Cultură

FOTO | Dumitru Ion Dincă, singurul poet buzoian din cea de-a IV-a antologie a Uniunii Scriitorilor

Marți, 12 aprilie, începând cu ora 12.00, în Capitală, la Muzeul Național al Literaturii Române, sediul Central din Strada Crețulescu, va avea loc lansarea antologiei de poezie  „Orașul – Amintire și uitare”, apărută la Editura Neuma, sub egida Filialei București a Uniunii Scriitorilor din România.

Este un volum în care regăsim și versurile scriitorului Dumitru Ion Dincă, singurul buzoian inclus în această antologie ce conține 73 de poeți, „o etalare de stiluri și abordări de o mare varietate, dovadă a unui optimism robust în vremuri dificile”, după cum subliniază în cuvântul înainte Horia Gârbea. Este o cuprinzătoare antologie de poezie, apărută  în condiții grafice de excepție, coperta reprezentând o imagine a Bucureștiului vechi, în îngrijirea lui Horia Gârbea, doctor în inginerie, cadru didactic universitar, preşedintele Filialei Bucureşti-Poezie a USR, fost preşedinte al Asociației Scriitorilor București (2003-2013) și vicepreşedintele Institutului Cultural Român (2012-2013), distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer.

Antologia de poezie a Filialei București-Poezie a USR „Orașul. Amintire și uitare” este a patra editată de Filiala București-Poezie, de data aceasta cu sprijinul Casei de cultură „Ion Luca Caragiale” Ploiești, al Asociației MasterPeace Ro, în cadrul proiectului Erasmus+ Act in Education, și al Asociației Culturale Neuma. Al treilea volum „Noaptea, statuile întineresc – poeți străbătând Bucureștiul, noaptea”, editat de Filiala București-Poezie, cu sprijinul Editurii Neuma și al Primăriei Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române a fost lansat tot la MNLR și cuprindea versurile a 53 de poeți, printre care, bineînțeles, și poetul buzoian.

Poezii  în și despre București

Dumitru Ion Dincă a fost inclus în toate cele patru ediții de antologie scoase de Uniunea Scriitorilor, începând cu Festivalul Internațional de Poezie, unde este tradus în limba engleză. De această dată, scriitorul buzoian este prezent cu două poeme intitulate „Ce lume… ce vremuri” și „Pe 6 a treia, pân` la Tosca”. „Sunt două poeme inspirate de viața orașului, de București, și reflectă starea din anul în care am dat admitere la facultate și am intrat; atunci ne-a dat ca subiect «Nicolae Labiș». Se întâmpla în anii 1968. Era un subiect cu totul imprevizibil. Toți se pregătiseră cu o serie de comentarii, care mai de care mai sofisticate, și îl lăsaseră la o parte pe Nicolae Labiș. Poemele din antologie exprimă atmosfera din viața studențească. Vizavi de Facultatea de Drept se afla Grădina Tosca, unde ne întâlneam cu scriitorii, cu Florian Pitiș și cu o serie de actori de la Bulandra, precum soții Rebenciuc, până la Beate Fredanov, care s-a sfârșit la 84 de ani. Am avut șansa de a-l avea în mijlocul nostru pe Alexandru Ivasiuc. Îi apăruseră cele două romane «Interval» și «Vestibul», și pe colegii din cercul amfiteatrului, Dan Verona, Anton Grecu, Ana Blandiana, Romulus Rusan. Poezia  «Pe 6 a treia, pân` la Tosca» semnalează întâlnirile de pe Bulevardul 6 martie, din Capitală. De la Universitate la Facultatea de Drept se numea «6 martie» și noi ziceam că ne întâlnim pe 6 a treia, de la Ceas. Între timp, a dispărut și ceasul de la Universitate…”, povestește scriitorul buzoian o parte dintre amintirile pe care le-a transformat în prețioase daruri literare, care, iată, acum fac parte dintr-o antologie ce vorbește despre o relație specială cu Bucureștiul a scriitorilor, care, așa ca în cazul său, nu a încetat nici acum. „Eu iubesc acest oraș”, mărturisește scriitorul buzoian.

Poezia  nu poate dispărea…

Evenimentul, cu numeroși participanți, în afară de cei 73 de poeți prezenți în antologie, se va desfășura în grădină, în spațiu deschis. Aici, cu optimismul ce-l caracterizează la onorabila vârstă ce a trecut pragul celor 70 ani – pe care i-a sărbătorit la Buzău având ca invitată pe poeta Ana Blandiana, în cadrul unei întâlniri literare memorabile -, intenționează, după cum ne-a mărturisit, să le vorbească celor care vor lua parte la lansarea antologiei despre poezie ca fiind o prezență neîntreruptă de-a lungul istoriei, pentru că ea întotdeauna a fost mesagerul umanității, valorilor, armoniei, sensibilității, fiind întotdeauna un imbold la dialog, pace şi toleranţă.

„O să le mărturisesc și colegilor și prietenilor faptul că poezia trăiește, indiferent de pandemie și de alte tragedii care au loc. Poezia nu poate dispărea, pentru că e vorba, în fond, de esența ființei umane”, este mesajul poetului buzoian. Mărturie a celor spuse de scriitorul buzoian stau faptele sale, pentru că acesta se pregătește să scoată în acest an un nou volum de poezie pe care l-a  intitulat „În cârja sângelui”, ce va apărea la editura „Tracus Arte” din București. Motivația de acum a versurilor sale sunt anii și experiența. „Acum e vorba de anii pe care îi am în spate, de experiența pe care o am. Am debutat la vârsta de 16 ani, în presa literară. Ana Blandiana m-a publicat în `69, în «Contemporanul», alături de Geo Bogza, Eugen Jebeleanu”, spune Dumitru Ion Dincă, un poet de netăgăduit talent, înzestrat cu harul de a transfigura realitatea cotidiană, stabilind, ca orice scriitor  autentic, relații noi între fenomene sau între om și lumea înconjurătoare, umplând cu eul său omniprezent spațiile Universului. Poetul are la activ peste 20 de volume de poezie și în total 52 de titluri publicate. Cel mai recent volum de poezie publicat de scriitorul Dumitru Ion Dincă este „Colții literei”, apărut în 2021,  odată cu romanul „Mai mult decât dragostea”.

Ce lume… ce vremuri

Pe piept portretul lui Ștefan făcut de cronicar

Semnul ca să fiu recunoscut

La ceasul de la Universitate

Stația ultimă de pe biletul de tren

Care mă târâse din Bărăgan la admitere

Revoltat pe controlori

Că nu ne-au recunoscut valabilitatea

Biletului și pe șinele de tramvai

De la Gara de Nord la Colțea

Lejer ne-au luat 6 lei exact banii

Pentru berea de la colțul universității

(Unde acum e parcul Teatrului Național)

Niște barăci cu mese din tablă

Ca la mine în satul Clondiru

Se-amuzau niște fițe, poate și de cămașa

Pe care mi-o dăduse cumnate-meu

Mai mare cu trei numere

În carouri cât talpa gâștii

Verzi, aproape fosforescente

Încât acopereau strălucirea semafoarelor

Numai că eu aveam liber

Eram liber

Ce vremuri, Doamne, cu sandalele

Îngropate în asfaltul încins lângă chioșcul

Unde se prepara cea mai bună limonadă

Recapitulam cronicarii, dar și belelele contemporane.

Pe 6 a treia, pân` la Tosca

Îți amintești câte trăznăi

La Tosca debitam nocturn

Că ne părea cafeaua fiere

Pe care-o abandonam la Turn

Și alte glasuri de chitară

Nici Pitiș nu își mai găsea

Pasam în toamnă dreptul muncii

Ne plăceau Ghimpii… doamna mea.

Chiuleam la cursuri și apoi

Pe șase a treia dacă vreți,

Ne întâlneam iar la Tismana

O mână dârză de poeți.

Abandonam discret grădina

Să nu ne acuze iar nea Bilă

Că la Tismana iar ministrul

Îi refuzase orice pilă.

Dumitru Ion Dincă (n. 17 iulie 1949, sat Clondiru, com. Ulmeni, jud. Buzău) este un poet, scriitor și publicist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Prenumele la naștere, Dumitru; ca scriitor semnează și cu prenumele tatălui, Ion. După absolvirea claselor gimnaziale 1-7, urmează cursurile Liceului Teoretic Nr. 1 Buzău pe care îl absolvă în 1967.

În 1968 este profesor de limba și literatura română și de limba franceză la Școala generală din Lapoș, jud. Prahova, concomitent urmând cursurile de „fără frecvență” (la distanță) ale Facultății de Filologie din București. Renunță în anul al II-lea și dă concurs de admitere la nou înființata Facultate de Ziaristică pe care o absolvă în 1974. În anul 1977 obține o bursă și urmează cursuri de limbă și civilizație franceză la Antibes, Franța (singurul român și singurul cursant din fostele țări socialiste). Între anii 1988 și 1989, absolvă cursuri postuniversitare la Academia de Studii Economice București, lucrând în presă din august 1969 la ziarul „Viața Buzăului”, corector, apoi redactor la secția probleme cetățenești.

Între ianuarie 1975 și 31 decembrie 1977 este secretar cu probleme de cultură la Comitetul Județean de Tineret Buzău. Din anul 1978 revine în presă corespondent special al ziarului „Scânteia Tineretului”, ca din decembrie 1989 să fie publicist comentator la cotidianul „Tineretul Liber”, iar din septembrie 1993 corespondent special al Agenției naționale de știri AGERPRES.

Dumitru Ion Dincă scrie încă din anii 1960, debutând în cenaclul Al. Sahia din Buzău în 1965, în presa scrisă tot în 1965 la Poșta Literară în revista clujeană Tribuna. Adevăratul debut se produce în 1968 in pagina literară a ziarului „Viața Buzăului”, fiind girat de scriitorul Mircea Ichim.

Publică versuri și reportaje în majoritatea revistelor literare, cu precădere în Contemporanul, Amfiteatru și Luceafărul, fiind prezentat și susținut de Ana Blandiana și Fănuș Neagu.

Ca o apreciere a valorii cărților publicate și a activității publicistice i se acordă de către Consiliul Local Buzău în anul 2005 titlul de Cetățean de onoare al municipiului, ca același organism să îl declare, datorită activității remarcabile, Omul anului 2010.

Volume publicate în limba română

  • „Marea de voievod a bărbatului”, poezii, 1976, Editura Litera, București.
  • „Piramidele Bărăganului” reportaje, 1983, Ed. Eminescu, București, premiul acordat de UTC pentru publicistică, alături de Areta Șandru, Gabriel Chifu, Corneliu Ostahie, George Cușnarencu, Ion Tudor Iovian, Aurelian Titu Dumitrescu, Viorel Dinescu, Val Condurache.
  • „Locul de lângă inimă”, reportaje, 1984, Ed. Eminescu, București.
  • „Nevăzuta față a Tezaurului de la Pietroasa”, publicistică-eseuri, 1985, Ed. Eminescu, București.
  • „Hiperpastoralia”, versuri, 1986, Ed. Eminescu, București, premiul „Scânteia tineretulu”, alături de Alexandru Piru, Șerban Cioculescu, Liliana Ursu, Gabriela Negreanu etc.
  • „Mai mult decât dragostea”, roman, 1988, Ed. Eminescu, București.
  • „Arhipelag”, versuri, 1989, Ed. Eminescu, București.
  • „Orhidea din Balcani”, roman document, editura Magica June, Stockholm, Suedia.
  • „Odobescu, fatalitatea operei”, investigații documentare 1995, Biblioteca județeană V.Voiculescu, Buzău.
  • „Dosar Moromeții II”, investigații documentare, 1996, Biblioteca județeană V.Voiculescu Buzău.
  • „Tratat de grațiere provizorie”, versuri, 1998, Ed. Eminescu, București.
  • „Biblice” , versuri, ediție bibliofilă, de autor, 1999.
  • „Rugile”, poeme, Editura Fundației Academice V.Voiculescu, 2001 Buzău.
  • „Secunda și riscul”, publicistică, Tipogrup press Evenimentul Românesc, 2004.
  • „Scriitori buzoieni de azi”, jurnal de lector, Ed. Rafet, Râmnicu Sărat, 2005.
  • „Arborele manuscris, poeme, 2005, Ed. Rafet, Râmnicu Sărat.
  • „Scriitori buzoieni de azi”, jurnal de lector, ediția a II-a, Ed. Rafet, Râmnicu Sărat, 2007.
  • „Din poiana lui Iocan, în Agora Căldărăștilor”, Ed. Omega, Buzău, 2007.
  • „Arheopterix”, Ed. Omega, Buzău, 2008.
  • „Considerații asupra literaturii buzoiene contemporane (volumele I, II) Ed. Omega 2009 Buzău.
  • „Caietul de dictando, versuri, Ed. Omega 2010 Buzău.
  • „Primele aventuri ale lui Tomiță, versuri pentru copii, Editura Lumea Copiilor, 2011.
  • „File din Jurnalul lui Tomiță, versuri pentru copii, Editura Palatul Copiilor, 2012.
  • „Considerații asupra literaturii buzoiene contemporane, ed. a II-a , revăzută si adăugita, Tipo Moldova Iași, 2013.
  • „Arborele manuscris, antologie de autor in colecția “Opera Omnia”, Editura Tipo Moldova Iasi, 2013.
  • „Expedițiile lui Tomiță la Raiul de la Gura Milii, versuri ptr. Copii, editura Omega, 2014.
  • „Conspirația îngerilor, versuri, ed. Paralela 45, 2014.
  • „Minunatul tărâm din Țara lui Cezi, versuri pentru copii, editura Teocora, 2014.
  • „Minunata și fascinanta prințesă Aurora, versuri pentru copii, editura Teocora, 2014.
  • „Eu sunt Cezi!”, versuri pentru copii, editura Teocora, 2014.
  • „Lotca lui Iov”, versuri, editura Teocora, 2014, marele premiu la Concursul Național de Literatură „V. Voiculescu”, 2015.
  • „Toma și Cezar, doi ștrengari acum mari”, versuri pentru copii, Ed. Teocora, Buzău, 2016.
  • „Și Cezar e grădinar”, versuri pentru copii, Ed. Omega, Buzău, 2016.
  • „Prințul captiv”, epistolele de la Elsinore, versuri, Ed. Tracus Arte, București, 2016.
  • „Aventurile lui Toma și ale iepurașului de Paști”, proză pentru copii, Ed. Omega, Buzău, 2017.
  • „Căsuța din minunatul tărâm al lui Cezi”, proză pentru copii, Ed. Omega, Buzău, 2017.
  • „Imposibila întoarcere în Poiana lui Iocan”, eseu evocare, Marin Preda 95, Ed. Muzeul Literaturii Române, București, 2017.

A îngrijit edițiile:

  • „Trage lașule”, carte despre eroul Bogdan Stan căzut în Revoluție la Televiziunea română, Ed. Victor Frunză, 1990, București.
  • „Istoria parașutismului militar din România”, cuvânt înainte, note introductive, aparat critic, Ed. Porto-Franco, Galați, 1997.
  • „Scrisorile” de M. Eminescu, ediție îngrijită, cuvânt înainte, note, Ed. Rafet, Râmnicu Sărat, 2000.
  • „Scrisorile” de M. Eminescu, ediția a II-a, îngrijită, cuvânt înainte, note, Ed. Rafet, Râmnicu Sărat, 2015

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker