Sănătate

Caravana ,,Nu am făcut destul” ajunge la Buzău

Aflată la a opta ediţie, caravana ,,Nu am făcut destul”, ajunge şi anul acesta în 12 localităţi din şase judeţe: Buzău, Teleorman, Tulcea, Constanţa, Brăila şi Călăraşi. Plecată la drum în august, caravana va aco­peri, până în octombrie, peste o mie de persoane din mediul rural care benefi­ciază de investigaţii ­me­dicale gratuite în cadrul iniţiativei „Nu am făcut destul”, organizată de Fe­deraţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Investigaţiile cuprind ­ana­lize de sânge (hemogramă şi PSA pentru prostată), de urină (pentru cancerul renal), ecografii mamare (şi trimitere la mamografii unde există suspiciuni de cancer mamar), dermatoscopii (o metodă modernă şi rapidă, neinvazivă, de examinare a pielii, utilă în diagnosticul a numeroase afecţiuni dermatologice), EKG, indice de masă corporală, teste instant de glicemie şi colesterol, ­eva­luare pentru riscul de cancer pulmonar şi boli cardiovasculare, teste de anticorpi COVID făcute de medici specialişti, medici rezidenţi şi studenţi la ­Medicină din Bucureşti şi Craiova.

Având în vedere situa­ţia epidemiologică generată de coronavirus, testările se vor face numai pe bază de programare. Locul şi orele pentru testări vor fi afişate la primărie şi în alte puncte importante din sat. „Pentru foarte mulţi locuitori din mediul rural, spitalele sunt inaccesibile din punct de vedere al distanţei. Dată fiind pandemia, caravana noastră este cu atât mai utilă”, spune Cezar Irimia, preşedinte FABC.

Cei care vor să se testeze trebuie să ştie că accesul în spaţiul testărilor se va face numai în urma unui triaj.  Toate persoanele prezente (medici, pacienţi, organizatori) vor respecta măsurile de protecţie: păstrarea distanţei corespunzătoare, purtarea măştii şi folosirea dezinfectantului pus la dispoziţie de organizatori. În plus, atât medicii, cât şi organizatorii sunt fie vaccinaţi, fie testaţi Covid-19.

,,O componentă foarte importantă a campaniei, pe lângă testări, o reprezintă informarea şi educarea pacienţilor. De aceea, în spaţiile de investigaţii vor exista pliante şi afişe cu informaţii despre cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian şi melanom (o formă de cancer de piele), dar şi ­des­pre importanţa efectuării analizelor anuale de sânge”, spun organizatorii.

În cele şapte ediţii precedente, caravana a ajuns în 35 de judeţe din ţară, au fost testate peste 7.000 de persoane din mediul rural cu implicarea a peste 500 de medici, asistente şi studenţi voluntari şi au fost diagnosticate cinci paciente cu cancer mamar.

Articole similare