Actualitate

FOTO | Cum au fost ocoliţi de anchetă vinovaţii de tăierea unei păduri private de la Vipereşti

Despre jaful din pădurile judeţului s-a scris şi se va mai scrie cât va curge apă pe Buzău, fie că este vorba despre retrocedări de teren forestier cu documente asupra cărora au planat suspiciuni de nelegalitate, fie despre defrişări cu acordul celor care ar trebui să păzească aurul verde, fie aflat în proprietatea statului fie al cetăţenilor. Cel mai recent caz mediatizat este cel al unui dosar în care fostul şef al Ocolului Silvic Siriu este trimis în judecată împreună cu mai mulţi angajaţi ai entităţii pentru favorizarea ori participaţie la tăiere ilegală de arbori din zona Siriu. Cei câţiva judecători de la Pătârlagele îl pasează de doi ani de la unul la altul din dorinţa de a scăpa de obligaţia de a judeca această cauză care a condus către firme cu un trecut dubios în domeniul forestier.

Tot despre o cauză în care apare implicarea Ocolului Silvic Siriu şi a instituţiilor statului vom relata şi în cele ce urmează, dovada că pădurile nepăzite pot pica oricând pradă tăietorilor ilegali.

Povestea începe în septembrie 2018. Un cetăţean din judeţul Braşov sesizează Postul de Poliţie Vipereşti că de pe terenul pe care îl deţine în proprietate cu sora sa  la Vipereşti, în extravilanul satului Muscel, s-au efectuat tăieri ilegale  de arbori pe o suprafaţă de 1 ha. Poliţiştii merg la faţa locului, fac verificări, numără arborii marcaţi, fără să-i intereseze numărul celor nemarcaţi, şi trag concluzia. Suprafaţa de pe care s-au tăiat pomii se suprapune în acte cu suprafaţa deţinută de Obştea Moşnenilor – de 7.690 mp. Apoi, surpriză! Răspunsul poliţiştilor? Este un litigiu civil şi nici vorbă despre aspecte penale. Proprietarii terenului  pe cheltuiala lor, fac o expertiză extrajudiciară, iar cu această ocazie expertul identifică arbori tăiaţi ilegal şi  cuantifică prejudiciul la o sumă de 610 milioane lei vechi. Însă, cauza ajunge de la Postul de Poliţie Vipereşti la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele cu propunere de clasare pe motiv că fapta ,,de tăiere fără drept de arbori” şi ,,furt de arbori” nu există, decizie bazată tocmai pe ideea suprapunerii de suprafeţe, fără a se lua în calcul lemnul tăiat ilegal. Parchetul ia act şi închide dosarul fără să ceară noi probe.

Cum s-au întâmplat faptele?

,,În cursul lunii septembrie 2018, numitul Golea Ştefan a fost anunţat de un cunoscut că persoane necunoscute i-ar fi tăiat şi sustras material lemnos de pe suprafaţa de teren susmenţionată, motiv pentru care s-a deplasat pe terenul respectiv unde, constatând lipsa mai multor arbori, a depus plângere la sediul Postului de Poliţie Vipereşti.

Cu ocazia cercetării la faţa locului, în prezenţa persoanei vătămate Golea Ştefan şi a pădurarului Papuc Marin din cadrul Ocolului Silvic Pârscov, s-a stabilit faptul că de pe suprafaţa de pădure proprietatea numiţilor Bolache Ana şi Golea Ştefan, a fost tăiat un număr de 28 de arbori, din care 27 specia stejar iar unul specia jugastru. Toate cele 28 de cioate provenite de la arborii tăiaţi prezentau amprenta dispozitivului silvic de marcare de formă rotundă, aplicată cu vopsea galbenă, având seria RP BZ 01-04.

În urma examinării locului faptei s-a constatat că o parte din materialul lemnos rezultat din tăiere, respectiv mate­rialul lemnos provenit din tăierea a 10 arbori din totalul acestora, se află la faţa locului, lângă cioatele acestora, însumând un volum de 12,81 mc conform adresei cu nr. 540 din 05.02.2019 a Ocolului Silvic Pârscov.

Totodată, la o distanţă de aproximativ un kilometru, către satul Muscel, într-o rampă forestieră, au fost identificaţi 10 trunchiuri de arbori, specia stejar, ale căror dimensiuni la capătul gros corespundeau cu cele ale unui număr de 10 cioate găsite la faţa locului, cantitatea de material lemnos rezultată de la aceştia fiind de 10,581 mc. conform adresei cu nr.998 din 27.03.2019 a Ocolului Silvic Pârscov.

În urma calculului dimensiunilor celor 28 de arbori marcaţi şi tăiaţi de pe proprietatea numiţilor Golea Ştefan şi Bolache Ana, cantitatea totală de material lemnos rezultată este de 35.54 mc., conform adresei cu nr.541din 05.02.2019 a Ocolului Silvic Pârscov.

Cantitatea de material lemnos rezultată din tăierea arborilor aparţinând persoanelor vătămate care a fost efectiv găsită la faţa locului, este de 23,391 mc respectiv 12,81 mc în pădure, lângă cioate şi 10.581 mc în rampa forestieră, şi a fost predată în custodie organelor silvice din cadrul OS. Siriu.

Conform adresei nr. 3597/29.10.2018 a Primăriei Vipereşti, o suprafaţă de apro­ximativ 7,5 ha pădure situată în punctul Muscel, a fost pusă de către Ocolul Silvic Pârscov la dispoziţia Comisiei Locale Vipereşti de aplicare a legilor fondului funciar de două ori, realizându-se astfel o suprapunere între suprafeţele de teren categoria pădure pentru care s-au eliberat titluri de proprietate persoanelor din comuna Vipereşti şi suprafaţa de teren categoria pădure pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate Obştei Moşnenilor de pe Buzău.

Din verificarile efectuate de către organele de poliţie a rezultat faptul că Obştea  Moşnenilor de pe Buzău a încheiat contractul de servicii silvice or. 1508/20.05.2018 cu Ocolul Silvic Siriu, iar în cursul lunii iunie 2018 s-au efectuat lucrări de punere în valoare pe suprafeţe de 7,5 ha. A fost emis APV nr. 1373889 SR, fiind marcaţi un nr. de 767 arbori cu volum de 364 mc. Partida a fost autorizată spre exploatare conform autorizaţiei nr. 1358533/03,09.2018, titularul fiind SC Explolemn Tudor SRL.

Fiind audiat în calitate de martor la data de 11.04.2019, numitul Tudor Ion, în calitate de administrator al SC Explolemn Tudor SRL, a declarat că a obţinut contractul de vânzare cumpărare din data de 29.06.2018, iar în cursul lunii septembrie 2018 a început exploatarea masei lemnoase.

Acesta a prezentat procesul verbal de predare-primire a parchetului în partida cu nr. 1373889, contractul de vânzare cumpărare, autorizaţia de exploatare nr. 1358533/ 09.03.2018 şi extrasul SUMAL, listat la data de 11.04.2019, conform căruia s-a exploatat cantitatea de 3,40 mc material lemnos.

A precizat că din momentul în care i s-a adus la cunoştinţă că au existat neclarităţi cu privire la dreptul de proprietate asupra suprafeţei de pădure a sistat orice activitate”, se precizează în soluţia de respingere a plângerii depusă de păgubiţi împotriva rezoluţiei de clasare a dosarului.

Concluzia instanţei este însă aiuritoare, motivându-se că nu se poate lua în calcul expertiza cerută de păgubiţi, tocmai pentru a fost făcută de aceştia. ,,Atât la efectuarea cercetării la faţa locului, cât şi cu ocazia constatării efectuate de către reprezentanţii Gărzii Forestie­re Vrancea, petentul Golea Ştefan nu a avut obiecţiuni cu privire la numărul arborilor tăiaţi, zona în care au fost doborâţi, faptul că cioatele acestora purtau urmele dispozitivului de marcare: în această situaţie se reliefează faptul că au fost exploataţi din eroare de către SC Explolemn Tudor SRL situaţie care poate fi clarificată pe cale administrativă sau civilă cu privire la întinderea pagubei şi proprietarii terenurilor.

Într-adevăr, la solicitarea petenţilor a fost efectuată o expertiză extrajudiciară în cauză care reliefează posibilitatea unei exploatări ilegale însă, este apreciată ca subiectivă, având în vedere că a fost efectuată la cererea petenţilor. Pe de altă parte, aşa cum s-a arătat, petentul prezent la cercetarea la faţa locului şi la constatarea reprezentanţilor Gărzii Forestiere Focşani a fost de acord cu concluziile acestora. În situaţia în care au lost tăiaţi mai mulţi arbori decât cei aflaţi în documentele întocmite, se poate adresa cu plângere organelor abilitate”, se precizează în sentinţa prin care s-a menţinut soluţia de clasare dispusă de Parchetul de la Pătârlagele.

Astfel că, deşi scrie negru pe alb că este vorba despre o ilegalitate, cei în drept au concluzionat că nimeni nu trebuie tras la răspundere fiind vorba, de fapt, despre o suprapunere de terenuri. Şi asta după ce ancheta s-a oprit brusc la acest aspect fără să se cerceteze mai departe privind implicarea şi responsabilitatea legală a celor de la Ocolul Silvic Siriu privind aprobarea exploatării la cererea Obştii Moşnenilor.

Ce arată expertiza

,,Conform documentelor de proprietate deţinute de  domnul Golea Ştefan, punerile în valoare din toamna anului 2018, au fost efectuate pe proprietatea domniei sale şi nu pe proprietate Obştii Moşnenilor Buzoieni Nehoiu, cum eronat a susţinut personalul  silvic al O. S. Siriu. Cantitatea  de 27 mc lemn, specia gorun, pus în ­va­loare se cuvine domnului Golea Ştefan,

OBIECTIV 2) Expertul, având în vedere identificarea terenului de 0,7690 ha, proprietatea domnului GOLEA ŞTEFAN, să identifice şi să calculeze volumul şi valoarea masei lemnoase recoltată de pe acest teren cu respectarea prevederilor legale privind punerea în valoare şi să calculeze valoarea prejudiciilor dacă ele există.

RăSPUNS 2) Volumul de masă lemnoasă recoltat de pe proprietatea domnului Golea Ştefan, în mărime de 0,7690 ha, este de 50,876 mc, din care volum legal pus în valoare 27 mc, cu o valoare totală de piaţă de 55,35 mc şi un volum tăiat ilegal de 23,876 mc cu o valoare a prejudiciului de 61.076,41 lei”.

Nici în urma plângerii depusă la Inspectoratul Judeţean de Poliţie împotriva poliţistului care a efectuat cercetarea în cauză păgubitul nu a avut sorţi de izbândă, fiind îndrumat să se adreseze Parchetului cu privire la actele procedurale contestate.

Proprietarii pădurii nu vor însă să renunţe până când cei ce se fac vinovaţi de punerea la pământ a arborilor de pe jumătate din suprafaţa de peste 7.000 mp nu vor răspunde în faţa legii. Aceştia spun că nu-i interesează contravaloarea lemnului, pentru că intenţia era să păstreze pădurea şi nu să o exploateze. În acest sens, zilele trecute au depus o nouă plângere, de această data la cabinetul Ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, sesizarea fiind transmisă spre soluţionate Inspectoratului General al Poliţei Române. Cel mai ­pro­babil, aceasta va ajunge tot la IPJ Buzău, însă proprietarii terenului vor să sesizeze atât Inspecţia Judiciară cât şi Direcţia Naţională Antocorupţie.

Şi cum nu era suficient că s-au trezit cu pădurea pusă la pământ, zilele trecute, proprietarii au fost înştiinţaţi de Ocolul Silvic Pârscov să achite jumătate din preţul lemnului nemarcat pentru ca pădurea să poată fi luată în pază.

Un comentariu

  1. Oameni buni, incă o dată întreb : pentru ce dracu dăm pensii speciale magistraților ? Ăștia nu merită absolut nimic !
    Ei nu știu că trebuie să împartă dreptatea …. UNEORI, cred că sunt mână în mână cu infractorii ….

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker