Administrație

FOTO / A fost inaugurată extensia Parcului Tineretului

Reprezentanții Primăriei Buzău au participat la inaugurarea extensiei Parcului Tineretului, proiect la care s-a lucrat un an și jumătate și care a fost dat în folosința buzoienilor în mod oficial. Terenul pe care s-au făcut mai multe amenajări a fost unul dificil, cunoscut odinioară pentru grădinile de legume ale sârbilor. Cu toate că nu seamănă cu Parcul Tineretului, suprafața amenajată are câțiva copaci ajunși la maturitate și alții plantați recent, care se vor armoniza cu imaginea parcului cu care s-au obișnuit buzoienii.

„Aici era un teritoriu abandonat. Rămăseseră doar câțiva oameni, așa-zișii noștri sârbi, care mai plantau legume printre stuf și printre gunoaie. O parte dintre ei s-au mutat în continuarea acestui loc, pe care îl vom curăța și-l vom amenaja astfel încât să putem da celor care vor posibilitatea să cultive în continuare legume. Douăzeci la sută din această suprafață este ocupată cu construcții, mă refer aici la satul de răchită, la locurile de joacă și la toate amenajările care s-au făcut, 80 la sută este spațiu verde (…) Au rămas copacii care erau existenți aici, i-am salvat, s-au plantat și alți copaci. Va arăta ca un parc adevărat în viitorii ani”, a declarat primarul Constantin Toma.

Amenajarea celor 7,4 hectare de teren s-a ridicat la suma de cinci milioane de euro, bani obținuți prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Șeful serviciului de Dezvoltare și implementare proiecte din cadrul Primăriei Buzău, Luminița Colțeanu, spune că autoritățile au dorit să ofere o altă imagine a unui parc, diferită de cele existente în municipiu, care să trimită mai degrabă către ideea de grădină urbană.

O parte destul de întinsă din parc este dedicată copiilor și este amenajată așa încât cei mici să nu aibă timp să se plictisească. Satul de răchită, dar și locurile de joacă întinse, se pretează mai multor tipuri de activități, inclusiv școlare. Aici, copiii pot învăța despre natură făcând „practică” pe plantele existente în noul parc, cum ar fi mușețelul sau lavanda. Nici băncile nu se aseamănă cu cele clasice, fapt care nu le-a picat bine unor buzoieni care se plângeau în urmă cu câteva luni de aspectul și utilitatea lor, însă acestea se încadrează în imaginea atipică a parcului.

Constantin Toma, Ionuț Apostu și Luminița Colțeanu

„Cofinanțarea Primăriei a fost de doi la sută. Implementarea proiectului a durat, pe partea de lucrări, un an și jumătate. Gândiți-vă că aici a fost un teren degradat, care a necesitat foarte multă muncă pentru aducerea la nivel, în primul rând (…) Noi nu am vrut să facem un parc clasic, cu trandafiri și alte plante pe care necesita să le plantăm noi în fiecare an. Am adoptat această soluție de plante perene. Este un fel de grădină urbană, în care copiii pot veni și pot desfășura tot felul de activități, de la cules mușețel, lavandă, se pot juca în zona de parc de răchită și pot desfășura tot felul de activități pentru școală, pot prepara tot felul de ceaiuri… Noi am vrut să fie un parc deschis pentru toată lumea, pentru tot felul de activități”, a transmis Luminița Colțeanu.

Alte trei locuri de joacă pentru copii au fost recepționate

Prezent la inaugurarea noului parc a fost și viceprimarul Ionuț Apostu, care a vrut să anunțe faptul că s-a făcut recepția a trei noi locuri de joacă pentru copii, gata de ceva timp, dar poticnite în birocrație, necesitând anumite avize. Este vorba despre locuri de joacă din Parcul Crâng, Aleea Insulei și cartierul Micro V. Viceprimarul a  promis că vor mai fi înființate astfel de spații destinate activităților copiilor, iar Primăria va include astfel de proiecte și în bugetul pe anul viitor.

„În această dimineață (miercuri, n.r.) am mai avut recepția pentru încă trei noi locuri de joacă în municipiul Buzău; mă refer aici la locul de joacă din Parcul Crâng – cel de-al doilea loc de joacă realizat în acest an -, alături de un nou loc de joacă pe Aleea Insulei și încă unul în zona blocului 34 din Micro V. În ultimii șapte ani, au fost reabilitate sau înființate peste 45 de noi locuri de joacă în municipiul Buzău, astfel încât să asigurăm condiții sigure și optime pentru toți copiii din oraș. În bugetul anului 2024 vom aloca din nou fonduri pentru modernizarea sau înființarea de noi locuri de joacă, acolo unde deja
s-au strâns din partea asociațiilor de proprietari sau a buzoienilor
(cereri, n.r.) pentru înființarea de noi locuri de joacă”, a adăugat Ionuț Apostu.

Primarul Toma a mai spus că următorul obiectiv care va fi inaugurat oficial va fi Piața Dacia, pe care se poate circula deja și căreia i s-a făcut o pre-recepție. După ce constructorul va regla eventualele nereguli sesizate, obiectivul va fi predat oficial Primăriei, în circa două săptămâni. „Următorul proiect care va fi inaugurat va fi Piața Dacia, pentru că acum a fost doar o pre-recepție. Sperăm ca în două săptămâni, cu finisările care mai trebuie făcute… În momentul ăsta în Piața Dacia se lucrează la partea de fântâni arteziene, se va rezolva și acest lucru, și piața va căpăta și mai mult farmec”, a completat Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker