Educație

Foto/ Elevi ai Colegiului Economic, învățați să dea viață nouă hainelor printr-un proiect inedit de economie circulară

Moda este unul dintre poluatorii cei mai mari de pe planeta noastră, ne reamintește cadrul didactic Cătălina Postovei, care ne povestește ]ntr-o postare pe pagina de socializare cum a transformat această problemă într-o oportunitate pentru elevii săi cu ajutorul meșterului popular Nicoleta Ungureanu, președinte al Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău, în cadrul  unui atelier din proiectul Erasmus+ intitulat „SEED- Sustainability and citizenship: the Education Challenge for the future”.  Concret, cu ajutorul meșterului popular, elevi ai Clubului Erasmus din  Colegiul  Economic  Buzău au învățat să dea viață unor haine vechi. Astfel, Pornind de la această situație îngrijorătoare în privința poluării cu deșeuri textile și poluării care derivă din procesul de fabricare a hainelor, Colegiul Economic Buzău se implică în campania de conștientizare a acestei probleme și în acțiuni pentru prevenirea poluării derulate în cadrul proiectului european intitulat  „SEED- Sustainability and citizenship: the Education Challenge for the future”.

Potrivit statisticilor, românii cumpără cu 60% mai multe haine decât la începutul anilor 2000 și cu mult mai mult decât nevoia reală, păstrând și folosind hainele pentru prea puțin timp, scrie greennews. Și asta în condițiile în care, potrivit sursei citate,pentru un tricou, este nevoie de 2.700 de litri de apă în producție, iar apa este doar una dintre resursele necesare în producția de haine. În procesul de vopsire se folosesc 1.7 milioane de tone de chimicale pentru 400 de miliarde de metri pătrați de textile, cât livrează industria anual. Se folosesc real însă doar 340 de miliarde mp, potrivit Greenpeace. UE nu face decât să confirme datele, apreciind că se irosesc între 10 și 20% din materialele textile produse.

Nici la capitolul reciclare nu stăm foarte bine, cifrele reflectând o situație la fel de îngrijorătoare: deși 95% din ce ajunge la groapa de gunoi ar putea fi valorificat, doar 15% din deșeurile textile se refolosesc. Iar în fiecare secundă, pe planetă echivalentul unui camion plin cu textile este aruncat la groapa de gunoi sau la incinerat.

„De la energia și apa utilizate pentru a produce materiale până la cantitățile uriașe de modă <rapidă> purtată o singură dată care ajunge la deșeuri, în prezent, hainele noastre sunt costisitoare pentru Pământ.

Industria modei este unul dintre contribuitorii principali la criza de mediu cu care ne confruntăm. Este responsabilă pentru 10% din emisiile de carbon globale – mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime combinate. La nivelul actual, emisiile de gaze de seră ale industriei modei vor crește la peste 50% până în 2030”, spune  Cătălina Postovei, cadru didactic al Colegiului Economic și coordonator al  proiectului  „SEED- Sustainability and citizenship: the Education Challenge for the future”.

Articole similare