Cultură

FOTO | Corul buzoian „Happy Kids” filmează pentru un videoclip de susţinere a copiilor cu autism

Corul buzoian „Happy Kids” s-a întors, recent, de la un festival din Cairo, unde a înregistrat un răsunător succes. Apariţiile scenice ale corului buzoian au fost apreciate deopo­trivă de organizatori, de public, dar şi de participanţii la festival din alte ţări. „Am fost la un festival în Egipt, în Cairo. Am ajuns acolo pe 17 septembrie şi am început imediat repetiţiile generale. În 18 septembrie a avut loc des­chiderea oficială a festiva­lului. În concertul de deschidere am fost prima ţară care a fost bisată. A trebuit să repetăm piesa la cere­rea publicului. Prezen­tarea noastră a fost extraordinară: am fost numiţi <copiii păcii>, iar când am cântat a doua oară au intrat toţi instrumentiştii din celelalte ţări ca să ne  acompanieze, pentru că aveam cu noi doar un chitarist. Corul a avut 11 copii – pentru că formatul lui este pentru 12 participanţi -, şi am concertat la <Citadel of Saladin>  din Cairo. Ne-am întors în ţară pe 24 septembrie, după o săptămână de festival”, spune profesoara Oana Dobre, dirijorul corului. Impresia deosebită pe care a lăsat-o corul buzoian la Cairo a făcut ca acesta să primească o nouă invitaţie de participare la un festival organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului din Egipt, care va avea loc în luna noiembrie.

Susţinere din partea Ambasadei României la Cairo

La Cairo, corul a avut susţinere şi din partea lui Cătălin Cârlănaru, de la Ambasada României în Egipt, pe care l-au întâlnit alături de soţia sa în avionul de plecare. „Au venit la concertele noastre şi au organizat împreună cu prietenii lor egipteni o excursie  pentru copii. Am văzut piramidele, ne-au plimbat cu feluca pe Nil, timp de două ore şi jumătate şi ne-au condus până la scara avionului la întoarce­re”, povesteşte Oana Dobre. De asemenea, fiind a doua participare la festivalul de la Cairo, grupul coral buzoian a reîntâlnit aici o parte dintre prietenii pe care i-au făcut în prima călătorie. „Ne-am întâlnit acolo cu foarte mulţi prieteni pe care ni-i făcusem la prima  plecare şi printre ei nou venit în grupul iordanienilor a fost unul dintre cei mai mari influenceri. Am realizat cu el un videoclip în arabă, engleză şi română pe care l-am postat pe YouTube şi pagina de Facebook”.

Festivalul de la Cairo – ca şi cel din Macedonia de Nord la care a mers corul buzoian în această vară -,  a fost unul necompetitiv, ne spune dirijorul corului, Oana Dobre, care explică de ce a ales astfel de participări. „Am ales aceste activităţi noncopmpetitive pentru că oricum erau foarte stresaţi copiii şi nu am vrut să-i mai supun încă unui stres de concurs. Participările acestea au fost foarte frumoase şi am reprezentat România cu un bun feedback din partea tuturor”.

Proiecte de suflet

Corul buzoian „Happy Kids”  este implicat în numeroase alte proiecte în perioada imediat urmă­toare, dintre care unul de suflet şi emoţionant este cel care vizează susţinerea copiilor cu autism. „Mai avem multe proiecte. Unul va fi lansat pe 8 noiembrie. Este un cântec compus de Dan Manciulea şi interpretat de el împreună cu solista de folk Maria Gheorghiu şi de Happy Kids. Este o melodie dedicată copiilor cu autism. Toate drepturile de autor  ale piesei sunt direcţionate către copiii cu autism, printr-un  proiect făcut de un artist plastic din Bucureşti care vrea să rea­lizeze un milion de îngeri de lut. Cântecul este senzaţional, noi l-am filmat înainte de plecarea în Cairo. Va fi postat pe 8 noiembrie şi în Bucureşti, şi în Buzău şi pe canalele de YouTube, şi pe paginile noastre de socializare. Este o piesă pe foarte multe voci, iar corul are foarte multe intervenţii vocale. Aici particip cu 50 membri ai corului dintre cei mari”, mai spune profesoara Oana Dobre.

Costume, pe măsura reprezentaţiilor

Palatul Copiilor a dat o mână de ajutor în ceea ce priveşte costumele pe care le-au îmbrăcat copiii în festivalul din Cairo. „Am avut ajutorul Palatului Copiilor care ne-a împrumutat nişte costume populare extraordinare”, spune profesoara Oana Dobre. Aceste ţi­nute au fost completate cu altele, ale corului, astfel încât fiecare apariţie pe scenă s-a făcut într-o altă ţinută decât precedenta. ,,Corul a prezentat şi un repertoriu variat care a fost, de asemenea, diferit de la o zi la alta. Am completat costumele de la Palatul Copiilor  cu altele etno, ale noastre. În fiecare zi de spectacol am urcat pe scenă cu alte ţinute, iar repertoriul a fost atât de bogat încât am putut să facem în fiecare zi altă combinaţie, pentru că aşa facem noi de obicei”, a precizat profesoara Oana Dobre. De asemenea, Oana Dobre, mulţu­meşte Centrului „Alexandru Marghiloman”,  pentru că a sponsorizat grupul cu tricouri, care îi făcea pe copii vizibili printre toţi participanţii la festival.

Din nou la Palatul Copiilor

Reamintim faptul că de la 1 martie anul acesta, corul de copii „Happy Kids”, coordonat de profesoara de muzică de la Şcoala nr. 7 Buzău, Oana Dobre, s-a mutat în casă nouă, la Centrul Cultural „Alexandru Marghi­loman”. De atunci şi până în iunie, Oana Dobre, care este fondator şi dirijor al corului „Happy Kids”, a reuşit să pună pe picioare primul festival de muzică corală pentru copii de la Buzău, eveniment de primă clasă, care s-a bucurat de un real succes. Este vorba despre primul Festival-concurs de muzică pentru copii şi tineret, ,,Happy Summer”, a cărui primă edi­ţie a avut loc după o lungă perioadă de restricţii, în care micii interpreţi nu au putut ieşi pe scenă. Organizat de Asociaţia „Happy Kids for a Happy Life – Copii fericiţi pentru o viaţă fericită”, festivalul a reunit 170 concurenţi din toată ţara, într-un maraton ­mu­zical de 14 ore, iar prestaţia copiilor, cu vârste între 5 şi 17 ani, a fost răsplătită cu diplome, cupe, dulciuri şi jucării. Din această toamnă, profesoara Oana Dobre revine şi la Palatul Copiilor cu câteva ore care îi va permite să îndrume copiii către acest domeniu minunat, dar şi să descopere noi talente pe care să le îndrume, aşa cum a făcut şi până acum, către o carieră viitoare în muzică. În ceea ce priveşte festivalul de muzică, pregă­tirea pentru o nouă ediţie va începe din luna ianuarie a anului viitor, până atunci corul fiind foarte implicat în multe proiecte. De asemenea, pe Oana Dobre o găsim la şcoala nr. 7 din Buzău, unde predă de mulţi ani muzică, la Liceul Pedago­gic are şi clase de practică şi predă şi la Facultatea de Pedagogie şi Ştiinţele Educaţiei – Universitatea Bucureşti, secţia de la Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker