetică de rotație trebuie să fie mai mare decât energia potentială gravitațională. Odată lăsat liber, maiul va lovi materialul cu energia potențială gravitațională. Cu cât greutatea este mai mare, cu atât crește forța de cădere.”

De curând, curtea casei Asociației Zestrea Bisoceană s-a umplut de oameni dornici de a descoperi moara, piua și vâltoarea, care au fost construite în cadrul proiectului „Învățăm fizica de la bunici” prin  Fondul Științescu Buzău, finanțat de Fundația Comunitară Buzău. Pentru că organizația neguvernamentală a oferit posibilitatea celor dornici de a  construi ei astfel de ustensile, obiecte și instalații care se găseau odinioară în casa bunicilor, pentru a putea crea ei povestea lor și de a o spune mai departe. „Ce mare este bucuria și entuziasmul lor când (re)descoperă Zestrea Bisoceană, bucuria și recunoștința noastră că sunt alături de noi în astfel de momente. Iar bucuria se mărește când acești oameni au adus realmente soarele cu ei, căci după o dimineață ploioasă a urmat o după amiază plăcută în curtea hub-ului, în cântec de greieri și ciripit de păsări. Am lansat la apă (la propriu) sistemul de instalații moara-piua-vâltoare creat prin Fondul Științescu Buzău. De vrei să descoperi și tu cum bunicii noștri foloseau fără să știe principiile fizice în viață de zi cu zi, te așteptăm la Zestrea Bisoceană de vineri până duminică”, spun reprezentanții organizației buzoiene.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker