Actualitate

FOTO | Cum a fost sărbătorit părintele Mihail Milea de ziua numelui

Părintele Mihail Milea s-a născut la 23 aprilie 1958 (în documente 27 aprilie), în satul Amaru, comuna Câmpeni, judeţul Buzău, în ziua în care creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, fiind al cincilea copil din cei doisprezece ai familiei Gheorghe și Veronica Milea. Nu i s-a dat numele de Gheorghe, ci pe cel al Arhanghelului Mihail, pe care creștinii îl prăznuiesc în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Acesta este motivul  pentru care, în după-amiaza din ajunul sărbătorii, curtea Fundației „Sfântul Sava” s-a umplut de buzoieni. Ca în fiecare an, fii duhovnicești ai părintelui Mihail, cărora li s-au alăturat reprezentanți ai autorităților locale și județene – primarul Constantin Toma, vicepreședintele Consiliului Județean Adrian Petre, prefectul Daniel Țiclea -, ai instituțiilor locale (Armată, Jandarmerie, Pompieri, Poliție), au trecut pe la sediul Fundației „Sfântul Sava” al cărei președinte este, să îl îmbrățișeze și să îi transmită un mesaj cu prilejul zilei onomastice, exprimându-și astfel recunoștința și prețuirea pentru dragostea pe care părintele o împărtășește tuturor celor din jur, pentru slujirea sa dăruitoare și cu multă hărnicie a Bisericii și prin ea a semenilor, pentru toate ostenelile pe care le-a făcut cu bucurie spre slava lui Dumnezeu și spre ajutorarea oamenilor greu încercați, aflați în suferință, abandonați.

Părintele i-a primit, așa cum face în fiecare an, cu brațele deschise, la masa bucuriei. Un moment deosebit de emoționant pentru preotul Mihail Milea  a fost cel realizat de copiii de la After-school „Sfântul Sava”, care l-au înconjurat cu flori și i-au cântat „La mulți ani!”. Nici nu avea cum să fie altfel pentru că este știut că Fundația „Sfântul Sava” a înființat-o tocmai pentru a ajuta copiii. Din dragoste pentru copii, mai ales pentru cei marginalizaţi, preotul Mihail Milea a pus bazele în 1992  Fundației „Sfântul Sava de la Buzău”. Acum, acest ONG dedicat Sfântului Sava are multe proiecte sociale, culturale, misionare în judeţul Buzău, în ţară şi nu numai.

Pe de altă parte, deși a pornit de la ideea de a ajuta copiii, acum Fundaţia se ocupă şi cu persoanele vârstnice, pentru care a  înfiinţat mai multe aşezăminte la Câmpeni, Năeni, Pietroasele, Moşeşti, precum şi cu alte persoane aflate în dificultate, nu neapărat copii. Tot pentru copii, preotul Mihail a ridicat Catedrala Copiilor, care, de asemenea, este închinată Sfântului Sava, martirizat în apa Buzăului, care este și ocrotitor al buzoienilor. „La această <Catedrală a copiilor> m-am implicat trup şi suflet, pentru ca ridicarea acesteia să se realizeze cât mai repede şi cu responsabilitate, aşa încât copiii din Buzău să aibă o biserică special dedicată lor”, mărturisește părintele Mihail. În mijlocul copiilor se află părintele și la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul”, unde este profesor de foarte mulți ani.

Mai întâi a fost elev al Seminarului, în perioada 1975-1980, după care a urmat studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (1980-1985), pe care le-a desăvârşit prin doctoratul în Teologie (1990). Deţine un doctorat şi în Sociologie, obţinut în 2002. Din 1989 este profesor titular la Catedra de Studiu Biblic a  Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” și este preot la Parohia „Sfântul Sava”, din 1990.

Preotul Mihail Milea îi îndeamnă pe copiii care trec pragul bisericii să citească cât mai mult și să scrie, el însuși fiind autor a peste 40 de cărţi, multe semnate cu pseudonimul literar Sava Bogasiu. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti. Este redactor-şef  al revistei „Lacrima” a Seminarului Teologic Buzău, iar ca jurnalist are rubrici permanente la ziarele locale, centrale şi la un ziar din Basarabia.

Reamintim că preotul Mihail Milea  a fost declarat „Omul anului 2010” şi „Cetăţean de onoare al oraşului Buzău”. Ca apreciere pentru întreaga activitate socială, culturală şi umanitară desfăşurată în ţară şi în străinătate, în 2011 a primit diploma specială în cadrul galei „10 pentru România”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker