Sănătate

FOTO | Green Group, donație de 23.000 de euro pentru Spitalul Nehoiu

Spitalul din Nehoiu dorește să revină la  nivelul de funcționalitate care  să îi permită un  act medical de bună calitate, să aibă o echipă medicală bine pregă­tită, să aibă suport tehnologic de ultimă generație și, nu în ultimul rând, să le ofere un confort hotelier bun pacienților ce îi trec pragul.

Un pas important în acest sens a fost făcut săptămâna trecută, când s-a inaugurat o instalație, în valoare de 23.000 de euro, care asigură fluxul de oxigen necesar pentru zece paturi ATI – în condițiile în care până acum se putea asigura oxigenul doar pentru două paturi -, și  care va mai alimenta cu oxigen și patru prize din Blocul ope­rator al unității medicale. Investiția a fost posibilă ca urmare a unei donații făcute de Grupul integrat de reciclare Green Group, prezent în Buzău din anul 2002. Investitorul buzoian a aflat, în urma unor discuții pe care le-a avut cu prefectul Daniel Țiclea, că unitatea medicală de la Nehoiu, pe care primul o cunoaște încă de când era inginer stagiar la Siriu, are nevoie de o instalație de oxigen modernă, care să ajute medicii să trateze eficient pacienții COVID. Preșe­­din­tele Green Group a reușit să facă rapid  achizi­ția instalației computerizate de stocare și distribuție a ­oxi­genului de la Linde Gaz România, unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze industriale și medicinale din România. Monta­rea ei s-a realizat, de asemenea, rapid, astfel încât, acum, la unitatea medicală, se ­asi­gură un flux dublu de oxigen  față de cel existent înainte, capacitatea fiind crescută de la 10 atmosfere la  20 de atmosfere, fapt care permite medicilor spitalului să rezolve atât  problemele respiratorii acute și din zona Covid, cât și pe cele din zona de terapie intensivă postoperatorie.

Cu ocazia inaugurării stației de stocare și distribuție a oxigenului ­me­dical, președintele Green Group, Constantin Damov, a făcut câteva precizări în care a vorbit despre ­mo­dernizarea spitalului și îmbunătățirea serviciilor către pacienții de pe Valea Buzăului.

„Este un sistem ­mo­dern; oxigenul este furnizat din afara spitalului, iar ­ins­talația de distribuție aduce oxigenul până la patul pacientului. Reglarea debitului de oxigen se face computerizat, așa că pacienții cu probleme respiratorii acute pot fi ajutați eficient. Este o soluție necesară oricărui spital”, a declarat președintele Green Group, care a subliniat și rapiditatea cu care  proiectul a fost realizat, respectiv două luni de zile din momentul discuției cu prefectul Țiclea. Președintele Constantin Damov a  mai subliniat că investiția de la Spitalul Orășenesc Nehoiu face  parte din proiectul „Grija pentru Sănătate”, pe care l-a demarat recent, prin care a dat o mână de ajutor și unității medicale din Smeeni. „Continuăm seria de acțiuni din cadrul proiectului «Grija pentru sănătate», cu un alt proiect care se adresează nevoilor spitalelor din orașele mici, fiind conștienți de presiunea și greutățile financiare pe care le întâmpină acestea. Investi­țiile în echipamente ­mo­derne și eficiente pentru sistemul de sănătate au un impact semnificativ în îmbunătățirea calității serviciilor medicale pe care le primesc pacienții, iar pentru noi, asta va rămâne o direcție cheie de acțiune și în perioada următoare”, a explicat  președintele Constantin Damov, care a reiterat, de asemenea, invitația să contribuie la îmbunătățirea condițiilor din domeniul medical pe care a adresat-o în premieră agen­ților economici din Buzău cu ocazia inaugurării Centrului de Evaluare și Tratament Covid-19 din incinta Spitalului de Boli Cronice Smeeni, unde Green Group a investit 100.000 de euro. „Eu sper ca exemplul nostru să fie preluat și de alți jucători din piața econo­mico-financiară buzoiană”, a spus Constantin Damov.

Pentru rapiditatea cu care au fost ajutați, pentru donația  pe care a făcut-o Green Group, dar și pentru calitatea investiției care crește numărul pacienților ce pot beneficia în același timp de sprijin, managerul unității medicale, medicul Sergiu Remisovschi, a mulțu­mit  președintelui Green Group, Constantin Damov, și Asociației „ROTA”. De asemenea, managerul a mulțumit și Prefecturii Buzău și Primăriei Nehoiu pentru suport, subliniind că, astfel, spitalul beneficiază acum de 10 paturi ATI alimentate cu un flux de oxigen crescut, de la 10 la 15 litri pe minut, precum și de ­alimentarea cu oxigen a altor patru prize existente în două săli de operații, astfel încât pacienții să poată fi mai ușor și mai eficient tratați. „Este un beneficiu major pentru pacienții COVID, dar și pentru pacienții non-COVID cu afecțiuni respiratorii acute. După ce vom reveni la activitatea normală, această stație de oxigen va fi benefică pentru pacienții care vor fi operați, atât în sala de operații, cât și postoperator la ATI, dar și pentru pacienții cu afec­țiuni respiratorii care vor avea nevoie de oxigen. În plus, este un sistem mai si­gur, pentru că pacienții nu vor mai fi nevoiți să stea cu butelia de oxigen lângă ei. Este o investiție substan­țială, pe care noi nu ne-am fi permis-o probabil niciodată și care ne ajută foarte mult în actul medical. Trebuie subliniat că Green Group este «responsabil» atât pentru stația de oxigen, cât și pentru întreaga instalație de distribuție a acestuia până la patul bolnavului și în sălile de ope­rație, asigurând între­gul flux, la standarde moderne”, a afirmat dr. Sergiu Remi­sovschi, managerul spitalului din Nehoiu.

Noua stație de oxigen  a spitalului Nehoiu este extrem de necesară, în condițiile în care unitatea me­dicală funcțio­nează ca spital suport pentru pacienții infectați cu virusul SARS-COV-2, dar va fi la fel de necesară și post-pandemie, când se va putea asigura oxigenul pentru pacienții operați, dar și pentru cei cu anumite afecțiuni acute care necesită oxigenoterapie. Acest aspect a fost explicat de directorul unității medicale, dr. Sergiu Remi­sovschi: „Pe lângă faptul că spitalul va putea asigura îngrijiri corespunzătoare unui număr mai mare de pacienți care au nevoie de suport ventilator sau de oxigenote­rapie, angajații unității medicale nu vor mai fi nevoiți să ca­re bute­liile de oxigen până la pa­tul bolnavului, iar pacienții vor fi, astfel, protejați de riscul prezenței acestor butelii în secție”.  Săptă­mâna trecută, în spital mai erau internați doar șapte pacienți COVID, dar unitatea medicală nu poate, deocamdată, să trateze și pacienți cu alte patologii. „Probabil, dacă va continua să scadă numărul pacienților infectați și vom găsi o soluție de funcționare în sistem hibrid. O să fac o propunere în acest sens la videoconferința cu Ministerul Sănătă­ții, după ce voi discuta cu DSP despre posibilitățile existente”, a mai spus dr. Remi­sovschi, care a menționat că noua instalație va permite ca unitatea medicală să ofere o mai bună îngrijire pacienților care vor fi tratați aici. Despre acest aspect, prefectul Daniel Țiclea a spus: „Am discutat cu domnul  manager. A identificat un scenariu ca să aibă undeva la 20 la sută din totalul paturilor, la limita prevederilor legale,  ca să rămână spitalul în continuare pe specializare covid. Sperăm că acea soluție pe care domnul doctor o va propune mâine o va conduce spre reveni­rea la normalitate și a  acestui spital de la Nehoiu”.

O investiție pentru circa 50.000 de locuitori din zonă

Prefectul Daniel Țiclea a subliniat, de asemenea, importanța proiectului, având în vedere că spitalul din Nehoiu asigură servicii medicale pentru circa 50.000 de locuitori din zonă.

„Proiectul inaugurat astăzi la Nehoiu face ca numărul paturilor ATI COVID disponibile în această unitate medicală să crească, iar actul medical să se desfășoare cât mai aproape de normalitatea anului 2022. Sperăm ca acest impuls pe care parteneriatul nostru cu Green Group îl dă Spitalului Nehoiu să atragă și alte proiecte și facilități de dezvoltare, prin inițiative pu­blice sau private, care să vină în sprijinul pacienților de pe Valea Buzăului. Suntem foarte bucuroși că am avut capacitatea de a finaliza acest proiect și mulțumim partenerului nostru Green Group, cât și primarului orașului Nehoiu, pentru că a renovat rapid anexa ce adăpostește stația de oxigen”, a spus Țiclea.

Primarul orașului Nehoiu, Ionuț Milea, a mulțu­mit, de asemenea, Green Group și Prefecturii pentru sprijinul acordat comunității locale, care „asigură asistență medicală nu doar nehoienilor, ci pentru peste 50.000 de locuitori din zonă”. El a promis că va face eforturi în continuare pentru a atrage fonduri europene  pentru spital și prin PNRR și chiar se gândește că eforturilor sale se vor ralia și alte primării din comunele limitrofe pentru a realiza, împreună, noi investiții necesare pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate.

„Grija pentru Sănătate”, platformă de donații pentru sprijinirea sistemului medical buzoian

„Grija pentru Sănătate” este o platformă de donații creată de Green Group, care are drept scop identificarea nevoilor de sănătate ale comunității locale și susținerea acestora. În cadrul proiectului, Green Group a anunțat, săptămâna trecută, o donație de 100.000 de euro, direcționată către crearea unui Centru de Evaluare și Tratament Covid-19 din incinta Spitalului de Boli Cronice Smeeni și modernizarea spitalului, precum și către instalarea a patru centre moderne de vaccinare în județul Buzău.

Green Group este unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul reciclării în Europa, cu activitate în reciclarea tuturor fluxurilor majore de deșeuri, inclusiv PET, sticlă, deșeuri electrice și electronice (WEEE), lămpi și baterii. Are cea mai mare capacitate instalată de reciclare din România și una dintre cele mai mari din Europa, procesând anual peste 460.000 de tone de deșeuri. Cu investiții în valoare de 170 milioane euro, Green Group are o contribuție importantă în recuperarea materialelor valoroase provenite din deșeuri și este un pilon important al economiei circulare în România. Din Green Group fac parte: GreenTech (cel mai mare procesator european pentru deșeuri PET), GreenFiber International (lider european in producția de fibră sintetică), Green WEEE (lider de piață în tratarea și reciclarea DEEE-urilor), GreenGlass Recycling (cea mai mare fabrică de procesare a deșeurilor de sticlă), Eltex Recycling (furnizor integrat de servicii de management al deșeurilor), cât și Green Resources Management (implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor pentru deșeurile de ambalaje). Detalii pe: https://www.green-group-europe.com/  

Articole similare