Educație

FOTO | Elevii din Clondiru, din nou la Muzeul Satului

De ce au mers cu ouă încondeiate, măști și semne de carte

Școala Gimnazială „Înv. Nicolae Ispas” Clondiru, județul Buzău, veche de peste o sută de ani – și-a serbat centenarul în anul 2009 -,  o școală din mediul rural care are toate cadrele calificate și care va intra în reabilitare anul acesta, pe fonduri locale. Reabilitarea este necesară pentru că la ora aceasta condițiile în care învață elevii nu sunt dintre cele mai bune. Cu toate acestea, rezultatele elevilor de aici sunt, însă, de la an la an, dintre cele mai bune. Școala a intrat în atenția opiniei publice în anul 2020, în plină pandemie, când patru dintre elevi au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română și note foarte mari la Matematică. Și nici la celelalte materii nu sunt mai prejos cu rezultatele.

„În ciuda condițiilor grele în care ne-am efectuat orele în online, nu ne-am dat bătuți și am reușit să fim sprijin pentru toți elevii noștri, astfel încât să știe că în spatele lor sunt oameni pe care se bazează și care îi pot îndruma, chiar și în aceste condiții. Asta nu înseamnă că celelalte cadre se află mai prejos.  În ultimii zece ani, copiii s-au distins cu premii la olimpiadele și concursurile județene și chiar naționale, fie că vorbim de limbile străine, fizică sau educație fizică. Toate cadrele știu și înțeleg cât de important este rolul lor în devenirea acestor copii”, spune directorul școlii, prof. Cătălin Zaman, care nu dorește să sublinieze altceva decât faptul că, în școala pe care o conduce, toate cadrele didactice au înțeles cât de important este „să acționeze și că munca nu rămâne niciodată nerăsplătită”. Exemplul cadrelor didactice a fost preluat de elevi și, împreună au realizat lucruri extraordinare. În primul rând au obținut rezultate bune la învățătură. „Deși vorbim despre o școală din mediul rural, aceasta are toate cadrele calificate și implicate. Există calitate în școala din satul nostru, iar asta se observă an de an la Evaluarea Națională, când, de fiecare dată, ne aflăm peste media națională. Copiii noștri au rezultate deosebite și ajung la cele mai bune școli din oraș, unde duc tradiția satului mai departe, reprezentându-ne cu mândrie și responsabilitate. Indiferent de liceul la care intră, ei se află printre fruntași”, afirmă directorul Cătălin Zaman.

S-a mai obținut în plus și dorința de voluntariat a copiilor, de a pune umărul la afirmarea școlii pe plan județean și național. Una dintre cele mai recente inițiative este cea care s-a materializat cu un parteneriat al unității de învățământ cu Muzeul Satului și care le oferă copiilor din Clondiru șansa să afle mai multe lucruri despre tradiții și să se facă ei înșiși purtătători și continuatori de tradiții. În baza acestui parteneriat, copiii din Clondiru au fost prezenți, zilele trecute, pentru a doua oară în acest an la Muzeului Satului, cu ouă încondeiate, măști și semne de carte confecționate de ei, pe care le-au pus în vânzare. „Au aflat lucruri noi și despre tradiții, iar reacția lor ne-a încurajat să demarăm și alte proiecte, astfel încât să obținem fonduri pentru a dota școala cu toate cele necesare. Pentru că, înainte de a ne oferi statul ceva, oferim noi și încercăm să ne facem viața mai ușoară. Pentru că punem accentul pe Educație, în toate aspectele ei”, explică directorul școlii gestul copiilor de a contribui prin forțe proprii la îmbunătățirea condițiilor de învățare prin dotarea ei. Reamintim că Școala din Clondiru a mai pus în vânzare la Muzeul Satului  din Capitală și mărțișoare, la începutul lunii martie, pentru a obține  fondurile necesare achiziționării unei table interactive pentru elevi. Pentru a pune în aplicare acest lucru, școala a inițiat mai întâi un proiect în colaborare cu Muzeul Satului, iar apoi elevii, sub îndrumarea cadrelor didactice, au confecționat mărțișoare inspirate din specificul popular.

Impresionați de dorința copiilor de a învăța într-o școală cu dotări care se regăsesc cu precădere în mediul urban, reprezentanții Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” au lansat și ei o campanie proprie intitulată „Adoptă o școală”, prin care au făcut cunoscută inițiativa copiilor și a cadrelor didactice. „Elevii și profesorii școlii din Ulmeni, județul Buzău, încearcă să-și doteze singuri școala veche de 100 de ani. Să-i ajutăm împreună!”, este mesajul reprezentanților Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Despre punctul de pornire al acestui parteneriat, reprezentanții Muzeului Satului au relatat pe pagina de socializare că totul a pornit cu ceva timp în urmă, când un cadru didactic din acest sat buzoian, care era și director al școlii, le-a scris că „elevii lui au confecționat mărțișoare pe care vor să le vândă pentru a cumpăra o tablă inteligentă”: „Am căutat să vedem despre cine este vorba și nu mică ne-a fost mirarea: cel care ne-a scris este profesorul despre care au titrat mulți colegi din presă uimiți fiind că un profesor face minuni într-o școală cu pereții crăpați din satul Clondiru, din județul Buzău. Cătălin Zaman este de 14 ani profesor de Limba şi literatura română în școala în care a fost și elev. A venit pentru un an, dar nu a mai putut pleca”.

De cealaltă parte, cadrele didactice ale școlii din Clondiru precizează: „Proiectul pentru achiziționarea unei table inteligente – de ce nu, și a mai multor obiecte -, s-a născut dintr-o discuție în cancelarie, la sugestia doamnei profesoare Doina Baboiu, care este, de altfel, și coordonatoarea proiectului. Am luat legătura cu Muzeul Satului care ne-a răspuns imediat și care ne-a propus o colaborare pe termen lung. Iar aici nu se poate să nu o amintim pe doamna Cristina Liberis, un om cu un suflet mare, care s-a implicat și a crezut în proiectul nostru. Astfel, copiii au confecționat, sub îndrumarea cadrelor, mărțișoare, pentru a sărbători cum se cuvinte această tradiție, apoi au încondeiat ouă, iar la început de iunie vor confecționa alte și alte obiecte pentru a sărbători cum se cuvinte și Ziua Copilului”, sunt câteva repere ale proiectului școlii din Clondiru cu Muzeul Satului din Capitală.

Trebuie să mai amintim și faptul că Școala Clondiru mai este implicată și într-un program afterschool. Sub finanțarea Fundației „Nouă ne pasă”, școala este implicată într-un program de tip afterschool, la care participă elevii aflați în situație de risc. Copiii beneficiază de ore suplimentare de română și matematică și de o masă caldă zilnic. „Doamna profesoară Ioana Drăgaică se ocupă de acest proiect, iar elevii și părinții sunt foarte încântați, rezultatele se văd de la o zi la alta”, explică directorul Cătălin Zaman.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker