Educație

FOTO | O nouă materie de studiu la un liceu buzoian

La începutul anului, Liceul Meserii și Servicii din Buzău participa la Slănic Moldova, județul Bacău  la o competiție de profesii după modelul Olimpiadelor pe meserii WorldSkills din Franța și din Belgia. Evenimentul reprezintă o premieră în România, în domeniul educațional  fiind o competiție inclusă în Calendarele competiționale ale Ministerului Educației (CAER), fiind susținută de WorldSkills România. Era vorba despre o activitate educațională, care oferea elevilor oportunități pe piața internațională a muncii,  și care avea menirea de a elimina mentalități cu privire la importanța și necesitatea obținerii de performanțe și  în domeniul serviciilor, așa cum se întâmplă în orice alt domeniu al vieții economice și sociale, rolul competițiilor WorldSkills fiind  de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională, dar și acela de a sublinia  cât de importante sunt meseriile în societate. Profesorii liceului buzoian s-au informat despre modelul competițional WorldSkills în urma a două stagii de formare în Franța, în cadrul proiectului Erasmus Plus Exchange of Good Practices in the Implementation of VET Competitions, iar pentru această  olimpiadă  elevii Liceului Meserii și Servicii au fost pregătiți de profesorii  unității de învățământ buzoiene de pregătire practică Constanța Marin și Daniel Negoiță. În continuarea acestui demers, profesori ai Liceul Tehnologic Meserii și Servicii Buzău au participat la programul de gastronomie sustenabilă desfășurat în luna iulie, alături de alți profesori din 13 licee, din cele opt regiuni de dezvoltare (Topoloveni – Argeș, Bacău, Bistrița, Brașov, București, Buzău, Târgu-Jiu, Iași, Brănești – Ilfov, Baia Mare, Lugoj, Timișoara, Focșani). Concret, ei au participat  la un program de pregătire practică și teoretică în domeniul gastronomiei sustenabile, derulat ca parte a proiectului Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, sub coordonarea lui Florin Kiss, Executive Chef. Acest program este parte a proiectului Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, implementat de WorldSkills România și Carrefour România, cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța și este adresat elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic.  Programul urmărește dezvoltarea și implementarea în școli a unei noi discipline de studiu privind reducerea risipei alimentare, prin gătit și consum responsabil. Această pregătire va fi utilă și pentru  pregătirea elevilor  pasionați de gastronomie care  sub coordonarea profesorilor și a experților din domeniu,  vor putea să reprezinte România la olimpiadele de meserii WorldSkills – etapele naționale, europene și internaționale. În acest stadiu, Carrefour România, Fundația Carrefour din Franța și Fundația WorldSkills România pregătesc profesorii de specialitate în domeniul gastronomiei sustenabile. La rândul lor, aceste cadre didactice se vor ocupa în continuare de pregătirea copiilor.

Despre necesitatea promovării unui stil de viață sănătos, corelat cu inițiativele de sustrenabilitate, Alina Gamauf, membru în Comitetul Executiv, Carrefour România, a declarat: „Carrefour România abordează într-un mod holistic inițiativele de sustenabilitate, angrenate în jurul alimentației sănătoase, localizării și impactului asupra mediului. În ceea ce privește alimentația sănătoasă, programul global Act For Food introduce noțiunea de tranziție alimentară, care încurajează consumul responsabil. Cu sprijinul organizațiilor partenere, desfășurăm în mod constant acțiuni de educație și promovare a unui stil de viață sănătos. Alături de WorldSkills România, prin proiectul «Educație pentru Gastronomie Sustenabilă» introducem o nouă disciplină în curricula școlară – gastronomia sustenabilă, o bornă educativă de importanță națională, cu impact pe termen lung. Vom continua să propunem inițiative de prevenire și combatere a risipei alimentare – un proces care necesită eforturi susținute, pe multiple fronturi”.

În ceea ce privește modalitatea prin care s-a realizat programul propus, ea a fost explicată de Evelina Bălu, Program Director, WorldSkills România: „Pe parcursul zilelor de curs, profesorilor le-au fost prezentate, atât teoretic, cât și practic, metode inovatoare de a pregăti și promova preparate delicioase, sănătoase, de sezon și cu impact redus asupra mediului, urmând principiile gastronomiei sustenabile și analizând modul în care acestea pot fi integrate în activitatea din bucătărie, indiferent că este vorba despre mâncăruri ce se fac la restaurant sau acasă. Ne dorim ca această inițiativă să fie un catalizator pentru schimbarea în școli, prin profesorii care vor împărtăși elevilor cunoștințele dobândite, formând astfel practicieni responsabili cu mediul și instruiți în acord cu tendințele de pe piața muncii și tranziția către o economie verde”.

Liceul va introduce noua disciplină de studiu

Proiectul Educație pentru Gastronomie Sustenabilă vizează și dezvoltarea de Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de specialitate partenere, în care elevii să poată fi pregătiți de cadrele didactice aliniate la standardele internaționale din domeniu, să aibă acces la resurse pentru activități practice de formare și la un curriculum aliniat la nevoile actuale din industrie, cu focus pe dezvoltarea competențelor cerute pe piața muncii.

De aceea, Florin Kiss, Executive Chef  spune că „Gastronomia sustenabilă nu este doar un trend, ci o necesitate într-o lume în continuă schimbare. Săptămâna trecută, în cadrul proiectului Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, am avut ocazia să lucrez alături de un grup de profesori de specialitate din toată țara. Am abordat o varietate de subiecte relevante, precum impactul producției alimentare asupra mediului înconjurător, gestionarea responsabilă a resurselor, alegerea ingredientelor durabile și metode inovatoare de reducere a deșeurilor. Prin activitățile derulate direct în bucătărie, dublate de aspecte teoretice, am demonstrat că putem adopta practici sustenabile în bucătării și restaurante, fără a compromite calitatea și creativitatea când vine vorba de preparatele culinare. Mă bucur să știu că toate acestea vor ajunge și la elevi, colegii profesorilor sau agenții economici implicați în acest proiect, astfel încât, într-o măsură mai mică sau mai mare, să reușim să apropiem mai mult școala de tendințele actuale și de nevoia curentă din piața muncii”.

Cele 14 școli reprezentate în programul de pregătire în domeniul gastronomiei sustenabile au fost selectate la începutul anului, din 44 de licee aplicante la nivel național. Suplimentar, pe baza pregătirii online, a suportului de curs dezvoltat în cadrul proiectului și a practicii derulate în laboratoarele școlare și la agenții economici parteneri, alți 19 profesori de specialitate din 17 licee vor introduce noua disciplină de studiu, pentru a le oferi elevilor oportunități de învățare ce corespund cerințelor actuale ale angajatorilor.

Astfel, începând cu anul școlar 2023-2024, în cele 31 de licee implicate în proiect, inclusiv liceul buzoian, va fi introdusă o nouă disciplină de studiu, care va îmbina noțiuni teoretice cu sesiuni de practică în cadrul laboratoarelor liceelor, restaurantelor și firmelor de catering partenere. Din toamnă, peste 900 de elevi vor derula activități ce le vor permite să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele specifice gastronomiei sustenabile, sub îndrumarea profesorilor, a specialiștilor din restaurantele și firmele de catering partenere și a voluntarilor Carrefour România.

Proiectul își are finalitatea în toamnă, la Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari, bazată exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională, de a sublinia importanța acestor meserii și de a evidenția valoarea profesioniștilor din acest domeniu.

Carrefour România oferă clienților săi un univers de posibilități de a face cumpărături în siguranță: direct în cele peste 400 de magazine din țară, unde, cu aplicația Carrefour și casele de marcat Self Service, sesiunea de shopping devine rapidă și ușoară sau prin serviciile de online shopping cu livrare acasă sau Click & Collect: www.carrefour.ro și platformele BRINGO și Glovo, disponibile gratuit în Google Play și App Store.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker