Sănătate

Campania de vaccinare la adulţi prinde viteză, la copii stă pe loc

Campania de imunizare împotriva virusului Covid-19 a început să prindă viteză după ce numărul cazurilor a depăşit 100 pe zi. La ultima raportare, de joi, 141 de cazuri noi de Covid-19 au fost înre­gistrate şi şapte buzoieni au decedat după ce au luat contact cu virusul. Numărul tot mai mare de cazuri îi determină pe buzoieni să se adune din nou în faţa centrelor de vaccinare, unii pentru doza a treia, iar alţii pentru prima doză. De asemenea, la nivel naţional, joi, a fost stabilit un record negativ. 12.032 de cazuri noi au fost raportate  382 de internări în spital şi 44 de internări la ATI.

Marţi a debutat campania de vaccinare cu cea de-a treia doză, iar buzoienii s-au prezentat rapid în faţa centrelor de vaccinare. Miercuri erau vaccinate cu a treia doză peste 500 de persoane.

,,Îmi pare rău că a trebuit să crească rata de infectare pentru ca oamenii să înţe­leagă nişte lucruri. Marţi am avut vaccinate 472 de persoane cu doza a treia prin centre de vaccinare şi 180 de persoane în centre de rezidenţă. Văd că şi prezen­tarea pentru doza întâi e foarte bună, în creştere. S-au redeschis centrele suspendate temporar: Verneş­ti, Pârscov, s-a renunţat la cel de la Berca pentru că el nu a fost eficient, n-a avut adresabilitate mare, deşi Berca are o acoperire vaccinală foarte bună, ­pro­babil populaţia lucrează în oraş şi s-a vaccinat aici. Avem două centre în municipiu care au trei fluxuri, pot vaccina cu toate produsele. În rural avem centrul de la Smeeni şi cel din Spitalul Smeeni, centrele de la Pârscov, Verneşti, Nehoiu, Niculeşti, avem toate zo­nele acoperite, plus medicii de familie care vor avea şi ei posibilitea de a administra şi doza 3”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei din cadrul Direcţiei de Sănătate ­Pu­blică.

De unde această creş­tere bruscă a cazurilor? Românii au început să se îngrijoreze atunci când au văzut că numărul cazurilor este pe un trend ascendent, iar pentru a evita o formă mai severă a bolii au preferat să se vaccineze. De asemenea, medicii subliniază că vaccinul elimină riscul formelor grave, iar persoanele care sunt vaccinate şi iau virusul, cele mai multe, nu mai au nevoie de spitalizare şi sunt trimise acasă în izolare.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că doza trei de vaccin restabileşte eficienţa la peste 95 la sută faţă de infecţie şi la peste 97 la sută faţă de formele grave de boală. ,,Nu cred că ne lovim de o reticenţă în ceea ce priveşte doza a treia, ne lovim de o reticenţă în ceea ce priveşte numărul de persoane care se vaccinează cu prima schemă şi aici este foarte important să înţelegem că pentru noi prioritar rămâne să creştem rata de aco­perire vaccinală la nivel populaţional pentru că este singura modalitate prin care putem încetini răs­pândirea virusului alături de o măsură foarte importantă şi anume masca de protecţie, este măsura complementară care reduce riscul de infectare şi fiind vaccinaţi, având un risc foarte mic să facem o formă gravă de boală şi să ajun­gem la spital”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Reamintim că persoa­nele care vor să se vaccineze cu doza a treia trebuie să aibă cel puţin 180 de zile de la efectuarea rapelului. De asemenea, doza a treia se va administra doar cu vaccin pe bază de ARN mesager, res­pectiv Pfizer sau Moderna.

Pe de altă parte, campania de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani nu pare să se mai mişte, motivul fiind acela că părinţii nu îşi dau acordul. Foarte puţini sunt părinţii care acceptă să îşi imunizeze copiii împotriva virusului Sars-Cov-2.

,,Nu stăm foarte bine la capitolul copii, deşi am făcut apel la toată lumea. Avem câteva semnale de la şcoli. Doar două şcoli ar presupune echipă mobilă pentru că acolo avem opt, respectiv şapte ­elevi care ar dori să se vaccineze şi pentru ei o să ne deplasăm. În rest, unde există una sau două solicitări am încercat să le direcţionăm spre centre, astfel încât să nu pierdem şi aceste solicitări”, mai precizează Carmen Scîntei.

Articole similare