Educație

FOTO | Lecții inedite la Școala de aviație Boboc

Istoria se poate spune în multe feluri, pentru că fiecare zi a anului are o poveste de spus, fie că este vorba despre unicitatea unui loc, fie că este vorba despre oamenii care „sfințesc” locul. De cele mai multe ori însă, locurile vorbesc prin oamenii și faptele săvârșite de aceștia, unele dintre ele memorabile pentru comunitățile din care au făcut parte, poate și pentru că au mișcat lumea într-o direcție sau alta și au făcut o țară cu tradiții, cu spiritualitate, cu eroi. Istoria are drept borne evenimente care au în centrul lor câte o personalitate marcantă și noi, buzoienii, nu ducem lipsă de așa ceva.

Zilele trecute, o părticică din istoria și geografia Buzăului a fost împărtășită elevilor Școlii Militare de Maiștrii Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” de la Boboc de către sociologul Gheorghe Petcu, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Acesta a răspuns invitației comandantului școlii, generalul de flotilă aeriană Ovidiu Bălan, de a-i familiariza pe elevii de la Boboc cu istoria Buzăului, de a le prezenta județul,  având în vedere că cei mai mulți dintre ei provin din alte părți ale țării. Sociologul s-a prezentat cu câteva volume, din cele 34 ale sale, pe care le-a dedicat Buzăului și personalităților buzoiene la această întâlnire importantă, cu elevii școlii care ea însăși face parte din istoria locului, și, bineînțeles, a țării, și despre care, în primăvară, după ce drapelul unității a fost decorat cu „Virtutea Aeronautică” în grad de cavaler, comandantul ei,  generalul Ovidiu Bălan spunea: „Este locul prin care au trecut până la o vreme toți piloții și personalul aeronautic din România, ulterior au apărut și alte structuri, alte instituții care pregătesc. Suntem instituția cu cea mai lungă istorie, 110 ani de pregătire” .

Trebuie să facem precizarea că Școala românească de pilotaj pe aeronave militare care funcţionează în judeţul Buzău a împlinit anul acesta  110 ani, decretul de înființare fiind semnat de Regele Carol I,  în anul 1912. Petcu a venit la Școala Boboc însoțit de prietenul său, profesorul Constantin Ungureanu, sufletul trupei „Nemuritorii”, care a avut un cuvânt de încurajare către elevi, să studieze și să devină și ei nemuritori, adică „oamenii despre care vor vorbi generațiile viitoare”, dar a făcut și o scurtă prezentare a autorului volumelor, Gheorghe Petcu.

„Gheorghe Petcu, născut la 24 ianuarie în satul Pietrosu, comuna Costești, județul Buzău. 24 ianuarie, o zi deosebită. Este și ziua mea de naștere, de aceea noi suntem împreună mai mereu. Membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2010, cetățean de onoare al municipiului Buzău în 2010, cetățean de onoare al județului Buzău în 2018 pentru finalizarea lucrărilor la Casa Memorială Vasile Voiculescu. Are diplomă de excelență în cultură acordată de Uniunea Scriitorilor în 2010, diplomă de excelență în slujba învățământului buzoian, fiind autorul unei cărți cu profil geografic după care învață elevii buzoieni, diplomă de excelență în cultură acordată de Direcția de culte în 2003. El a contribuit efectiv la refacerea monumentului eroului de la Siriu, în 1987 pe noul amplasament. Are 34 de cărți”, a spus Constantin Ungureanu, amintind și câteva dintre volumele acestuia: „Și amintesc aici: «Dimitrie Gusti despre cultură», «Buzău  – Râmnicu Sărat. Oameni de ieri, oameni de azi», «Adina Paula Moscu – document și mărturii», «Municipiul Buzău – monografie», «Municipiul Buzău – album monografic», «Județul Buzău – album monografic», «Municipiul Râmnicu Sărat – album monografic»”, a spus Constantin Ungureanu într-o scurtă prezentare a scriitorului.

Tradiție și în organizarea de  evenimente culturale

Prezentarea profesorului de muzică Constantin Ungureanu,  fondatorul binecunoscutei și îndrăgitei trupe buzoiene „Nemuritorii”, a fost precedată de intervenția gazdei, comandor Bogdan George Pușcă, locțiitor al comandantului, care a rostit  un cuvânt de bun venit și l-a invitat pe sociologul Gheorghe Petcu să se adreseze tinerilor. Gazdă a evenimentului a fost și  comandor ing. Ștefan Daniel Cotigă, care i-a întâmpinat pe oaspeți și i-a condus în sala unde erau așteptați de câteva sute de elevi. „Activitatea este a Bazei aeriene și  inițiativa a venit de la domnul comandant, domnul general Bălan. Noi suntem dedicați pregătirii lor, a celor de la Bază și de la Școala Militară de Maiștrii Militari și Ofițeri”, a precizat comandor ing. Ștefan Daniel Cotigă.

Conducerea unității de la Boboc consideră importantă pregătirea tehnică a elevilor, dar nu scapă din vedere nici pregătirea lor generală, întrucât, spune comandor ing. Ștefan Daniel Cotigă: „Nu poți fi militar cunoscându-ți doar atribuțiile de serviciu. Trebuie să știi de toate. Trebuie să știi ce aperi. Ei vor fi tehnici, dar este bine să cunoască și istorie, istorie militară în special; trebuie să aibă cunoștințe bogate de cultură generală, întrucât toate fac parte din pregătirea unui bun militar”. În acest sens,  o astfel de activitate, precum întâlnirea cu sociologul Gheorghe Petcu în care au aflat multe date de istorie locală și națională și de geografie nu poate să fie decât binevenită. „Eu sunt bucuros că au putut participa copii, că au descoperit că există preocupare pentru locul în care ei își încep cariera militară și unde se pregătesc. Sunt bucuros de orice contact al lor cu  cărțile, cultura și cu persoane erudite, de la care au foarte multe de învățat. De câte ori am ocazia,  îi duc la activități culturale”, afirmă comandor ing. Ștefan Daniel Cotigă.

Aceeași opinie o împărtășește și comandor Bogdan George Pușcă, locțiitor al comandantului, care a declarat: „Au fost astăzi prezenți în sală 400 de tineri din toate colțurile țării. Avem în sală  elevi ai Școlii de maiștri, absolvenți de liceu, absolvenți ai Școlii de academie, cu studii superioare. Suntem o școală cu tradiție și astăzi s-a vorbit despre tradiția și istoria locului. Suntem o școală cu tradiție și suntem continuatorii primei școli românești de pilotaj. Anul acesta am sărbătorit 110 ani de la înființarea acestei școli și acest lucru ne onorează, dar și ne obligă. Prin natura și specificul meseriei ne putem compara, îndrăznesc a spune, cu niște profesori care își educă elevii. Și din acest motiv aveam nevoie de prezența domnului Petcu pentru a ne prezenta aceste  cărți”.

Având în vedere că 2022 este pentru Școala de aviație de la Boboc unul aniversar, el este, poate mai mult ca niciodată, un an încărcat de evenimente culturale și manifestări științifice. De altfel, această școală se poate mândri cu o tradiție nu numai în ceea ce privește evenimentele științifice, ci și cele culturale. „A devenit, așa cum am spus și în deschiderea prezentării, o tradiție. De la înființarea școlii, pe data de 1 aprilie când am sărbătorit 110 ani, au avut loc o serie de manifestări științifice, o sesiune de comunicări științifice anuale, dezvelirea unor monumente și evocarea unor personalități ale aviației românești și implicit mondiale, pentru că suntem recunoscuți pentru acest lucru. Este o continuare a activităților și sigur nu este ultima de acest gen”, a explicat comandor Bogdan George  Pușcă, locțiitor al comandantului.

Ce au aflat elevii de la Boboc despre Buzău?

„Pentru că sunteți din toată țara”, a spus sociologul Gheorghe Petcu, care a străbătut comunitățile de buzoieni la pas cu ocazia sondajelor de opinie pe care le-a făcut pentru Consiliul Județean, dar și a cercetărilor personale pentru documentarea cărților sale, „o să vă fac cunoscut județul Buzău. Are 6.103 km pătrați, 430.000 locuitori, altitudine de la 100 de metri în fața Palatului Comunal până la 1.773 de metri în Munții Penteleu. Este frumos așezat. Poate cel mai frumos așezat, și nu spun asta pentru că m-am născut eu aici. Are aproximativ 33% câmpie, 33%, deal și 33% munte. La noi, în 5-6 minute ajungi în dealurile Buzăului și după alt sfert de oră ajungi în Munții Buzăului”. În continuare, elevii au aflat și despre unele obiective turistice ale județului și despre patrimoniul județului.

Prezentarea a început, desigur, cu cel mai cunoscut obiect de patrimoniu, și anume cu Tezaurul de la Pietroasa. „Într-un pliant realizat de mine la Consiliul Județean  arăt că Tezaurul de la Pietroasele cântărește 18 kg și 795 grame; de la descoperirea lui, în 1837, și până în 26 noiembrie 1922, când a fost descoperit Tutankamon, a fost principalul tezaur al lumii. Vă recomand să îl vedeți. Copia lui de la Buzău este acum plecat  la o expoziție”, a spus sociologul. A doua sa recomandare pe care a făcut-o elevilor a  fost  să meargă să vadă chihlimbarul de la Colți. „Are 365 de nuanțe. Avem puțin, dar prin colorit este cel mai bun din lume”, a spus Gheorghe Petcu, care a continuat prezentarea cu așezările rupestre din zona Bozioru, Nucu și Aluniș, cea mai veche biserică, Biserica de la Aluniș, și apoi cu Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura, care a fost realizată între anii 1970-1985, în 16 ediții. A trecut în revistă și Castrul roman de la Pietroasele și Mănăstirea Bradu: „Este o mănăstire extraordinară, unde a poposit Mihai Viteazu și de acolo a plecat în Ardeal și la Șelimbăr și a făcut Unirea în octombrie 1599, și apoi anul următor în Moldova”.

Au fost amintite și câteva personalități ale Buzăului: Vasile Cârlova, primul poet român modern, născut la  Nișcov – Grăjdana, Vasile Voiculescu, născut la Pârscov. „Am avut onoarea, în 1987, din proprie inițiativă, să finalizez  lucrările la această casă memorială, pentru care am primit titlul de Cetățean de onoare al județului”, a menționat Gheorghe Petcu. El a vorbit și de intervenția sa în așezarea monumentului de la Siriu, în cinstea eroilor din primul Război Mondial pe noul amplasament pentru ca aceștia să-și doarmă somnul de veci în liniște.

Un periplu de la istorie la legendele Buzăului

De la datele geografice și de istorie, Gheorghe Petcu i-a purtat pe elevii de la Boboc cu gândul la legendele buzoiene și râmnicene: „Aveți Buzăul în palmă cu aceste legende. Sunt evocate personalități deosebite. Veți afla, spre exemplu, cum a murit Vasile Cârlova, acest tânăr ofițer al armatei române, înaintașul dumneavoastră, la o vârstă fragedă și <cu câteva> poezii pe care le-a scris  să rămână în <Istoria literaturii române> a lui George Călinescu”.

Le-a povestit apoi despre Doamna Neaga din Cislău, regina Țării Românești, pentru a ajunge de la faptele istorice la legenda acestei doamne care a refuzat să renunțe la Ortodoxie, cu 123 de ani înainte ca domnitorul Constantin Brâncoveanu să facă același gest, care l-a costat viața lui și a copiilor lui. „Legenda bate adevărul”, spune scriitorul Gheorghe Petcu, care oferă detalii despre prima domnie, a doua domnie și chiar despre dota impresionantă a doamnei Neaga, „aur, argint, zeci de mii de hectare de pădure, oi, vaci, boi, cai, avea una din marile herghelii din țară”, care a făcut să fie aleasă soție a lui Mihnea Turcitul. „Această doamnă Neaga nu a vrut să treacă la islam, cu 123 de ani înainte de Constantin Brâncoveanu. Ea în 1591, Brâncoveanu pe 15 1ugust 1714, nu au vrut să treacă la islam. Ea cu 123 de ani înaintea lui și era și femeie”, a mai spus Gheorghe Petcu pentru a face apoi legătura cu legenda potrivit căreia această doamnă și-ar fi aruncat fetele în fântână ca să nu le prindă turcii. Cei care doresc să cunoască mai bine cum au stat lucrurile și cât adevăr se află în aceste legende au fost îndemnați să citească cărțile scriitorului Gheorghe Petcu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker