Economic

Buzăul se transformă într-un județ verde!

Ar putea atrage finanțări mari în eoliene

Toată atenţia se duce acum spre miile de megawaţi produși în instalații în eoliene şi solare pe care România îi va vedea montaţi de la zero până la finalul anului 2030. Arad, Galaţi şi Constanţa sunt judeţele care în acest moment au şansa de a atrage cele mai mari investiţii în regenerabile la nivel naţional, potrivit proiectelor de eoliene şi solare cu avize sau contracte de racordare valabile la data de 31.05.2023. Dacă toţi cei 10 GW de proiecte care au acum actele în regulă se vor pune în funcţiune, doar cu această capacitate România şi-ar atinge ţintele setate prin Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC). În realitate însă, intenţiile sunt mult mai mari.

Datele centralizate de Ziarul Financiar şi furnizate de Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport de energie, cu un rol esenţial în dezvoltarea regenerabilelor, arată că pe data de 31 mai 2023 proiectele eoliene şi solare cu o capacitate cumulată de circa 10 GW aveau avizele sau contractele tehnice de racordare la reţea. Obţinerea acestor documente este foarte importantă pentru că acele proiecte care trec de faza avizării au garanţia că vor avea un loc în sistem, fiindu-le aprobată o soluţie de racordare.

După cum bine știm, Buzăul a început în ultimii ani să atragă finanțări uriașe în eoliene. Datele furnizate de Transelectrica arată că puterea proiectelor în eoliene, în funcție de avizele și contractele de la racordare la rețea, valabile la data de 31 mai 2023, era la Buzău de 570 MW, iar în fotovoltaice puterea ajungea la 86 MW.

 Al doilea cel mai mare parc eolian din România va fi la Buzău

Firma de investiții Low Carbon din Marea Britanie s-a asociat cu un vehicul juridic controlat de fondul de investiții Actis pentru proiectul construirii unui parc eolian cu putere instalată de 450 MW în județul Buzău, care ar urma să fie cel de-al doilea ca mărime din România, după cel de la Fântânele-Cogealac, al australienilor de la Macquarie.

Proiectul, denumit Vis Viva, va fi unul dintre cele mai mari parcuri on-shore din Europa și se preconizează că va genera suficientă energie verde pentru alimentarea a 272.000 de locuințe, echivalentul unor orașe precum Cluj-Napoca sau Iași. Prin aceasta, se urmărește reducerea emisiilor de dioxid de carbon generate de combustibilii fosili.

Parcul eolian Vis Viva va beneficia de resursele naturale de vânt din regiune, terenul de câmpie și infrastructura energetică interconectată, contribuind astfel la atingerea obiectivelor setate de Uniunea Europeană pentru 2030 și 2050 în ceea ce privește tranziția la energia verde. Partenerul celor de la Low Carbon, firma Rezolv Energy, care a achiziționat recent 51 la sută din proiectul parcului eolian buzoian, înființată recent, este controlată de fondul global de investiții în infrastructură energetică Actis.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker