Actualitate

FOTO | Distincții pentru militarii Raluca și Liviu, de la Baza Aeriană Boboc, care au vegheat la siguranța colegilor în Teatrul de operații Mali

Pe platforma Bazei Aeriene Boboc a avut loc, marți, ceremonia de acordare a unor distincții onorifice în semn de apreciere a profesionalismului și devotamentului de care militarii acestei unități au dat dovadă pe timpul participării la misiunea în cadrul contingentului „Carpathian Pumas” dislocat în Mali.

Locotenent Raluca Petre și plutonier adjutant Liviu Zainea, din cadrul Șco­lii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene, au primit Emblema de Merit „În Slujba Păcii”, clasa a III-a, în semn de apreciere a profesionalismului de care au dat dovadă pe timpul participării la ­misi­une, a devotamentului și a modului exemplar de îndeplinire a misiunilor specifice încre­dințate, precum și pentru obținerea de rezultate meritorii în activitatea desfășurată în Teatrul de operații Mali.

Buzoianca Raluca Petre a fost comandantul plutonului Protecția Forței din detașamentul Carpathian Pumas dislocat în Mali, iar plt. adj. Liviu Zainea, subofițer de Stat Major în cadrul compartimentului Operații și Instrucție de la SMMMSFA „Traian Vuia”, focșănean la origine, a funcționat ca locțiitor al comandantului structurii de Protecția Forței al detașamentului Carpathian Pumas.

„Sunt momente în care trebuie să schimbi ceva în viață, să ai curajul să o iei de la capăt, să lași în urmă ­amin­tiri și să îți asumi un alt viitor. Pentru mine, acest viitor este această școală minunată, cu oameni deosebiți, după ce am <părăsit> Forțele Te­restre pentru Forțele Aeriene, fiind o nouă încercare pentru mine. Multe ­amintiri mi-au rămas în urmă, dar cunoștințele acumulate îmi sunt de folos și aici, în această nouă provocare printre cadrele școlii, elevii, profesorii și instructorii minunați. Le mulțumesc din suflet pentru că m-au primit cu brațele deschise și mi-au oferit oportunitatea de a acumula cunoștințe noi în această scurtă perioadă petrecută alături de ei, înainte de a pleca în misiune”, preciza Zainea în mesajul transmis cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea SMMMSFA.

Cu o misiune în Kosovo, trei în Afganistan (2004, 2009, 2012) și una în Irak (2006), plutonierul adjutant Liviu Zainea a fost încadrat ca locțiitor al comandantului structurii de Protecția Forței al detașamentului Carpathian Pumas, pe timpul misiunii ONU din Mali.

De vigilența militarilor din Plutonul de Protecția Forței a depins siguranța militarilor din bază, prin ve­ri­ficarea întregului personal care intra în zona ­operațio­nală, fie el militar sau contractor civil din comunitatea locală, cât și controlul tuturor vehiculelor care tranzitau punctul de acces în bază. „De acolo (n.r., Centrul de Operații Tactice) coordo­nam activitatea militarilor din serviciu aflați în teren pentru a sprijini decolarea, aterizarea și manevrarea la sol a aeronavelor, în condiții de siguranță, în funcție de necesitățile identificate. De-a lungul misiunii cerințele se pot schimba de la un minut la altul, așa că e esențial ca aceștia să fie mereu disponibili și să reacționeze rapid. Mereu păstram stațiile radio la îndemână”, spune locotenent Raluca Petre, comandantul plutonului.

Plutonierul adjutant Liviu Zainea, locțiitorul comandantului structurii de Protecția Forței al detașamentului Carpathian Pumas, a fost comandant pluton infanterie și a făcut nenumărate patrule în zone de operații ostile. La experiența aceasta se adaugă și lucrul în domeniul Poliției Militare și pe terenul de instrucție, în țară: „Câțiva dintre militarii plutonului au mai fost în misiuni, dar pentru majoritatea e prima dislocare. Mai ales pentru aceștia, încă din perioada pregătirii, am conside­rat necesar să dublez explicațiile din proceduri și regulamente cu exemple și demonstrații din situațiile întâlnite pe teren, în misiunile anterioare. E cea mai bună modalitate de a-i face să înțeleagă importanța de a avea o reacție corectă”.

Din fericire, Camp Castor nu are un istoric bogat în ceea ce privește incidentele de securitate, dar a lăsa garda jos într-un mediu ca al statului Mali ar fi o greșeală care ar costa prea mult. Astfel, periodic, militarii din acest pluton desfășoară exerciții după scenarii probabile, pentru a verifica reacția rapidă și procedurile aplicate în cazuri precum focurile de armă, atac cu mortiere, incident EOD (Explosive Ordnance Disposal – liminarea dispozitivelor explozive), găsirea unor muniții neexplodate. Modul de reacție la aceste incidente și alte câteva în plus este esențial în îndeplinirea misiunii lor de apărare și protejare a zonei operaționale în care detașamentul își desfășoară activitatea zilnică.

În perioada octombrie 2019–octombrie 2020, detașa­mentul „Carpathian Pumas, format din 120 de militari și patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM, a participat la Misiunea Multidimensională Integrată a ONU de stabilizare în Republica Mali (MINUSMA). Detașa­mentul de elicoptere „Carpathian Pumas” a executat misiuni de evacuare medicală, patrulare aeriană, căutare-salvare, cercetare și ­recunoaștere, transport de trupe, transport VIP și transport de materiale pentru asigurarea suportului logistic. Cei 120 de militari români au fost dislocați în baza Camp Castor Gao. Misiunea ONU din Mali este una de asistență pentru Guvernul acestei țări, pe fondul instabilității generate de disputele intertribale și prezența grupărilor islamiste, unele ­afi­liate grupării Al Qaida.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker