Actualitate

Foto/ Monument reprezentativ pentru județul Buzău, restaurat cu piatră de Năeni

Unul dintre monumen­tele devenit obiectiv turistic reprezentativ pentru județul Buzău a intrat în restaurare. Fântâna lui Mihai Viteazul, monument ridicat în 1985 în satul Ciuta, comuna Măgura, la aniversarea a 375 de ani de la trecerea lui Mihai Viteazul pe Valea Bu­zăului spre Transilvania, va fi refăcut parțial cu piatră de Năeni.

Lucrarea va fi realizată de aceeași meșteri pietrari din Năeni care au dat viață la Pietroasele unui amfiteatru pe locul unde a fost descoperit cel mai mare tezaur al românilor, „Cloșca cu Puii de Aur”.

Lucrarea este realizată la cererea Primăriei Măgura și, potrivit coordonatorului Marian Apostol, vor fi refăcute treptele de peste drum, terasa și vor fi înlocuite bordurile. De asemenea, 50 de metri de piatră ce plachează ansamblul monumental, care a dispărut în timp, va fi înlocuită.

Monumentul Fântâna lui Mihai Viteazul se află chiar în locul unde domnitorul a poposit, împreună cu oastea sa, pentru o noapte, în octombrie 1599 și a fost realizat de sculptorul Gheorghe Coman, unul dintre inițiatorii Taberei de sculptură în aer liber de la Măgura.

Monumentul este o construcție amplă, din beton, orientată orizontal, de formă paralelipipedică, pe un posta­ment masiv, placată cu plăci de piatră albă de Măgura, pe care sunt montate basoreliefuri având în plan central pe domnitorul Mihai Vitea­zul, cu securea în mâna stângă ridicată deasupra capului, încadrat de grupuri de oșteni călare. Deasupra fi­gu­rii centrale este reprezentată emblema-efigie a celor trei țări unite de marele domnitor. Pe spatele monumentului sunt realizate elemente florale stilizate și montată o placă cu urmă­toarea inscripție: „Monumentul de față a fost înălțat din dorința cetățenilor județului Buzău cu prilejul împlinirii a 375 de ani de la prima unire politică a țărilor române Muntenia, Transilvania, Moldova, întru cinstirea marelui voievod Mihai Viteazul și a glorioaselor sale oștiri în fruntea cărora în toamna anului 1599 a trecut pe Valea Buzăului spre Transilvania.”

Articole similare