Educație

FOTO | Invențiile elevilor buzoieni: baterii alimentate cu apă sărată, sistem online de iluminare, lipici din polistiren și din dizolvant de unghii

Liceul Tehnologic ,,Grigo­re Moisil” a fost gazda celei de-a IX-a ediții a unui concurs inedit, menit să le pună în ­va­loare copiilor de la liceele tehnologice și vocaționale, abilitățile în domeniul ales, dar și pe cele de limbă engleză.

,,Este singurul concurs din țară pe acest format, pentru că exprimă și partea de tehnică, de specialitate și se desfășoară în limba engleză”, spune inspectorul școlar pentru limbi moderne, Georgeta Oprea, profesor de limba engleză cu o experiență la catedră de 30 de ani, inițiatorul proiectului. Ideea proiectului a plecat de la faptul că liceele tehnologice și vocaționale nu aveau un concurs în care să fie implicată și limba engleză.

,,În al doilea an de când am venit în inspectorat, am vrut să ridic nivelul liceelor tehnologice și vocaționale, pentru că erau puțin în umbră. Am mers pe două planuri. Unul dintre ele este acesta, cu proiecte, care se numește <Today a project, Tomorrow the Future>. Echipele sunt formate din câte doi elevi, în care un copil prezintă proiectul în limba engleză, celălalt partea de tehnică, bineînțeles, proiectul fiind elaborat împreună cu un inginer sau cu cineva care cunoaște respectiva meserie în care ei se pregătesc. Dacă e la vocațional, spre exemplu economic, se pregătesc pentru proiect cu un contabil, dacă este la muzică cu profesorul de vioară etc. În cadrul prezentării pe care o fac echipele, noi urmărim cât de importantă este ideea pe care o prezintă, și, de fiecare dată, suntem impresionați de creativitatea lor, dar și cunoștințele de limba engleză”, a declarat  Georgeta Oprea. Inspectorul Școlar a subliniat importanța implicării liceului gazdă în buna organizare a competiției.

,,În legătură cu acest proiect, la <Moisil> am găsit un colectiv în care am putut să dezvolt ideea, pentru că am găsit foarte mare deschidere la catedra de engleză. Cadrele de aici au experiență și știu cum să organizeze concursul”, a precizat acesta.

La această ediție au participat 14 echipe la secțiunea economic, șapte echipe la tehnic și  șase echipe la arte. Au  intrat în concurs  aproximativ 50 de elevi, concurenți de la Colegiul Economic, Liceul Agricol, Liceul Tehnic, Liceul Tehnologic Rușețu, Liceul de Artă, Seminarul Teologic și Liceul Tehnolo­gic ,,Grigore Moisil”. Toți participanții au primit aprecieri din partea cadrelor didactice care au format juriul.

,,Deși nu este prima ediție la care particip, am descoperit că liceele tehnologice aduc copii care prezintă în fața juriului produse inovatoare, frumos prezentate în limba engleză. Am descoperit astăzi, cu interes, o aplicație online care generează sistemul de lumini dintr-o casă, primește diferite comenzi și răspunde cu promptitudine, acționată de către elevul unui liceu tehnologic, o mașinărie propulsată cu o pompă de aer, alimentarea cu apă sărată, câteva baterii încărcate cu apă sărată care au pus în funcțiune un roboțel, am descoperit cum putem face lipici în casă to­pind polistiren expandat în dizolvant de unghii, acestea fiind doar câteva exemple de la secțiunea de tehnică. Proie­ctele au stârnit curiozitate dincolo de admirație fiind destule întrebări din public: de unde se poate achiziționa un anume produs sau altul și dacă este în totalitate asamblat de copii sau este doar funcțional în momentul prezentării, prin comenzile primite de la elevii respectivi, iar în ceea ce privește nivelul de limba engleză a fost din nou o surpriză plăcută să vedem că și elevii de la liceele tehnolo­gice prezintă produse într-o engleză curată, frumoasă și corectă. Avem în vedere ori­ginalitatea prezentării, ­ori­ginalitatea ideii aduse în fața publicului, acuratețea informațiilor oferite, fluența în limba engleză și pentru ce înseamnă parte tehnică sau vocațională ineditul și acuratețea informației tehnice prezentate”, a declarat inspectorul școlar Otilia Trifan, în calitate de membru al juriului.  Aceste observații care se mențin de la an la an, demonstrează, de la ediție, la ediție că este un concurs care dă o șansă reală și elevilor de la liceele tehnice de a demonstra că sunt capabili de lucruri inedite, valoroase și că vor avea un viitor în meseriile pe care și le-au ales.

,,Este un concurs care le dă șansa celor de la liceele tehnice și vocaționale să demonstreze că nu sunt mai prejos decât cei de la liceele teoretice. Sunt unii elevi care vorbesc bine limba engleză. Prin acest concurs încercăm să-l punem în valoare și pe ei, pentru că au aceleași șanse ca și ceilalți. Concursul se adresează copiilor de liceu, cu vârsta între 14 și 18, 19 ani. Sunt copii care trebuie încurajați pentru că, ei, din start, au senzația că au handicap și noi încercăm să le arătăm că nu este deloc așa. Noi muncim pentru ei și cu ei astfel încât să ajungă acolo unde își doresc”, spune directorul Liceului <Grigore Moisil>, Adriana Voicu.

Etapa regională a acestui concurs va avea loc în data de 11 mai. „În mai avem etapa regional, când așteptăm la Buzău copii din județele Prahova, Bacău, Vrancea. Am invitat și din Brăila, din Galați. Într-un an au venit, în altul n-au venit, dar au venit din județele li­mitrofe”, spune inspector școlar Georgeta Oprea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker