Monden

FOTO | Designerul buzoian Alexandra Marin a primit cetățenie britanică

Designerul buzoian a trăit cu emoție momentele somptuoase de la ceremonia de decernare a cetățeniei britanice, care a avut loc la începutul acestui an. Ea face parte din generația de tineri care își reprezintă cu mândrie țara și județul din care provine la evenimentele de design europene, dar mai ales în cele defășurate în Regatul Britanic. Și de câteva săptămâni a fost recompensată de englezi și cu dreptul de cetățenie, designerul Alexandra Violeta Marin fiind acum cetățean român și englez.

Meritele i-au fost recunoscute după ce buzoianca a urmat cursurile unei facutății de design din Anglia, după ce s-a aflat în topul absolvenților și după ce a dovedit, prin joburile pe care le-a avut, că este un profesionist în acest domeniu.

„Sunt mândră de cetățenia primită. Au fost momente pline de emoție.  Sunt și mai mândră că am încheiat anul cu un nou job în industria textilă, după pandemie, și mai aproape de ceea ce voiam să fac momentan (dezvoltare produs/negociere prețuri)”, a spus Alexandra. Și dacă a început anul cu vești bune, Alexandra ne-a dezvăluit că se va axa în următoarele luni, în mare parte, pe o campanie de promovare despre care nu poate oferi momentan mai multe detalii; ea spune că va dori să și călătorească în 2023, în scop recreativ, dar mai ales creativ. „Anul acesta o să fac 30 de ani, așa că mă voi axa pe promovări și călătorii, pentru inspirație maximă!”, a mai completat designerul.

Alexandra a absolvit cursurile Liceului de Arte „Margareta Sterian” (promoția 2012) și ale Facultății de Fashion and Design with Enterprise (2012-2015) din cadrul Universității Portsmouth. Reamintim că buzoianca stabilită în Marea Britanie de aproape zece ani a pornit la drum cu un business prin care sfătuia online clienții să-și asorteze fără risipă hainele din garderobă și să-și găsească outfituri rapid, în ton cu tendințele și cu „piesele-cheie”.

„Am vrut să le arăt clienţilor ce am făcut în trecut şi ce experienţă am. Afacerea se bazează pe şedinţe de styling, sfaturi legate de garderoba actuală şi în ton cu ce se întâmplă în lume legat de risipă şi haine care ajung pur şi simplu la gunoi. De exemplu, ajut persoane care vor să aibă echivalentul a două săptămâni de outfituri, dar realizate din câteva piese-cheie care se potrivesc între ele. Alt public ţintă sunt persoanele care au o întreagă cameră plină de haine, care au uitat exact ce haine deţin, şi ajung să poarte doar un sfert din ele. Aşa s-a întâmplat cu o clientă, căreia în trei ore i-am reorganizat garderoba, am umplut doi saci imenşi de haine care au ajuns la organizaţii de caritate şi i-am dat sugestii de cum altfel le-ar putea purta”, spunea Alexandra Marin.

„Un job strict legat  de chimicalele folosite”

Buzoianca mai povestea că, graţie acestui job, ea este mereu online pentru că aceasta este natura businessului său, aşa îşi formează baza de clienţi şi, apoi, recomandările. „Sunt foarte încântată, îmi ocupă tot timpul, dar îmi face plăcere. Nu m-aş vedea în alt domeniu decât modă, care este în continuă schimbare şi încerc să-mi fac treaba mea bine, mai ales legată de risipa hainelor şi impactul lor asupra planetei. Dincolo de această consultanţă pe care o acord mai nou, jobul meu de luni până vineri se desfăşoară în biroul central de la Topshop în Londra. Este un job strict legat de chimicalele folosite pentru a vopsi o ţesătură sau piele, pentru a realiza nasturi, fermoare etc. şi îţi deschide ochii să nu cumperi de oriunde şi să nu cumperi lucruri fără rost. Spre exemplu, H&M are o strategie de business foarte interesantă, la anul vor să ajungă să folosească sută la sută ţesături reciclate şi oferă clienţilor un voucher de 5 euro pentru orice sacoşă de textile donată”, a mai detaliat designerul.

„Datorită ei, iubesc acum designul”

Şi chiar dacă aceste două job-uri o ţin pe Alexandra în priză, din când în când designerul mai dă o fugă acasă, la Buzău, unde se bucură de atenţia celor din jur, mai ales la evenimentele în familie.

„Am fost acasă la nunta celei mai bune prietene din copilărie şi a fost prima dată când am fost domnişoară de onoare. Am avut noroc că am putut să-mi aleg singură rochia (ştiţi cum se întâmplă de obicei). Ea a fost cea care m-a convins să mă duc prima dată la Palatul Copiilor, secţia de Design Vestimentar, când aveam 12 ani şi acolo am stat până la 19, când am terminat liceul şi m-am mutat în Anglia să încep facultatea de Design Vestimentar şi Textile – Business, deci nu aveam cum să nu fiu prezentă la cel mai important eveniment din viaţa ei. Datorită ei, iubesc acum designul şi moda!”, a mai precizat Alexandra Marin.

În pandemie a pierdut 90 la sută din afacere

„Mi-am pierdut 90 la sută din business, dar sunt sănătoasă și fericită că am mai mult decât strictul necesar și încerc să profit de timpul pe care nu l-am mai avut pentru mine de mulți ani. Am familia și prietenii care îmi sunt alături (doar virtual acum), am mai mult decât strictul necesar (apă, mâncare, acoperiș deasupra capului etc.) și încerc să profit de timpul pe care nu l-am mai avut pentru mine de mulți ani. Degeaba nu stau, pentru că nu știu cum se face, am continuat cu pagina de Instagram @alexandramarinstyling, am din ce în ce mai multe idei pe care abia aștept să le pun în practică acum, dar și când se mai liniștesc apele și sincer, se găsesc destule lucruri de făcut prin casă, gătitul fiind una din activitățile mele preferate”, povestea buzoianca în aprilie 2020, în plină pandemie.

Ea mai spunea că este totuși prima care recunoaște că moda nu e o necesitate, dar e o unealtă puternică ce poate fi folosită pentru a face mult bine. Ea spune că a fost foarte norocoasă că, de când și-am început businessul online, a ­descoperit femei absolut incredibile care „jonglează” cu mult mai multe lucruri decât ea. 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker