Politic

Cine sunt secretarii de stat buzoieni din guvernul Ciolacu

În urmă cu câteva luni, guvernul PNL-PSD condus de Nicolae Ciucă ajungea la cel mai mare număr de secretari de stat dintr-un guvern postdecembrist, depășind inclusiv executivul condus de Viorica Dăncilă. Odată cu gaura bugetară și preluarea cârmei guvernamentale de către PSD, numărul acestora a fost redus considerabil.

Înainte de preluarea de către Partidul Social Democrat a celui mai înalt fotoliu de la Palatul Victoria, guvernul Ciucă avea, după reorganizări succesive ale ministerelor și ale numeroaselor numiri, 110 secretari de stat. Cu tot cu subsecretarii, numărul acestora a ajuns la recordul absolut de 135. Anterior, cel mai mare număr fusese stabilit de către guvernul condus de către Viorica Dăncilă, care avea 130 de secretari de stat și subsecretari.

Ultima mare reorganizare guvernamentală a avut loc în 2010, în timpul guvernului condus de către Emil Boc, care de la 64 de secretari de stat a rămas cu 32. Ulterior, acest număr a crescut de la an la an, guvernanți invocând diverse motive.

În prezent, pe fondul găurii bugetare, dar și a discuțiilor din coaliție, guvernul Ciolacu are 79 de secretari de stat. „Colegii ne-au dat un mandat de a avea o discuție cu fiecare ministru după constituirea noului guvern pentru a face o analiză cu președintele PNL Nicolae Ciucă privitor la numărul secretarilor de stat. Colegii mei au dat mandat pentru reducerea numărului de ministere, de secretari de stat și de agenții guvernamentale”, afirma liderul PSD înainte de ultimele negocieri ale rotativei.

Dacă în vechiul guvern cei mai mulți secretari de stat se găseau la Dezvoltare, la ora actuală cei mai mulți astfel de demnitari se află la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, unde există opt secretari de stat.

De asemenea, patru ministere au câte șase secretari de stat: Ministerul Afacerilor Externe, al Transporturilor, al Educației și Ministerul de Finanțe.

Cinci secretari de stat se află în Ministerul Agriculturii, în cel al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cel al Mediului, Apelor și Pădurilor și în Ministerul Sănătății.

Ministerele cu patru secretari de stat sunt cel al Cercetării, Inovării și Digitalizării, al Energiei și al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului,  iar cele cu trei secretari de stat sunt cele ale Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și al Muncii și Protecției Sociale: Mădălin Mihai Vasilcoiu, Marius Ilie Stanciu, Florin Sergiu Dobrescu;

Două ministere au câte doi secretari de stat: Ministerul Apărării și Ministerul Culturii.

Dintre cei 79 secretari de stat, trei sunt buzoieni.

Bogdan-Stelian Mîndrescu este secretar de stat în Ministerul Transporturilor din ianuarie 2022; el a venit pe această funcție din poziția  de consilier al ministrului liberal Marcel Ioan Boloș. Anterior, Mîndrescu a trecut prin numeroase alte funcții și ministere, dar și companii de stat. Mîndrescu a ocupat, în 2017, funcția de membru în Consiliul de Administrație la Electrificare CFR SA. El a fost și șeful de cabinet al fostului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc. Ulterior, în mandatul de prim ministru al lui Sorin Grindeanu, actualul ministru al Transporturilor, el a fost numit director general al Companiei Naționale Aeroporturi București, funcție din care a demisionat în 2018.

În cariera sa profesională, Bogdan Mîndrescu a ocupat poziții dintre cele mai diverse, atât la stat cât și în domeniul privat. Timp de un an, din decembrie 2014 și până în decembrie 2015, a fost consultant pentru Shandong Group Co LTD China. Înainte de acest job, Mîndrescu a fost consultant la Cabinetul președintelui Societății Române de Televiziune (SRTV). În perioada octombrie 2012-octombrie 2013, a fost director economic al unei firme private, Pandor SRL, după ce fusese consilier detașat la Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri. În cariera sa, el a mai lucrat ca economist la Formenerg SA, o societate de stat, dar și pe post de consultant de vânzări credite la Bancpost.

Marcel Alexandru Stoica este secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din 31 decembrie 2021; el a venit pe această funcție din poziția de administrator public al județului. Stoica a mai ocupat funcția de subsecretar de stat la același minister în perioada 2017-2019, în guvernele conduse de Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă. Alexandru Stoica este inginer și a fost ales consilier județean la alegerile locale din 2020. Ulterior, a promovat concursul pentru funcția de administrator public al județului. El este fiul primarului comunei Pănătău, Nicolae Stoica.

Adriana Petcu este secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. În ianuarie 2017 a fost învestită ministru al Apelor şi Pădurilor în Guvernul Grindea­nu. Ulterior, ea a deţinut funcţia de secretar de stat pentru Ape în acelaşi ­mi­nister în Guvernul Tudose şi apoi în Executivul condus de Viorica Dăncilă. Ea a revenit pe funcţia de director al Administraţiei Bazinale Buzău-Ialomiţa în urma demiterii Guvernului Dăncilă, funcție pe care o deține din 2010.

O prezență mai discretă este Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul de Finanțe, aflat în funcţie din ianuarie 2021. Este licenţiat în finanţe, asigurări, bănci şi burse de valori la Academia de Studii Economice Bucureşti. A fost membru al boardului Imprimeriei Naţionale, director serviciu de consultanţă fiscală directă la Deloitte România (2016 – 2020), expert al Băncii Mondiale (noiembrie 2013 – martie 2019), manager la KPMG (2007 – 2012) și consultant fiscal la Deloitte (2005 – 2006).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker