Educație

FOTO | Elevii Liceului Meserii și Servicii, pregătiți pentru gastronomia sustenabilă

Cel mai mare trend global în gastronomie este, la acest moment,  sustenabilitatea. Și dacă până de curând se vorbea de sustenabilitate doar la nivelul marilor corporații în legătură cu lanțul de producție format din producători, furnizori și consumatori, acum sustenabilitatea a ajuns să fie o preocupare și a micilor business-uri și a consumatorilor finali.

Liceul Meserii și Servicii Buzău se aliniază acestui trend și își pregătește elevii pentru o gastronomie sustenabilă. Liceul buzoian face acest lucru cu ajutorul partenerilor de la WorldSkills România, care coordonează proiectul „Educație pentru Gastronomie Sustenabilă”. Mai exact, Liceul Meserii și Servicii a fost selectat în proiectul „Educație pentru Gastronomie Sustenabilă”, un proiect adresat elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic, coordonat de WorldSkills România. La acest proiect au aplicat la nivel național 44 de școli dintre care doar 14 școli au fost selectate pentru a participa la toate etapele de implementare din cadrul proiectului; printre școlile selectate este și Liceul Meserii și Servicii din Buzău. Participarea la acest proiect îi dă posibilitatea să se implice în formarea următoarei generații de profesioniști în gastronomie după standardele internaționale din domeniu, în acord cu principiile sustenabilității.

Profilul unității școlare participante în care s-a încadrat Liceul de Meserii cuprinde  unități școlare VET din România, acreditate și autorizate, care au în oferta lor educațională specializări din domeniul Alimentație și/sau Turism și alimentație și care se angajează să deruleze, în anul școlar 2023-2024, Curriculul în Dezvoltare Locală (CDL) de Gastronomie sustenabilă la cel puțin o clasă. Alte criterii de eligibilitate se referă la motivația și disponibilitatea pentru adoptarea CDL Gastronomie sustenabilă în anul școlar 2023 – 2024, 1-2h/saptămână, clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și/sau a XII-a, motivația și disponibilitatea pentru organizarea fazei locale a Olimpiadei WorldSkills de Gastronomie sustenabilă și motivația și disponibilitatea pentru participarea la Olimpiada Națională WorldSkills de Gastronomie sustenabilă.

„Studierea și practicarea gastronomiei sustenabile sunt importante pentru că ne ajută să înțelegem beneficiile alegerii alimentelor locale și de sezon. Aceste alimente sunt mai sănătoase, au un impact mai mic asupra mediului și contribuie la reducerea risipei alimentare, la crearea unei culturi a alimentației responsabile și durabile, dar și la promovarea unor practici mai bune în ceea ce privește alegerea, pregătirea și servirea alimentelor”, spune Victor Dumitrache, director de program WorldSkills România.

10 centre de excelență în domeniul gastronomiei sustenabile

Obiectivul general al proiectului în care, alături de Fundația WorldSkills România, se află și Carrefour România cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța,  este de a dezvolta la nivel național zece Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de specialitate, în care elevii să poată lucra cu profesori aliniați la standardele internaționale din domeniu, să aibă acces la resurse pentru activități practice de formare și curriculum aliniat la nevoile din industrie, cu focus pe dezvoltarea competențelor cerute pe piața muncii.

Ca să se întâmple acest lucru, prin intermediul acestui proiect, o nouă disciplină de studiu va fi introdusă în licee de alimentație publică, pentru formarea viitorilor profesioniști din România, în acord cu principiile și practicile gastronomiei sustenabile. Noua disciplină va îmbina noțiuni teoretice cu sesiuni de practică în cadrul restaurantelor și firmelor de catering partenere.

Despre aceste demersuri, Alina Gamauf, membru în Comitetul Executiv, Carrefour România spune: „Alimentația sănătoasă este încorporată în nucleul modelului nostru de afaceri, în timp ce acțiunile concrete de reducere a risipei alimentare şi grija pentru utilizarea cât mai eficientă a resurselor fac parte din rândul preocupărilor noastre zilnice. Ne bucurăm că prin <Education for Sustainable Cooking>, alături de partenerii noştri din WorldSkills România şi cu suportul colegilor din Fundația Carrefour Franța, cărora le mulțumim pentru implicare, avem ocazia să promovăm aceste principii şi în rândul elevilor”.

Proiectul va fi demarat cu o pregătire aprofundată a cadrelor didactice, care va avea loc în perioada mai–iunie 2023, după selecția școlilor partenere, și va fi susținut de către un expert în domeniul gastronomiei sustenabile, are o durată de o săptămână și se va derula în perioda mai-iunie 2023. Fiecare profesor participant va avea obligația să transmită mai departe – colegilor (profesorilor de specialitate), elevilor din școală și agenților economici cu care colaborează în domeniul gastronomie informațiile dodândite în cadrul formării organizate în proiectul Education for Sustainable Cooking. Astfel, începând cu anul școlar 2023-2024, elevii vor studia despre gastronomie sustenabilă, sub îndrumarea profesorilor și a specialiștilor din restaurantele și firmele de catering partenere. În mod prioritar, va fi urmărit parcursul elevilor, cu un accent deosebit pe dezvoltarea competențelor necesare și pregătirea pentru integrarea pe piața muncii.

Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari

Proiectul își are finalitatea în Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari, bazată exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a sublinia  importanța acestor meserii pentru sănătatea societății și evidenția valoarea profesioniștilor din acest domeniu.

Reamintim că la concursul pe meserii organizat recent aceștia au reușit să obțină calificarea la etapa națională cu următorii elevi: Carmen Elena Dobre, calificarea „Bucătar”, Laurențiu Filimon, calificarea „Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație” și Silvia Alexandra Pascu, calificarea „Frizer-coafor-manichiurist–pedichiurist”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker