Cultură

FOTO | Cum au cinstit buzoienii memoria patronului spiritual al Galeriilor de Artă

Joi, 15 februarie, filiala buzoiană a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) și elevii Liceului de Arte, împreună cu profesorul lor, Valeriu Șușnea, i-au adus un omagiu unuia dintre ambasadorii Buzăului la Paris, la împlinirea a 173 de ani de la nașterea sa. Este vorba despre pictorul Ion Andreescu, patronul spiritual al Galeriilor de Artă ale UAP Buzău, care, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a dus cu sine la Paris un strop din frumusețea acestor locuri.

Evenimentul a avut loc la statuia pictorului de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, din apropierea Galeriilor de Artă. Prezent la eveniment, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a depus un buchet de flori la bustul pictorului. A urmat o adevărată  lecție de istorie a artei și chiar de patriotism local de care au beneficiat în special elevii de la Liceul de Arte „Margareta Sterian”, care au depus și ei flori la statuia pictorului. Lecția a continuat în după-amiaza aceleiași zile, la sediul Primăriei Buzău, în cadrul evenimentului „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi”. Aici, în fața unui auditoriu format din elevi ai Liceului de Arte și ai Colegiului „B.P. Hasdeu”, prof. dr. Valeriu Șușnea a făcut o prezentare amplă a lui Andreescu, zugrăvindu-l ca pe  un pictor excepțional și, incontestabil, cel mai profund dintre peisagiștii români, care a lăsat urme în istoria artelor, dar și urme ale trecerii sale pe meleagurile buzoiene, mai întâi ca profesor și apoi ca pictor.

Constantin Toma.

Lecția de artă – care a fost de fapt și una de istorie a artei – a fost deschisă de Constantin Toma, care a subliniat importanța modelelor pe care Primăria le aduce în fața tinerilor în cadrul evenimentului pe care îl girează de șase ani de zile, denumit generic „Zilele personalităților de ieri și de azi”, personalități de la care aceștia au de învățat, fie că este vorba despre cei care au lăsat ceva în urma lor, fie că este vorba despre cei care acum construiesc și care pot fi de folos Buzăului cu imaginea pe care o duc în lume, cu activitatea pe care o desfășoară în diferite domenii. De asemenea, primarul Constantin Toma s-a asigurat că tinerii participanți la eveniment vor primi la final câte  o carte pe care Primăria a editat-o despre personalitățile buzoiene. „Acest proiect a început în urmă cu șase ani din necesitatea de a aduce în fața dumneavoastră, tânăra generație, modele de urmat. La sfârșitul anului trecut, am scos această cărticică și am intitulat-o «Scurtă istorie a Buzăului văzută prin personalitățile sale», pornind de la Sava Gotul, Sf. Mucenic Sava, cel care datorită martiriului său a dat și această informație extraordinară pentru noi, cum că numele de Buzău există de la 372. Acea scrisoare a lui Iunius Soranus, Sciția Minor, Dobrogea de astăzi, către Vasile cel Mare, episcopul Capadociei, și guvernatorul ei din partea Bizanțului – documentul este la Vatican -, prin care se atestă că la 372 numele de Buzău exista. Se vorbește acolo de Sava care a fost înecat în râul Buzău, lângă polisul cu același nume. Este important pentru noi că suntem de atunci și suntem atestați drept creștini tot de atunci. E un lucru foarte rar și probabil că este primul document care vorbește despre acest lucru”, a spus tinerilor primarul Constantin Toma.

Cu această ocazie, primarul a dat asigurări că va continua această inițiativă de a descoperi și aduce mai aproape de buzoieni personalități ale locului pentru a le oferi drept modele de urmat tinerilor. „Vom continua acest proiect, pentru că îl consider un proiect important și ne dă încrederea în noi, ca buzoieni, că suntem binecuvântați de Dumnezeu. De pe aceste locuri au plecat omeni puternici, care au făcut și fac multe pentru întreaga omenire. Mă refer de exemplu la George Emil Palade. Am constatat că tinerii pe care i-am prins în proiect și anul acesta și anii trecuți au ajuns în lume la niște înălțimi incredibile”, a mai spus primarul Constantin Toma, care a oferit cel mai recent exemplu, cel al buzoiencei Laurei Kuhlmann, în prezent cercetător la Institutul Cancerului din Statele Unite ale Americii.

Despre Valeriu Șușnea, promotor al artelor în județul Buzău

Marius Nicoară

Despre Ion Andreescu a vorbit pe larg președintele Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Buzău, prof. dr. Valeriu Șușnea, nu înainte însă ca istoricul comandor Marius Nicoară, care a fost și moderatorul întâlnirii, să-i facă o scurtă prezentare. „Valeriu Șușnea, pictor, profesor doctor în arte plastice și decorative, este o personalitate care aduce în atenție cultura și arta pentru orașul nostru”, a făcut Marius Nicoară introducerea. Și pe drept cuvânt, acest lucru este adevărat, fie și numai dacă ținem cont de faptul că artiștii plastici buzoieni sau cei care sunt membri ai Uniunii Artiștilor Platici – filiala Buzău au drept patron spiritual pe Ion Andreescu datorită demersului făcut de Valeriu Șușnea, demers în urma căruia, în 2004,  Galeriile au primit numele pictorului. De asemenea, legat de  numele lui Ion Andreescu, Valeriu Șușnea a  organizat o Bienală care a căpătat valențe internaționale. „Avem o Bienală internațională de artă contemporană. Anul trecut am reușit ca la această bienală internațională să participe artiști din 40 de țări de pe trei continente”, spune la acest eveniment omagial Valeriu Șușnea, care a făcut o prezentare a catalogului lucrărilor Bienalei, pe coperta căruia se află bustul pictorului realizat de un  buzoian. Este vorba despre regretatul profesor George Vasilescu.

„Acest catalog care are pe copertă o lucrare extraordinară, cu care vă întâlniți mergând pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, o capodoperă a sculpturii montată în 1974, realizată de buzoianul George Vasilescu, profesor universitar la Institutul «Nicolae Grigorescu» din București. Am ales această lucrare nu numai reprezentativă pentru CV-ul artistului de atunci, dar și pentru sculptura europeană. Este considerat unul dintre cei mai mari modelatori ai Europei, la vremea respectivă era unul dintre cei mai mari profesori de sculptură”, a amintit Valeriu Șunea.

Istoricul Marius Nicoară a continuat cu date despre președintele UAP Buzău: s-a născut în județul Galați, a absolvit Liceul de artă la Galați și apoi Institutul de Arte Plastice din Capitală. Biografia acestuia se leagă de Buzău începând cu anul 1989: a lucrat în cadrul Oficiului de Patrimoniu Buzău, a fost artist independent, iar din 1993 este profesor la Liceul de Arte Buzău; a fost inspector școlar în perioada 2011-2012, iar din 1999 este membru al Uniunii Artiști Plastici.

Are nenumărate expoziții în țară, în străinătate – Paris, Bruxelles, Copenhaga -, iar picturi ale sale fac parte din colecții din țară și străinătate. A primit numeroase ordine, medalii, dintre care Marius Nicoară a amintit doar „Meritul cultural în grad de cavaler” din 2004, și titlul de Cetățean de onoare al orașului Buzău. De asemenea, Nicoară a mai amintit și implicarea sa în organizarea taberelor de artă din județ, menționând în mod special taberele pe care le realizează sub conceptul „Buzău, oraș deschis artei”. Nu a omis nici recunoașterea de care se bucură Valeriu Șușnea la nivelul Institutului Cultural Român.

Personalitatea lui Ion Andreescu marchează biografia Buzăului

Valeriu Șușnea

„Personalitatea lui Ion Andre­escu marchează cumva biografia Buzăului la finele secolului XIX, începutul secolului XX, dovadă că l-am ales patron spiritual al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Buzău. Artiștii plastici profesioniști din Buzău au ca patron spiritual pe Ion Andreescu, o mare personalitate a picturii impresioniste. Prezentarea mea va fi focusată pe activitatea lui Andreescu de la Buzău. El și-a lăsat amprenta aici și după ce nu a mai fost, lucrările lui în continuare au fost unele dintre cele mai interesante, discutate și analizate de critica de specialitate din țară și din străinătate, lucrări concepute la Buzău. Activitatea lui Andreescu de pictor se desfășoară pe parcursul a zece ani. A pierit de foarte tânăr, în plină ascensiune artistică. Buzăul îi datorează foarte mult. UAP îl are ca patron. În anul 2004 eu am reușit să dau numele lui Ion Andreescu Galeriilor de Artă”, afirmă artistul plastic  Valeriu Șușnea.

Povestea vieții sale e simplă, dar numai în parte cunoscută. În 1869 Andreescu profită de recenta înființare, la Școala de arte frumoase, condusă de Theodor Aman, a unei secțiuni de desen linear și caligrafie, urmează cursurile celor trei ani prevăzuți în program. După absolvire reușește cu multă greutate să fie numit profesor la catedra Seminarului din Buzău. Viața lui a cunoscut neajunsuri și lipsuri și nu a apucat să vadă reflecția străduințelor sale, oglindită în aprecierea contemporanilor săi. A murit de tânăr, iar Valeriu Șușnea a prezentat Autoportretul realizat în ultimul an al vieții, în care se putea vedea chipul pictorului  măcinat de boală, în anul 1882.

„Anul 1862 este important pentru noi, buzoienii, pentru că la 6 mai Andreescu este numit, cu începere de la 1 septembrie, la catedra de desen liniar și caligrafie a Seminarului episcopal din Buzău, luându-i-se în considerare reușita la concursul din anul precedent. De la 1 septembrie, funcționează ca profesor la Buzău, cu 135 de lei net, la Seminar. La 1873, în vară, face o excursie pe Valea Slănicului, trecând prin Beceni și Mânzălești și urcă la Bisoca și schitul Găvanu la  conacul prietenului său Gheorghe Panco. La 1 septembrie  revine profesor de desen și caligrafie la Gimnaziul comunal Tudor Vladimirescu (viitorul colegiul Alexandru Hasdeu și apoi Bogdan Petriceicu Hasdeu, n.r.) cu salariu 100 lei. Îl are coleg pe Bazil Iorgulescu”, spune Șușnea.

În 1874 locuiește în casa Elenei Chirculescu, în apropiere de centru, astăzi strada Tudor Vladimirescu, nr. 23. Referitor la această casă în care a locuit Ion Andreescu, care se regăsește cumva în peisajul buzoian, președintele UAP a spus că ar putea să se facă mai bine cunoscută: „În această casă a funcționat un tip care repara ceasuri. În spatele acestei case este un corp de clădiri care nu mai arată ca pe vremea în care a locuit Ion Andreescu. Ar trebui să marcăm acest lucru”.

Apoi, aflăm că Ion Andreescu a devenit profesor de desen al fiicelor familiei Demetriad, Sofia și Leila (Alexandru Demetriad a fost prefect și deputat). În 1875, peste vară, Ion Andreescu străbate satele de pe Valea Buzăului, trecând prin Lunca Cislăului și ajunge la Rușavăț, iar toate impresiile sale se regăsesc în schițe. Din 1 septembrie este profesor de desen și caligrafie la Școala de meserii, unde îl are coleg pe Petre Constantinescu, cumnatul fraților Demetriad. Despre Buzău aflăm și din schițele pe care le-a lăsat în urma sa Ion Andreescu. O schiță interesantă este cea în care vedem o aglomerare în târgul de Drăgaică, atunci un prilej pentru troc.

În 1876, în Capitală se deschide cea de-a treia expoziție a „Amicilor bellelor arte” cu participarea lui Grigorescu. Andreescu a figurat  la aceasta cu „Oala cu flori” , „Plopi la marginea satului”, „Un peisaj din Crângul Buzăului” și „Pești”. El participă la Paris, la salonul de pictură sculptură și gravură, unde expune „Începutul primăverii”, Bâlci în România” și „Târgul de Drăgaică”. Pentru a-și continua studiile la Paris, Andreescu primește o bursă de 1.000 de lei din partea Prefecturii Buzău, 600 de lei din partea Primăriei, câte 500 de lei de la Alexandru Marghiloman și Grigore Monteoru, în total 2.600 de lei.  Frecventează Academia Julian, unde face studii de figură și pictează modele costumate.

La 1 mai se deschide salonul și expune „Pădurea de fagi” și „Drumul mare”. Pădurea de fagi este cumpărată de Take Ionescu, tânăr care își pregătește doctoratul în Drept, la Paris. La 2 aprilie 1882, Andreescu deschide în sala Stravopoleos în București cea mai importantă expoziție, cu peste 60 de lucrări. La 18 iunie Ministerul Instrucțiunii cumpără „Bătrân cu plete”, primul tablou al lui Andreescu care intră în colecțiile muzeale ale statului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker