Actualitate

Cum au devoalat din întâmplare polițiștii rutieri din Buzău o afacere de 25 milioane euro cu parfumuri falsificate

Nouă persoane au fost arestate la sfârșitul săptă­mânii trecute într-un dosar de contrabandă cu parfumuri contrafăcute, în urma unor ample perche­ziții efectuate în mai multe județe din țară, precum și în municipiul București. Prin­tre persoanele arestate se află și doi vameși din Constanța. Alți doi polițiști de la Combaterea Crimei Organizate Constanța au fost plasați sub control judiciar.

Verificările au început în această cauză după ce, pe 6 februarie, mii de parfumuri, ascunse în cutiile depozitate într-un camion, au fost ridicate de polițiștii din Buzău. Marfa era transportată de un bărbat din Vrancea și urma să fie vândută la Focșani. Șoferul, un bărbat din Focșani, angajat al unei societăți ­co­merciale, se afla la volanul unui TIR și circula dinspre București spre Focșani. La Spătaru, pe DN2-E85, a fost oprit de polițiștii rutieri din Buzău. Când au trecut la verificarea camionului, polițiștii au descoperit zeci de cutii în care focșănea­nul avea ascunse peste 9.500 de recipiente cu parfum. Sticluțele erau ambalate și inscripționate individual, pe ele fiind trecute numele clienților din Focșani, cu care șoferul de TIR urma să se întâlnească pentru a le înmâna parfumurile.

,,La verificarea camio­nului, polițiștii au des­coperit 72 de cutii. Astfel, a fost solicitat sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Buzău, care au constatat că șoferul transporta 9.543 de recipiente cu parfum, ambalate și inscripționate individual, purtând însemnele a 25 de mărci protejate, existând bănuiala că ar fi contrafăcute. A fost întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de <punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare>. Recipientele cu parfumuri au fost indisponibilizate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor și stabilirii ca­racterului acestora”, anunța IPJ Buzău la acel moment.

După o lună de cerce­tări, pe 11 martie, au fost efectuate percheziții, concomitent, în mai multe locații din țară, dar și în două state europene. Potri­vit DIICOT, vameșii și polițiștii, împreună cu afa­ceriști din Turcia, ar fi constituit un grup infracțional organizat care se ocupa cu contrabanda de parfumuri contrafăcute. Afaceriștii importau cuptoare electrice din Turcia, iar printre ele erau ascunse și parfumuri. Astfel a reușit gruparea, în mai puțin de un an, să introducă în țară parfumuri contrafăcute de 25 de milioane de euro, susțin procurorii DIICOT. Ca să închidă ochii, vameșii și polițiștii ar fi primit șpagă mai bine de jumătate de milion de dolari.

„Liderii grupării au promis, iar după obținerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operațiunile de import au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ 1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de USD, oferită pentru un transport, ce conți­nea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni”, au arătat procurorii DIICOT.

Un comisar-șef și un agent șef principal de poliție, implicați

57 de percheziții au avut loc joi în județele Cluj, Constanța, Bacău, Vrancea, Ilfov și în municipiului București. Alte două des­cinderi au fost efectuate în Franța și Italia, la domici­liul a două persoane suspecte că ar fi membre ale grupului.

„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada mai 2020 – februarie 2021, pe raza municipiilor Constanța și București, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat cu ra­mificații internaționale, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și de corupție în formă continuată”, a precizat DIICOT.

Grupul infracțional a fost format din cetățeni turci și mai mulți cetățeni români, printre care și comisarul șef de poliție, un agent șef principal de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța. Anchetatorii români susțin că liderii grupării, ale căror nume nu au fost făcute pu­blice, au coordonat introducerea în țara noastră a 585.629 de parfumuri ale unor branduri de lux. Parfumurile contrafăcute au fost disimulate în containere, în cadrul unor operațiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Republica Turcă.

Polițiștii implicați sunt frați

Operațiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăți comerciale, în baza unor declarații vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud.

„Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de către cetățenii turci cu doi inspectori vamali, care au asi­gurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor. Totodată, gruparea a ­be­neficiat și de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalitățile vamale în mod necores­punzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidențiate în documentele vamale”, a mai precizat DIICOT.

Cei doi polițiști care ar fi fost implicați în această operațiune sunt frați și ar fi protejat activitățile ilicite în schimbul unor sume mari de bani. 40 de persoane au fost conduse la sediul central al DIICOT în acest caz pentru audieri, iar nouă au fost reținute.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker