Educație

FOTO / Ioana și Vlad, cuplul de ingineri buzoieni șefi de promoție la Politehnica bucureșteană

În urmă cu doi ani, OPINIA aducea în atenția cititorilor săi un tânăr buzoian cu rezultate excepționale la învățătură, care reușise să finalizeze cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnică București ca șef de promoție, cu media de absolvire 10. Impresionați de această performanță, l-am întrebat atunci ce planuri de viitor are și dacă se înscrie cumva în trendul existent de a merge mai departe cu studiile în străinătate ori dacă a luat în calcul să lucreze la vreo firmă din afara țării. Ne-a dat asigurări atunci că nu intenționează să plece din țară. Trebuie să vă spunem că s-a ținut de cuvânt.

Buzoianul Vlad-Constantin Lungu-Stan, căci despre acest tânăr este vorba, a absolvit între timp și masterul în Inteligență Artificială, în aceeași notă personală cu care ne-a obișnuit, adică cu media 10 și s-a și angajat pe un post care i se potrivește mănușă. „Am terminat și la master tot cu 10. Acum sunt șef de promoție pe întreaga Universitate (Politehnică, n.r.) la master și am terminat complet studiile cu 10”, spune Vlad simplu, considerând că nu faptul că este șef de promoție l-a propulsat în jobul pe care îl are de doi ani și care îi aduce multă satisfacție, ci faptul că a avut „calitățile necesare; acestea m-au ajutat și să ajung aici și să fiu șef de promoție, să continui să fiu șef de promoție și la master”.

Este angajat la Adobe de mai bine de doi ani și a lucrat toată perioda de master. „Când am terminat licența am terminat specializarea de grafică și inteligență artificială. Am mers mai departe ca inginer în mașini learning, prima dată ca intern, în vara în care am absolvit, apoi, în urma internshipului, am primit și ofertă pe perioadă nedeterminată, unde sunt și acum. Aici facem multe modele de inteligență artificială care ajung și în produsele Adobe. Este un domeniu foarte creativ. Mai ales pe partea mea. Eu lucrez în domeniul creativității; produsele la care lucrez, Photoshop și Adobe Xpress, sunt niște tuluri pentru creat postere, editare poze, editare de video. Chiar acum recent au fost lansate mai multe produse Adobe Firefly de generare artificială de poze”, explică Vlad.

După master, Vlad nu va continua imediat cu un doctorat – chiar dacă la asta ne-am fi așteptat, având în vedere parcursul său universitar foarte strălucit – din două motive. Unul dintre ele este legat de percepția sa față de modul în care trebuie abordat un astfel de proiect științific, iar al doilea este unul personal. „Doctoratul este o investiție foarte mare de timp. Cam de cinci ani, și trebuie gândit foarte bine înainte, pentru că  e puțin mai greu de combinat cu munca; și eu cum lucrez deja în cercetare la muncă, îmi cam ajunge. Un doctorat făcut bine îți necesită întregul timp; nu-mi place ideea de a-l face de dragul de a fi făcut, la un doctorat trebuie să pui suflet și să scoți ceva valoros pentru umanitate, să faci cercetare de calitate”, a spus Vlad, care a continuat apoi explicația la plural: „Apoi, terminăm studiile și trebuia să ne ocupăm de partea personală”.

Din acest plural face parte buzoianca Ioana Crăciun, logodnica sa, și ea absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare și a unui master în Sisteme de Calcul Paralele și Distribuite, și tot din postura de șef de promoție. Cei doi își vor uni destinele  pe 16 iulie. Vor spune „Da” în fața ofițerului Stării Civile, în grădina Cazinoului din Sinaia. Locul nu este ales întâmplător, cei doi tineri fiind pasionați nu numai de matematică și informatică, ci și de natură și de munte.

Au fost colegi de clasă la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”

Ioana și Vlad s-au întâlnit prima dată la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, unde au fost colegi la profilul Matematică-Informatică Bilingv engleză. Au continuat să fie împreună și la facultate, însă la secții diferite, iar acum, după master, drumurile lor se unesc definitiv într-unul singur, pentru o viață. „Pur și simplu ne-am plăcut unul pe celălalt și, după aceea, relația doar a evoluat. La liceu am fost în aceeași clasă, apoi la facultate am fost la secții diferite. Am putut să învățăm și mai mult pentru că am avut profesori diferiți, teme diferite, am putut să discutăm mai mult”, mărturisește Vlad. La rândul său, Ioana spune că lucrurile s-au întâmplat firesc, la momentul lor: „Suntem împreună de nouă ani de zile. Ne-am avut unul pe celălalt pe același drum, în procesul acesta de creștere din adolescență și acum la maturitate. Emoțiile există. Sunt emoții de fericire, de bucurie. Acum avem cununia civilă la Sinaia, în mijlocul naturii, într-un loc frumos, la munte, unde ne place amândurora”.

Cununia religioasă au amânat-o însă pentru anul viitor, pentru că în viața lor totul se face cu… matematică. Și ne lămurește Ioana  foarte frumos cu o notă de umor, despre ce matematică e vorba: „Va fi la anul pentru că ne-am dorit  să aniversăm atunci zece ani de când suntem împreună și mai ales că el a terminat totul cu zece; această cifră este perfectă”.

 Matematica, firul roșu care i-a călăuzit în viață

Vlad ne povestise că a absolvit Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, la secția Matematică-Informatică Bilingv engleză și că  acolo a vrut să ajungă, „pentru că îmi plăceau încă din gimnaziu atât Matematica, cât și Limba engleză. Îmi plăcea și Informatica, doar că la liceu era Matematică-Informatică. Erau combinate foarte bine și cu Engleza și am știut din start că acela va fi profilul meu pe care voiam să merg”.

În cazul Ioanei, bunicul său a pus umărul pentru împlinirea destinului încă de pe vremea în care aceasta se afla la grădiniță. „Pasiunea pentru matematică a pornit de la bunicul meu, care a fost profesor de matematică la Colegiul Economic (cunoscutul profesor Constantin Gâdea, n.r.). Când eram mică, la grădiniță, și mergeam la plimbare cu el, pe lângă poezii sau ce mai învățam acolo la grădiniță,  mă învăța, în plus, tabla înmulțirii; înainte de a ajunge la școală mi-a pus bazele pasiunii care s-a dezvoltat în gimnaziu și în liceu. Îmi făcea plăcere să îmi pun mintea la contribuție; acasă lucram suplimentar. În liceu, în clasa a X-a și a XI-a, am ajuns la Olimpiada Națională la Matematică”. La Facultatea de  Automatică mărturisește că s-a gândit de prin clasa a V-a, „pentru că îmi plăcea Matematica”, spune Ioana.

Nu a ratat însă nici olimpiade de chimie sau română, era preocupată și de istorie și geografie pentru cultura sa generală. Pasiunea sa pentru științele exacte a fost însă definitorie. În timpul liber încerca să meargă către activitățile fizice, mai active – pentru a compensa orele statice de studiu la birou -, cum ar fi mersul cu bicicleta, excursiile pe munte. Pregătirea a dat roade pentru că a intrat și ea la aceeași facultate cu Vlad cu medie mare și a beneficiat în toți anii de bursă.

Tot în anul III, când internshipul devine obligatoriu, s-a angajat și a rămas angajată. Lucrează, ca și Vlad, la Adobe, dar la alt departament. „Partea importantă este dorința de a învăța, de a colabora și de a te integra în mediul respectivei companii. Contează și fundamentul de cunoștințe, dar e foarte importantă latura aceasta umană, de comunicare, de colaborare, de deschidere. Îmi aduc aminte că managerul cu care am dat interviul de angajare în urmă cu mai bine de doi ani mi-a zis că l-a impresionat faptul că i-am povestit despre unul dintre proiecțelele mele personale, când am realizat un concept de player muzical. L-a făcut să-mi pună acolo multe plusuri. A spus că se vedea că sunt pasionată. Se vedea că vorbesc cu pasiune de zona aceasta de explorare”, povestește Ioana.

În continuare, planul celor doi buzoieni care vor forma din acest weekend o familie, este să rămână în țară, să creeze aici lucruri interesante. „Planul este să rămânem în țară. Nu zic că nu a intrat în discuții și această posibilitate, dar niciodată nu am luat în considerare la modul serios, pentru că, din punctul meu de vedere, putem face lucruri frumoase și aici și deja am început să facem lucruri foarte frumoase, și în plan personal și în plan profesional. Planul de viitor apropiat este să ne dezvoltăm cât mai bine și cât mai frumos aici, la noi”, spune Ioana.

În aceste planuri intră și Buzăul pentru că, mărturisește Ioana, vin des acasă la părinți, la familie. „Lucrăm la aceeași firmă, în departamente diferite. Ne întâlnim pe ramura mangerială, fiecare face ce-i place. Acasă ne consultăm. Este foarte benefic să împărtășim ideile sau neclaritățile, fiecare să vină cu o perspectivă diferită prin prisma jobului pe care îl are, cu o viziune mai fresh. Se întâmplă foarte des să venim în Buzău, la părinți, la familie,  pentru că avem un program care ne permite să lucrăm și de acasă”, afirmă Ioana.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker