Actualitate

FOTO | Oana Matache, un politician tânăr în sprijinul tinerilor

Oana Matache, 35 de ani, este  viceprimar al municipiului Buzău. În 2017 s-a reîntors în țară și a avut curajul să accepte provocarea de a intra în politică, pentru că, în România, femeile în politică reprezintă o minoritate.

Ea a trecut cu brio peste toate stereotipurile descurajante pentru o femeie care se gândește să îmbrățișeze o carieră politică. A ales Partidul Social Democrat, care i-a oferit posibilitatea de a face lucruri dintr-o funcție publică, respectiv din cea de viceprimar, și a făcut foarte multe în doar trei ani de mandat.

A pornit proiecte ambițioase în educație, precum „Clase de inspirație finlandeză” la Buzău și „Meritas” – un adevărat centru de excelență în învățământul profesional dual -, care va fi urmat cât de curând de implementarea unui centru universitar tehnic la Buzău.

A lansat proiecte educaționale și culturale pentru toate palierele de vârstă, de la copii la seniori, cum sunt foarte cunoscutele de acum „Școala din Parc” și „AnTanTe” pentru copii sau „Seri împreună” pentru seniori, toate proiectele fiind premiere pentru Buzău, iar unele chiar la nivel național.

În ultimii trei ani s-au organizat și în Buzău foarte multe evenimente, festivaluri, care au tangență cu istoria acestor locuri, dar și cu dorința tinerilor de a face, de a se implica, de a petrece timp liber de calitate.

Despre toate aceste proiecte și despre tot ceea ce înseamnă obiective pentru Buzău și buzoieni ne-a relatat, într-un interviu pentru OPINIA, cu multă simplitate și franchețe, viceprimarul Oana Matache, așa cum face de altfel întotdeauna. Pentru că cei ce o cunosc știu că afirmă uneori: „Sunt conștientă că sunt înconjurată de oameni care simt că ar putea face treaba mai bine ca mine”, citând o replică a actriței Claire Foy, din serialul The Crown. Publicăm, în cele ce urmează, partea a doua a interviului.

Reporter: Ați realizat la Buzău, în premieră, un program de petrecere a timpului liber pentru  adolescenți, care este în același timp și educațional și cultural!

Oana Matache: Ne dorim foarte mult acest lucru; eu cred că dacă un adolescent, viitor adult, va pleca din Buzău cu acest pachet de amintiri plăcute, că la el în oraș au avut loc festivaluri comparabile cu orașele mari din România – și sperăm și din afară! -, că Primăria s-a gândit că el este un tânăr important în societate și că are spații puse la dispoziție pentru diferite activități, că a fost implicat în proiecte ale orașului, atunci sunt  toate șansele să ia în considerare ca, după ce își termină studiile, să se întoarcă în Buzău.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, și abia aștepți să pleci ca tânăr din oraș, e clar că atunci cresc șansele să nu mai iei în calcul să te întorci. Până ei pleacă, până „își iau zborul” de aici, avem această datorie să le creăm toate oportunitățile necesare ca să-i convingem să revină. Și cumva, din acest punct de vedere, sunt destul de mulți tineri cu care noi lucrăm în acest moment; ei sunt acum studenți la București, dar cu fiecare moment liber pe care îl au vin în oraș, lucrează sunt colaboratori ai noștri, sunt voluntari ai noștri în cadrul proiectelor și simțim că am dat startul unui curent de a întoarce tinerii acasă la ei în oraș.

Rep.: La proiectul „Școala din parc” lucrați  tot cu un tânăr buzoian care a terminat studiile în Capitală. Mergeți pe ideea aceasta să aduceți tinerii valoroși înapoi, ca să creeze pentru orașul lor…

O.M.: Așa este. Ștefan Craiu este actor la Teatrul „Țăndărică” din Capitală și tot timpul lui liber îl dedică proiectului „Școala din parc”. Face naveta; avem și alți colegi, parteneri cu care organizăm evenimente culturale. Inclusiv arhitecta șefă a orașului face naveta de la București, ea fiind buzoiancă. Vă garantez că toți acești tineri valoroși fac acest lucru pentru că au simțit că există deschidere. Ei au oportunitatea să facă aceste lucruri pe care le pot realiza oriunde în țară sau ar putea avea alte activități în București sau în celelalte orașe unde sunt. Niciodată nu o să vină un tânăr valoros dacă nu găsește deschidere la municipalitate, la Primărie; văzând că există deschidere cu întreaga echipă, lucrează și în Buzău și sperăm, la un moment dat, după ce vom avea și autostradă, să ia în calcul să se și mute înapoi în Buzău, pentru că va fi foarte facil de ajuns în București, în Capitală.

Rep: De fapt, vă adresați tinerilor buzoieni din întreaga lume, nu numai celor din România. Încercați să îi aduceți la evenimente prin  proiecte precum cel cunoscut de toată lumea „Zilele personalităților de ieri și de azi”; ajungeți în SUA, Germania, peste tot unde se află buzoieni.

O.M.: Odată ce simți că ești apreciat la tine în țară, vei lua în calcul să te întorci. Mulți tineri au plecat din România. Eu însămi și familia mea am fost în această situație, la un moment dat, tocmai pentru că simțeai că nu ești apreciat, că nu îți găsești locul. Lucrurile acestea s-au schimbat pentru Buzău. Există această deschidere extraordinară, eu însămi fiind un exemplu. Sunt un om care nu a avut legătură cu politica de nicun fel, și am fost invitată să intru în această echipă și nu sunt singura în această situație.

Rep: V-am ascultat cu atenție mesajul pe care l-ați transmis la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” unde ați lansat absolvenților invitația de a se în toarce acasă după ce vor finaliza studiile, indiferent unde au ales să facă acest lucru, fie în țară, fie în afara ei. „Nu pierde Ithaca din vedere”, le-ați transmis, atunci metaforic absolvenților, cu încrederea că  pentru cei care vor pleca la studii în străinătate Buzăul va deveni Ithaca lor, așa cum a devenit pentru dumneavoastră, după ce ați petrecut ani buni pe băncile universităților din Marea Britanie și Germania.

O.M.: Ei trebuie să plece. Este o dorință firească a unui tânăr de a părăsi „cuibul” și a descoperi locuri din lume. Nu aceasta este problema, cum îmi spunea cineva, să încerc să descurajez tinerii să meargă la studii în afară. Nu este așa. Eu însămi am fost plecată la studii. Important este să le creăm mediul în care își vor dori să se întoarcă și la acest lucru lucrăm de fapt.

Rep.: V-ați canalizat energia către activități de susținere a tinerei generații, i-ați îndemnat să revină acasă. V-ați gândit cum îi veți aduce și la vot, pentru că ei vin cu idei de democrație și ar putea susține acest lucru.

O.M: În ultima perioadă tinerii au ieșit din ce în ce mai puțin la vot; cred că este un dezinteres foarte mare legat de politică, pentru că o bună bucată de timp li s-a insuflat această idee că votul lor nu contează, că se învârt aceeași oameni, sunt aceleași echipe și indiferent pe cine alegi este același rezultat.

Ceea ce nu este real și e un moment foarte important, mai ales acum în perspectiva alegerilor din 2024, de a-i invita la discuții și de a ținti mesajul către ei, către tineri, pentru că este, practic, vorba despre viitorul lor. Ei trebuie să aleagă oamenii care vor conduce societatea în care trăiesc. Dar, cel mai important, oamenii votează candidați cu care se identifică. Abia de curând au început să apară tineri competenți în funcții publice. Trăiesc cu speranța că vom putea servi drept exemplu de urmat și pentru alți tineri.

Rep: Spuneați că vă informați și din mass-media legat de problemele oamenilor, adică sunteți atentă la ce probleme apar acolo. Tinerii, de regulă, se găsesc și pe rețelele de socializare. Sunteți acolo? Cum interacționați și în acest mediu? Cum vedeți acest tip de politică online? Vă veți folosi de această politică, mai ales că este una care se adresează în special generației tinere?

O.M.: Sunt tânără, însă din lipsa timpului acum sunt doar pe Facebook; știu că mare parte din tineri sunt pe Instagram, pe TikTok, și chiar m-am gândit să încep să comunic și acolo mult mai mult. Pentru că, într-adevăr, formatorii de opinie care se adresează tinerilor către acea zonă trebuie să meargă mult mai mult. Deși, recunosc, din anumite puncte de vedere, social media mi se pare o gaură neagră ce înghite mult din timpul de acțiune al oamenilor.

Rep: Mai aveți și alte modalități de a vă aduna infiormațiile și de a pune cap la cap lucrurile astfel încât să fiți tot timpul în întâmpinarea cerințelor oamenilor?

O.M.: Țin contact permanent cu oamenii. Mă gândisem, la un moment dat, că am contact, fie direct, față în față, fie prin telefon, fie prin social media cu o medie de 40-50 oameni pe zi. Și social media și presa sunt foarte importante, dar cel mai important este să fii în stradă, să fii între oameni, să fii în teren. Eu merg destul de mult pe jos și nu sunt ruptă de realitatea orașului, nici ca infrastructură și nici cu privire la alte aspecte. Ușa mea este deschisă pentru toți. Nu există nicio persoană pe care să o refuz, atât timp cât cerințele sunt rezonabile și legale. Întotdeauna găsesc soluții, pentru că de aceea sunt aici.

Rep.: Ce planuri de viitor își face un politician tânăr? Ce planuri are viceprimarul Oana Matache?

O.M.: Nu sunt genul de om care își face planuri pe termen lung; de obicei fac planurile pe termen scurt și mediu și încerc să fiu ancorată în realitatea zilelor noastre. M-au și învățat ultimii ani că lucrurile nu mai sunt atât de predictibile cum erau odinioară.

Eu consider că până în 2010 societatea mergea oarecum într-un ritm previzibil dar, mai ales după 2020, după pandemie, fiecare an este ca o cutie a Pandorei. Am învățat să mă adaptez din mers. Este o abilitate pe care cei care sunt în funcții publice trebuie să o aibă; chiar recent am fost la un summit internațional despre „Managementul crizelor”, pentru că, din ce în ce mai mult, la nivel mondial se discută despre a pregăti o administrație publică gata să intervină în orice fel de situații. Așa că eu lucrez astfel: am întotdeauna planul făcut pe un an în avans, cu toți colaboratorii și cu toate acțiunile pe care le facem; avem pregătit la finalul anului în curs tot programul de lucru pentru anul viitor, tocmai pentru a avea o strategie și pentru  a putea lucra eficient; în rest, ne adaptăm pe parcurs.

Nici din punct de vedere politic și nici din punct de vedere personal nu mi-am făcut un plan. Lucrurile vor veni de la sine, raportat direct proporțional la activitatea pe care o desfășor. Și, bineînțeles, cel mai important, am încredere că bunul Dumnezeu știe întotdeauna cel mai bine ce trebuie să se aștearnă în calea mea.

Rep.: Sunteți aproape de Uniunea Europeană. Sunteți în contact direct cu Centrul Europe Direct Buzău și aveți o privire de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă perspectivele europene pentru tineri.

O.M.: Așa este. Avem un parteneriat foarte bun. Tocmai pentru că avem o administrație deschisă a parteneriatelor internaționale. Așa cum știți deja de la domnul primar, dumnealui a creat relații extraordinare și cu ambasadele statelor europene și nu numai.

Domnul primar a extins aceste colaborări și cu țări din afara spațiului european. Foarte important, pentru ca administrația noastră să atragă investitori și interesul asupra orașului, este să fim deschiși către această cooperare internațională. Noi trebuie să gândim Buzăul ca pe un oraș european, nu neapărat cum era considerat cândva un oraș de provincie din România. Suntem un oraș european cu pretenții de a avea o dezvoltare de nivel european.

Rep.: Cum ar arăta un portret al dumneavoastră după cei trei ani de când sunteți viceprimar și cam tot atâția înțeleg de când sunteți în PSD?

O.M.: Mă bucură faptul că în esență am rămas aceeași Oana de acum trei ani. Slavă Domnului, nu m-a schimbat funcția pe care o am, ca om, ca personalitate. În schimb, după trei ani, pot să spun că am bucuria faptului că pot să ajut, că sunt în serviciul oamenilor, că pot, zi de zi, venind la muncă să schimb ceva: uneori mic, alteori cu un impact mai mare. Cred că acești trei ani m-au învățat și pe mine foarte multe lucruri. Eu am fost, înainte de a intra în Administrația Publică, o optimistă incurabilă și vedeam totul cu ochelari roz. Acum nu sunt pesimistă, dar văd totul mult mai pragmatic. Și sunt recunoscătoare pentru această experiență. Am învățat să văd și lucrurile mai puțin pozitive din jur, dar să încerc să le transform în ceva bun. Mă bucur că nu m-a schimbat, cel puțin nu în rău, funcția pe care o am, și că am reușit să rămân conectată cu oamenii din jur, așa cum eram și înainte.

Rep.: Și ați reușit să vă mențineți toți prietenii? Nu ați „supărat” pe nimeni?

O.M. Am rămas cu prietenii care contează, cu cei cu care am crescut, care au trecut testul timpului. Odată cu intrarea în politică, și odată cu funcția publică pe care o am, am învățat să văd lucrurile diferit. Unii oameni sunt trecători în viața noastră, dar cu siguranță menirea lor este să ne mai dăruiască înțelepciunea unei lecții învățate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker