Actualitate

FOTO | De cinci ani, Asociația „Împreună pentru buzoieni” ajută persoanele în dificultate să își găsească singure drumul în viață

Din anul 2016, o asociație neguvernamentală reușește să aducă binele în casele multor buzoieni și chiar să dea o mână de ajutor acolo unde, din diferite motive, nu mai putem vorbi despre o casă. Este vorba despre Asociația „Împreună pentru buzoieni”, înființată de Diana Rus, o tânără, inginer de profesie, care și-a clădit propria afacere de la zero, după care, impresionată de un caz pe care l-a întâlnit în preajma Crăciunului din 2016, și-a propus să ajute oameni aflați la ananghie, lucru pe care l-a făcut foarte bine prin campanii publice lansate  pe Facebook.

„Am fondat Asociația <Împreună pentru buzoieni> după o intensă perioadă de voluntariat de un an și jumătate, timp în care am putut să identific problemele unei comunități despre care aveam puține cunoștințe; și aici mă refer la familiile din mediul rural cu posibilități financiare limitate. Fără să îmi ­pro­pun, în urma interacțiunii cu aceste persoane, cu ­instituțiile statului, cu donatori și, în general, cu diverse persoane pe care le-am întâlnit, am primit multe lecții”, mărturisește Diana Rus.

Ea își amintește că activitatea de ajutorare a oamenilor a pornit-o într-o perioadă în care își punea întrebări în ceea ce privește misiunea sa în această viață. „Am pornit de la o vizită de Crăciun, în 2016, la o familie, ca apoi să realizez că vreau și că pot face mai mult pentru persoanele defavorizate și nu numai, după cum am demonstrat ulterior. La acel moment, nu aveam o viziune, dar aveam claritate și inspirația mea a venit din interiorul meu, de o dorință inexplicabilă de a fi în serviciul oamenilor. Pe 3-4 ia­nuarie 2017 am înființat un grup pe Facebook, în care solicitam prietenilor din lista mea să se alăture grupului să doneze 10 lei pe lună sau alimente în valoare de 10 lei ca să ajutăm în fiecare lună câte o familie. La început, am fost sus­ținută de cunoștințe, care își doreau să ajute și nu știau cum sau au descoperit în inițiativa mea o modalitate prin care își pot aduce contribuția în comunitate, deci, pot spune că am fost canalul potrivit pentru îndeplinirea dorințele lor”, mărturisește Diana Rus.

Cazuri cutremurătoare

Cazuri cutremurătoare sunt scoase la iveală doar din dorința de a se găsi acei buni samariteni care să dea o mână de ajutor, să se implice în voluntariat, să se înscrie pe lista de donatori, pentru a curma suferința unor familii, a unor copii, pentru a le da o șansă la educație și la o viață mai bună. Este un demers foarte greu, pornind de la impactul emoțional și psihologic pentru care nu te pregătește nimeni și pe care trebuie să-l depășească voluntarii asociației la fiecare vizită pe care o fac oamenilor în dificultate; apoi urmează crearea postărilor, cu delicatețe, pe pagina de Facebook privind aceste cazuri, stabilirea priorităților de ajutorare, organizarea vizitelor, strângerea donațiilor, solicitarea de informații din diverse surse, și, foarte important,  necesitatea de a ține piept judecății și prejudecăților oamenilor. Pe pagina de socializare a organizației întâlnim mesaje cu poveștile aferente ale unor cazuri sociale, medicale, oameni rămași fără acoperiș deasupra capului în urma incendiilor de locuință, probleme  de tot felul. „Crește singură trei copii la 19 ani!”, „Nu au lemne, au nevoie de un frigider și tatăl e pe moarte!”, astfel arată ultimele postări prin care Diana Rus aduce în atenția opiniei publice cazuri disperate ale unor semeni. „Până acum, această fetița nu a mers la grădiniță, nu au fost suficienți bani în familie… Și nici nu a avut vreodată încălțări așa frumoase, cum mi-a mărturisit! De luni începe clasa 0”, scria într-o postare, pe 7 septembrie 2020

Mesajele au legătură și cu proiectele pe care Diana Rus le-a lansat, care toate au pornit de la cazurile sociale întâlnite, din nevoia de a mai rezolva o problemă, o suferință a unor semeni. Unul dintre ele se referă la activitățile pentru ajutorarea elevilor din mediul rural: „Am suplimentat educația din mediul rural. Am venit cu voluntari din afară, care țineau diferite cursuri în școli, de creativitate, educație financiară, ecologie, sport. Am încercat să înscriu copii la diferite cursuri și să-i îndrept către sport. Am îndreptat o fetiță către un curs de teatru și i-am pus pe copii să reflecteze la ceea ce le-ar plăcea să devină pe viitor. Mulți copii au nevoie să vadă și altceva decât ceea ce învață la școală, decât ceea ce văd în mediul rural, pentru că este o diferență mare între educația din mediul rural și cea din urban. în timp ce  în oraș  copiii sunt înscriși la diferite cursuri de tenis de pictură, de limbi străine, în rural aceștia nu  au acces la o astfel de educație. Ba dimpotrivă, pentru că ministerul de resort nu are habar de ce se întâmplă cu școala din mediul rural”.

Într-un alt mesaj pe pagina de socializare, Diana Rus spune: „Guvernul nu are nici cea mai mică idee sau cel mai mic interes față de ceea ce se întâmplă în familiile sociale. Ce să facă un părinte pentru copii mai întâi? Să cumpere mâncare, rechizite, trening, încălțăminte, ghiozdan, două rânduri de măști, dezinfectant, papuci și așa mai departe… Guvernul nu știe pe ce fel de saltele fac gimnastică copiii din școlile aflate în munți, cum nu știe că profesorii vin de acasă cu pixuri, coli sau fac chetă pentru materiale didactice. Guvernul s-a spălat pe mâini cu tabletele care oricum nu au ajuns cum s-a promis (nu le așteptau copiii oricum) și se simte în siguranță că se vor impune regulile de distanțare în școli, care, bineînțeles că nu vor putea fi respectate. Poza e reală, făcută de mine…”.

În 19 august, anul trecut, ea informa despre cazul unui copil părăsit de părinți: „Acest copil a fost părăsit de mamă. Deși ambii părinți locuiesc acum în același sat cu Andreea, nu țin legătura cu ea. Fata învață foarte bine, face parte din echipa de oină a școlii și este crescută de bunica ei de 74 de ani. Am stat mult timp de vorbă cu ea, timp în care am aflat că și-ar dori un laptop sau un calculator. Cine o poate ajuta în acest sens cu o donație, să îmi trimită mesaj privat”, se spune în mesaj.

 

„Am căutat instrumente prin care să se ajute singuri”

Diana Rus dorește să ajute cât mai multe familii care doresc și ele să se salveze, să facă câte ceva pentru a ieși din starea de dificultate în care se află. „Viziunea mea s-a schimbat foarte mult în anii aceștia. Mi-am îndreptat atenția către modalitatea prin care, într-adevăr, să-i ajut. M-am gândit să le ofer instrumente prin care să se ajute singuri, să nu mai depindă de vizitele cuiva care să le aducă alimente și ce mai au nevoie. Am încercat să-i fac să înțeleagă că trebuie să se salveze singuri dacă acesta este termenul cu care se identifică”, spune Diana Rus.

Ea mărturisește, pentru reprezentanții Fundației Comunitare, că la început a căutat, prin proiecte, să ajute oamenii prin orice modalitate. „De aceea am acționat pe toate planurile posibile, de la asigurarea nevoilor de bază și îmbunătățirea calității vieții prin activitățile tipice de furnizare de alimente, medicamente, produse de igienă, haine, rechizite și altele, și am continuat cu proiecte despre care am considerat că vor avea un impact mai mare în viețile celor pe care îi ajutam, precum implicarea în construcții și renovări, strân­gere de fonduri pentru operații, furnizare de bri­chete pentru foc, furni­zarea de pachete alimentare la școală pentru cei mai săraci copii, oferirea unor instrumente prin care familiile interesate să își cultive propria hrană și apoi să o ­co­mercializeze sau prin care să își folosească aptitudinile pentru a câștiga bani (confecționarea de tricoturi), furnizarea de materiale didactice în școlile din zone mai sărace ale județului”, spune Diana Rus. A rea­lizat însă că cele mai bune metode de ajutor sunt cele în care oamenii să se poată ajuta singuri pe viitor și să nu rămână dependenți de ajutorul comunității.

La proiectele ­mențio­nate mai sus s-au adăugat acțiuni de încurajare a consumului de fructe și legu­me, pentru o viață sănă­toasă, care s-au materia­lizat prin organizarea unei distribuiri ale acestor produse, gratuit, cetățenilor. De asemenea, Asociația ,,Împreună pentru buzoieni“ a mai pus în practică acțiuni de ecologizare pe străzi și în unele parcuri din oraș și a organizat primul marș al curățeniei din Buzău.

Dorește să sprijine mai mult comunitatea prin proiecte pentru educație

Este vorba despre proiec­te ce vizează dezvoltarea personală și suplimentarea educației în mediul rural. „Va­loarea pe care am adus-o comunității a fost pe toate planurile pe care am crezut că le pot atinge, iar în acest moment proiectul la care lucrez se îndreaptă către ridicarea nivelului de conștiință și este pentru toți oamenii, indiferent de categoria socială din care fac parte”, explică Diana, care spune că are în vedere să pună în practică în perioada urmă­toare proiecte educaționale care să se adreseze atât persoanelor defavorizate, cât și celorlalte persoane din comunitate prin care să dezvolte spiritul de voluntariat:

„Educația la care mă refer nu este numai pentru copii, ci și pentru părinți și nu numai pentru categoriile sociale defavorizate. O să fie o parte pentru ei, dar să fie pentru toată lumea, care ar trebui să-și pună întrebări mult mai profunde: ce scop are viața lor,  cum poți ajuta, cum poți fi de folos oamenilor din jur. Aș dori să merg pe mai multe planuri și educație pentru copii defavorizați și părinții lor, dar și pentru restul categoriilor”, mai spune Diana Rus.

Un comentariu

  1. Felicitari d-nei Diana Rus pentru ajutorul caritativ dat celor in nevoi. Aceasta activitate ar trebui sa fie data si de alte sute de buzoieni care nu da atentie celor care sunt uitati de cei de la conducere. Fiecare ajutor este pozitiv pentru familiile nevoiase si in acelas timp da o satisfactie enorma donatorului in cauza. Ma bucur ca local d-na Diana Rus are ochi pentru apropiatul ei care din motive necunoscute intinde mana pentru un ajutor. Personal dau inca din 1990 ajutor sutelor de familii din regiune prin fundatia „DIALOOG” din Olanda unde locuiesc de 45 de ani. Dealungul anilor proiectele derulate au fost diferite (predare de pachete imbracaminte si incaltaminte, predare de rechizite la sute de elevi si plata taxelor la studenti, constructii/reparatii de locuinte, predare de animale de curte, predare de seminte pentru legume, pachete alimente, predare aragaze si butelii, informatii despre sida si planuirea familiei, etc.). Felicitari si mult succes in activitatea care aduce zambete pe fata celor in nevoi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker