Cultură

FOTO | Expoziție de pictură dedicată împlinirii a 1.650 de ani de la martirizarea Sfântului Sava în apele Buzăului

Președintele Uniunii Artiștilor Plastici Buzău, Valeriu Șușnea, unul dintre cei mai remarcabili artiști plastici ai prezentului din România, a venit în fața buzoienilor în această primă­vară aniversară cu o pictură, sensibilă, misterioasă, încărcată de simboluri creș­tine care-l preocupă de foarte multă vreme, precum vămile văzduhului, semne și simboluri. Este vorba despre o expoziție de pictură intitulată „Între sacru și profan”, pe care o dedică împlinirii a 1.650 de ani de la martirizarea Sfântului Sava în apele Musaiosului, adică ale Buzăului de astăzi. Una dintre lucrările expuse este dedicată chiar martiriului Sfântului Sava de la Buzău. „Am o serie întreagă de teme pe care le reiau, cum ar fi, spre exemplu,  semne de început și de sfârșit și, bineînțeles, tema vămilor văzduhului”, spune pictorul Valeriu Șușnea.

Filiala UAP Buzău, aproape de un moment aniversar

Expoziția a fost verni­sată sâmbătă, 5 martie, cu o zi înainte ca Șușnea să adauge încă o primăvară frumoasei sale vârste, înconjurat de prieteni, iubitori și colecționari de artă. Întâlnirea cu lumea artei buzoiene a constituit un bun prilej pentru preșe­dintele UAP Buzău să ­amintească faptul că filiala pe care o manageriază se apropie cu pași repezi de împlinirea unei cifre frumoase, 55 de ani de existență, care ar trebui marcați într-un mod aparte. De asemenea, el a subliniat necesitatea realizării unui monument care să ­amintească de martiriul Sfântului Sava de la Buzău. „Pe noi, membrii filialei, ne așteaptă lucruri importante. Anul viitor împlinim 55 de ani de existență a ­fi­lialei. Este cea mai veche uniune de creație care a avut sediul aici și cred eu că este important să marcăm cumva existența de filială, de frumos, de educație estetică. Este una dintre cele mai vechi filiale din țară. Și anul acesta suntem în mare sărbătoare. Se împlinesc 1.650 de ani de la martirizarea Sf. Sava și ar fi un moment important să fa­cem un monument care să fie cumva o emblemă pentru Buzău”, a afirmat pre­șe­dintele UAP Buzău.

Semnele sacrului, în pictura semnată Valeriu Șușnea

Lansarea expoziției  de pictură  are legătură și cu Sărbătorile Pascale către care credincioșii se îndreaptă, lucrările sale având o puternică încărcă­tură creștină. „Este o săptămână specială pentru mine, chiar dacă ea se numește <Izgonirea din Rai> , o temă, de altfel, pe care eu o aduc în lucrările mele și care revine foarte des în opera mea. De aceea, lucrările de aici au și un ca­racter retrospectiv. Sunt lucrări și un pic mai vechi și foarte, foarte noi, adică  sunt legate de perioada aceasta a Sărbătorilor Pascale. O să vedeți o serie de semne și simboluri legate de creștinism: clopotul, crucea, marama, peștele. Sunt foarte multe semne și simboluri, plus aceste teme pe care eu le reiau, a vămilor văzduhului, a Tronului Etimasiei sau a Tronului de Judecată”, mai spune pre­ședintele UAP Buzău.

Despre lucrările sale care transmit repere iconografice și arhetipale, dar și poveștile încorporate în planul lor, cum este cea a martiriului Sfântului Sava de la Buzău, și care au particularități care pun în ­evidență iscusința artistului de a folosi culoarea și simbolul în transmiterea mesajului, a vorbit profesorul George Tarara. „Aș remarca bogăția culorilor, folosirea unor culori savant ordonate și combinate spre niște energizări care te cuprind în momentul în care te uiți la aceste lucrări (…) Sunt pete mari de culoare peste care maestrul Valeriu Șușnea vine cu semnele sale grafice. Un univers de microelemente de natură zoomorfă și umanomorfă, care provin dintr-un spațiu oriental – bizantin, i-aș spune, cu care el a luat contact încă din anii studenției, participând la atâtea activități de restaurare a unor biserici din țara noastră (…) După o perioadă de simbolistică, de semne semnificante, de analiză de sensuri, elaborate și abstractizate, extrem de îndepărtate de ceea ce am putea numi astăzi realul pictural, Valeriu Șușnea se întoarce la această temă a sacrului și a profanului, încercând să ne atragă atenția asupra unei tensiuni care există între viața noastră cotidiană, între modalitatea noastră de a fi în această lume și ­trans­cendență. Sacrul trimite la un loc protejat, de regulă de un ritual, în timp ce profanul trimite la zona aceea aflată în afara templului, neprotejată. Omul aparține acestor două universuri încercând să se regăsească pe sine într-o lume care nu-i mai corespunde din niciun punct de vedere înfățișării sale umane.  Este meritul expoziției de astăzi, a lui Valeriu Șușnea, de a ne reaminti faptul că trăim într-o lume nu pe orizontală, într-un univers al aparențelor, ci într-o lume care se poate ordona și care trebuie să se ordoneze pe verticală”, a spus profesorul Tarara.

Taberele de creație pe urmele creștinismului, un brand pentru Buzău

Preocuparea artistului plastic Valeriu Șușnea pentru sacru se manifestă tot timpul de-a lungul carierei sale artistice, dovadă în acest sens stând și reușita sa în a organiza mai multe ediții a două tabere excepționale în care se promovează, cu ajutorul Consiliului Județean Buzău și al Primăriei municipiului Buzău, foarte mult zona de sacru a Buzăului. Este vorba, bineînțeles, de „Măgura Art” și de „Buzău – oraș ­des­chis artei”, în care apar cu predilecție așezările rupestre de la Fișici, dar și lucrări legate de arta brâncovenească de la Râmnicu Sărat.

„Preocuparea mea pentru tema creștină este una constantă. Sunt două ­ma­nifestări, tabere de creație, în care am invitat, an de an, mai mulți artiști din țară pentru a merge împreună pe  niște trasee inițiatice către  zona sacră, rupestră, a noastră de la Nucu-Fișici. Apoi, îi duc pentru zona de documentare pe un traseu în care includ Bi­se­rica de la Ciuta, Biserica pictată de Pârvu Mutu, de la Berca și cea de la Râmnicu Sărat. Sunt repere pe care eu le aduc în atenți artiștilor și din alte zone ale țării, care vin aici, în cele două tabere: <Buzău – oraș deschis artei> și <Măgura art>, care constituie o carte de vizită pentru Buzău, în așa fel încât să fac cunoscut ținutul acesta al Buzăului”, spune Valeriu Șușnea. Simbolurile creștine au fost pre­zente și în afara jude­țului și chiar în afara grani­țelor țării, în expozițiile pe care artistul plastic buzoian le-a organizat și le-a verni­sat la Palatul Parlamentului sau la Roma, la Acca­demia di Roma, expoziția pe care în luna noiembrie a anului trecut a vernisat-o acolo. Am mai putea adăuga pe listă aici multe alte expoziții, precum expoziția filialei pe care a organiza­t-o la Institutul Cultural Român de la București.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker