Cultură

FOTO / Muzeul Județean, la expoziția „Dacia, ultima frontieră a romanității”

Muzeul Județean Buzău a participat, alături de alte 45 de instituții muzeale din România și Republica Moldova, la expoziția „Dacia, ultima frontieră a romanității”, deschisă joi, 27 octombrie, în prezența ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, la sediul Muzeului Național de Istorie a României.

Despre acest eveniment, ministrul Culturii a notat pe pagina sa de Facebook: „A doua cea mai de succes expoziție, din toate timpurile, a Muzeului Național de Arheologie din Madrid a fost expoziția «Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane». Mare succes românesc! Astăzi (27 octombrie, n.r.), această expoziție, redenumită «Dacia. Ultima Frontieră a Romanității», își deschide porțile la parterul Muzeului Național de Istorie din București”.

De asemenea, Romașcanu a făcut o prezentare a partenerilor din acest proiect, cărora le-a adresat felicitări . „La vernisaj au fost prezenți și Andrés Carretero Pérez, directorul MNA Madrid, care a fost decorat de Președintele României cu Ordinul Meritul Cultural. De asemenea, a fost prezent și dl. Stéphane Verger, directorul Muzeului Național Român de la Roma. Un cuvânt de mare apreciere domnului Florin Pârlea, fondator și președinte al Fundației «Prietenii MNIR», o minunată inițiativă, demnă de a fi urmată și în cazul altor instituții! Cele mai calde  felicitări domnului director Ernest Oberlander, ES d-nei Ambasador Gabriela Dancău, la vernisajul spaniol, ambasadoare la Madrid, acum la Roma, întregului colectiv al MNIR, partenerilor din țară.  Vom vedea această expoziție la Roma în 2023? Sigur!”, a mai scris ministrul Culturii pe pagina sa de socializare.

Proiectul expozițional, conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, este structurat cronologic pe șase teme generice.

  • Este vorba despre etapa finală a primei epoci a fierului și conexiunile localnicilor cu lumea scitică; aici sunt prezentate piese de ceramică, arme și podoabe, specifice culturilor hallstattiene târzii.
  • A doua temă, „Terra Dacorum”, este dedicată civilizațiilor antice care s-au dezvoltat pe teritoriul României în cea de-a doua epocă a fierului.
  • O altă temă este denumită „La Tène”. Aici este reliefat rolul civilizației dezvoltate de geto-daci, în spațiul definit de țărmul vestic al Mării Negre, bazinul Carpatic și fluviul Dunărea.
  • Tema „Pax Romana” își propune să ofere vizitatorului o imagine sintetică a modului de viață roman în spațiul provinciilor Dacia și Moesia Inferior, cu sublinierea aspectelor particulare, specifice zonei.
  • „La porțile Imperiului” este dedicată comunităților din spațiul locuit anterior de geto-daci, transformărilor pe care acestea le suferă în contextul noilor realități generate de prezența imperiului și de conviețuirea dacilor liberi cu triburile germanice și sarmatice așezate aici în primele trei secole ale erei creștine. De asemenea, vizitatorii pot lua contact și cu perioada secolelor IV – VII p. Chr. este caracterizată de trei jaloane istorice determinante pentru acest spațiu: retragerea armatei și a administrației din Provincia Dacia, pătrunderea creștinismului și marile migrații, în tema intitulată „Construind Terra Christiana”.
  • Și, nu în ultimul rând, din proiectul expozițional face parte și tema „«Barbarii» și Imperiul” în care este prezentată transformarea lumii romane; răsfoind scrierile Antichităţii Târzii despre Dacia se conturează percepţia Dunării ca o frontieră politică şi simbolică, unul dintre principalele repere ale iniţiativelor politice ale Imperiului sau ale unor populații în migrație. În același timp, în cursul secolelor IV-VII, spațiul de la nordul Dunării de Jos a fost și o zonă a continuității civilizației romane provinciale și de sinteză culturală a moștenirii acesteia cu culturile diferitelor populații migratoare germanice, iraniene, slave sau de sorginte central asiatică.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker