Educație

FOTO | Colegiul Hasdeu, la început de an şcolar: ghid de supravieţuire şi sfaturi de la foşti elevi de top

La Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu” învăţarea a început din prima zi de şcoală, mai ales pentru bobocii care au păşit luni, pe porţile Colegiului. Totul s-a petrecut sub îndrumarea cadrelor didactice şi a conducerii unităţii – directorul Virginia Mîndruţă-Tănăsescu şi directorul adjunct  Anca Florea -, care au fost gazdele evenimentului. Bobocii, şi nu numai ei, au primit de la bun început sfaturi atât privind respectarea regulilor sanitare – puse în aplicare cu destul de mare rigoare chiar şi la festivitatea care a avut loc în aer liber -, cât și de la colegi de-ai lor, care au cunoscut succesul prin notele obţinute la examenele naţionale sau prin rezultatele de excepţie  de la admiterea în învăţământul superior.

Câţiva dintre aceşti copii minunaţi, absolvenţi ai Colegiului „B.P. Hasdeu” care fac parte dintr-un bilanţ rodnic al rezultatelor, al performanţelor  ce au situat colegiul de-a lungul anilor în Top 10 licee din ţară, au fost invitaţi la festivitatea de deschidere a anului şcolar.

Cu o experienţă de cadru didactic de peste 30 de ani, directorul prestigioasei uni­tăţii de învăţământ  buzoiene, Virginia Mîndruţa-Tănă­sescu, ne spune că cel mai bine sunt primite modelele şi exemplele când vin de la copil la copil,  Prin urmare, prima zi de şcoală la „Hasdeu” a fost despre primirea cât mai plăcută şi mai în siguranţă a bobocilor pe nava spaţială „ B.P. HASDEU Enterprise”, cum o numea, mai în glumă, mai în serios, directorul. Bobocii au fost întâmpinaţi de cadrele didactice, de conducerea Colegiului şi de invitaţii acesteia, foşti absolvenţi ai celei mai recente promoţii, cu care colegiul se mândreşte la fel de mult ca şi cu cei ai promoţiilor anterioare, dar şi personalităţi ale municipiului reşedinţă de judeţ. A fost prezent la întâlnirea cu hasdeienii, în calitate de autoritate publică, dar şi de fost absolvent al Colegiului, primarul Constantin Toma. De asemenea, în calitate de ins­pector general şcolar, a fost la manifestare profesorul Ionel Meiroşu. Subprefectul Marieta Boloş a răspuns, de asemenea, invitaţiei de a se afla la festivitatea de deschidere a anului şcolar la C.N. „B.P. Hasdeu”, tot în calitate dublă: pe de o parte de reprezentat al guvernului în judeţ, iar pe de altă parte de absolvent. Şeful Poliţiei municipale, comisarul-şef Marius Ivan a participat, de asemenea, ca la fiecare început de an şcolar, la această manifestare şi a transmis cu această ocazie mesajul şefului Ministerului Afacerilor Interne către părinţi, elevi şi cadre didactice.

Reţete de succes la „Hasdeu”, predate cu ajutorul elevilor

Festivitatea a fost deschisă cu imnul României, care a fost interpretat de Alexandra Văduva, absolventă a C.N. „B.P. Hasdeu”, actualmente studentă la Conservator, în Capitală. Apoi, directorul Colegiului i-a invitat pe cei mai tineri invitaţi, boboci şi ei în acest an în mediul universitar, să le adreseze celor mai mici sfaturi. Andrei Mărunţiş, şeful de promoţie 2020, le-a împărtăşit hasdeienilor dorinţa lui de a merge fizic la şcoală. „Din fericire pentru mine, nu a fost admitere. Am intrat fără concurs datorită unui rezultat la o olimpiadă de fizică din clasa a X-a. Sunt nerăbdător să încep orele, sper eu fizic, pentru că frumuseţea facultăţii şi a liceului, bineîn­ţeles, este să stai  cu colegii, să fii alături de profesori, să înveţi şi să te distrezi”.  Directorul Virginia Mândruţă-Tănăsescu le-a  mai reamintit celor prezenţi că este nevoie de precauţie şi de respectarea regulilor sanitare: „Ca să fim alături, trebuie să fim precauţi şi să păstrăm toate normele de sănătate. Aşa că, vă rog frumos, să vă puneţi măştile astăzi, chiar dacă sunteţi în exterior”.

Un alt absolvent cu o reuşită extraordinară, care a fost în faţa colegilor mai mici, este Victor Grigoraş, care a intrat al doilea la Facultatea de Drept în vara aceasta. „Mă bucur să fiu aici. Îmi place foarte mult atmosfera. Ca sfat, aş putea să vă spun că este bine să vă pregătiţi treptat, să fiţi organizaţi, să nu vă îngrijoraţi, pentru că dacă sunteţi la şcoala aceasta aveţi ce vă trebuie ca să obţineţi ce vreţi din punct de vedere academic”, a spus acesta. El i-a mai îndemnat pe hasdeieni să încerce să îşi descopere abilităţile în liceu. „Nu are legătură Facultatea de Drept cu profilul meu din liceu. Am terminat profilul Matematică-Informatică, intensiv Informatică. Am avut un an în liceu în care am fost în acelaşi timp la olimpiada de Chimie şi la cea de Istorie, iar la naţională la amândouă. Nu trebuie să vă limitaţi. Încercaţi, că acum e timpul să o faceţi, să testaţi, să vedeţi ce vi se potriveşte”.

La festivitatea de deschidere a anului şcolar au mai fost prezenţi şi doi studenţi medicinişti admişi cu a doua medie la examenul din această vară. Este vorba despre Dragoş Marin şi Andreea Cojocaru, admişi cu 99 de puncte la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Dragoş Marin a mulţumit pentru invitaţia primită din partea şcolii de a participa la un asemenea eveniment încărcat de emoţie: „Vă mulţumesc că m-aţi invitat. Am apreciat acest gest. Pe mine liceul m-a ajutat. Toţi profesorii de aici m-au ajutat să-mi găsesc calea. Fără ei nu aş fi ajuns la acest rezultat”, a spus acesta.

Au fost prezente pe scenă şi cele două absolvente de 10 din judeţul Buzău la examenele de Evaluare Naţională şi, respectiv, de Bacalaureat din vară, Alexia Noemi Radu şi Andreea Teodora Şerban. Ele au fost premiate în cadrul festivităţii de deschidere a anului şcolar la Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”. Cel care le-a înmânat premiile a fost inspectorul şcolar general al ISJ Buzău, profesor Ionel Meiroşu. „Pe lângă acest mesaj de bun venit şi de încredere pe care o am în voi, în toţi elevii şi cadrele didactice din şcoală, mai am misiunea să înmânez două premii pentru doi elevi care au absolvit cursurile liceale şi gimnaziale cu media 10 la cele două examene naţionale, respectiv pentru clasa a VIII-a, Radu Naomi Alexia, de la Şcoala <Cpt. Av. Mircea T. Bădulescu>, şi Andreea Teodora Şerban de la Colegiul Naţional <B.P. Hasdeu>. Este un premiu acordat de Ministerul Educaţiei, o binemeritată atenţie. Nu este vorba de cuantumul sumelor, pentru că deşi în plicuri sunt bani, nu aceştia produc cea mai mare bucurie celor două învingătoare, ci recunoaş­terea publică a muncii lor. Performanţa este rezultatul unei munci în echipă. Câştigul cel mai mare al celor două premiante este, ca şi al dumneavoastră, al tuturor, viitorul pe care îl aveţi în faţă”, a spus inspectorul şcolar general Ionel Meiroşu, care le-a oferit prilejul celor două eleve să le împăr­tăşească colegilor lor, mai ales celor aflaţi la început de drum în liceu, din experienţa lor şi, de ce nu, care este reţeta care le-a condus către succes.

Gândurile celor două premiante au fost încărcate de emoţie şi au fost receptate foarte bine de colegii lor. „Am descoperit în cursul celor opt ani de şcoală că cheia succesului este la dispoziţia tuturor şi am învăţat că locul de onoare este puţin populat, doar că, ajungând aici, îmi dau seama că există o cheie a succesului care este disponibilă fiecăruia. Printr-un program şi prin responsabilitate, orice persoană poate ajunge la acel loc al succesului. Mulţumesc Domnului şi profesoarelor mele, familiei mele că m-au ajutat şi m-au susţinut în tot acest program spre succes!”,  a spus Alexia Noemi Radu

„Am venit în dimineaţa aceasta la Colegiul <B.P. Hasdeu> cu dor şi cu mare bucurie în suflet, pentru că văd aici locul în care mi-am petrecut cei mai frumoşi patru ani. Trebuie să le mulţumesc profesorilor pentru că m-au ajutat să ajung aici şi îmi doresc să respect în continuare jurământul pe care l-am rostit la festivitatea de absolvire şi nu pot să nu menţionez că în momentul acesta îmi răsună în cap o parte din jurământ care spune  <Jur să nu mă pierd în mulţime pentru că aici am învăţat ce înseamnă performanţa>”, a spus Andreea Teodora Şerban.

Ce urări le-a făcut hasdeienilor primarul Toma

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, a fost împreună cu hasdeienii la început de an şcolar, pe de o parte pentru că face parte din această familie ca absolvent, dar şi pentru că şi-ar dori ca măcar o parte dintre aceste valori pe care le dă acest prestigios colegiu să se poată întoarce acasă, la Buzău. A menţionat în acest context importanţa proiectelor pe care Buzăul le-a demarat în vederea dezvoltării şi atragerii de forţă de muncă cu înaltă calificare şi, nu în ultimul rând, şi-a exprimat dorinţa de a mări Buzăul pentru creşterea acestor oportunităţi de dezvoltare.

„Este un moment deosebit. Nu poţi să nu fii impresionat de rezultatele extraordinare pe care le-a avut şi le are această şcoală de elită, nu numai a Buzăului, ci şi a ţării. În calitate de primar, mă încearcă uneori un sentiment de neputinţă, pentru că nu poţi ţine în oraş, în Buzău, în judeţul Buzău, valorile pregătite de <Hasdeu>. Datoria noastră, a celor care efemer suntem la conducerea acestui municipiu şi a acestui judeţ, ar fi să creăm condiţiile cele mai bune aici şi o parte dintre dumneavoastră să revină acasă şi să performeze aici. Buzăul a început să fie pe această linie, a început să nu se mai piardă în mulţime şi anul acesta am avut câteva rezultate excepţionale. Aş aminti data de 21 februarie 2021 când, într-o competiţie în care au fost 340 de proiecte la Ministerul Federal al Mediului Schimbărilor Climatice şi Siguranţei Nucleare din Germania proiectul nostru a fost declarat câştigător, <Buzăul oraş al viitorului>, un proiect istoric şi pentru Germania pentru că este pentru prima dată când finanţează aşa ceva în afara Germaniei. Anul acesta lucrăm la conceptul de dezvoltare împr­e­ună cu nemţii, iar de anul viitor vom primi finanţare. Pe 23 iunie 2021, am obţinut la Londra titlul de <Cel mai bun brand de oraş din Europa>, în cea mai mare competiţie de branduri din lume. Aş putea spune la acelaşi nivel: suntem singurul oraş din România care începem în sistemul public clase de inspiraţie finlandeză. Finlanda s-a dovedit în ultimii 20-30 de ani că a avut cel mai competitiv sistem de învăţământ din lume. Am ales acest model. Începem cu grădiniţa şi cu clasele pregătitoare şi sper ca în câţiva ani să ajungem până la nivel de clasa a VIII-a cu toţi elevii din municipiul Buzău şi după aceea.

Poate este cel mai important proiect al Buzăului şi ni se adresează direct. Mă refer 26 septembrie. Buzăul are şansa să-şi mărească teritoriul, să mai crească şi populaţia în jurul viitoarei autostrăzi sau, de ce nu, în jurul aeroportului care va fi construit în cadrul aerodromului.  Aerodrom civil în cadrul aeroportului militar de la Boboc. Sunt proiecte care cresc foarte mult potenţialul al acestui oraş. Şi nu peste mult timp aţi avea şansa şi suntem obligaţi să facem acest lucru, să creăm cele mai bune condiţii aici, acasă”, a creionat primarul Constantin Toma câteva repere ale unor proiecte care ar putea aduce multe schimbări benefice pentru dezvoltarea  municipiului Buzău.

Şcoala, cu măsuri de siguranţă, dar pregătită şi pentru online

În ceea ce priveşte măsurile pentru prevenirea infectării cu Covid-19, directorul Colegiului „B.P. Hasdeu” spune că s-au luat măsuri astfel încât lucrurile să meargă bine din prima zi. „Avem încă stoc de măşti de protecţie şi ne-am preocupat să mai achiziţionăm şi să fim pe plus cu rezervă să nu avem probleme că nu mai sunt. Sunt la fiecare sală, dezinfectant la fel. Avem intrări separate. Vom avea intrări separate de mâine (marţi, n.r.) prin Bulevardul Gării şi Libertăţii. Am încercat să folosim sălile de clasă mai mari, ca să fie spaţiu cât mai mult. Putem să folosim din nou laboratoarele. Dar şi anul trecut s-au făcut laboratoare în online. Am luat laboranţii, am luat cadrele didactice de la informatică şi i-am rugat să le înveţe, astfel încât când am eu oră laboranta este în laborator, eu sunt acasă, copiii sunt acasă. Pornim calculatoarele cu toţii, facem montajul experimental, îi spun laborantei ce parametrii să schimbe, ce valori să modifice şi facem experimentul”, spune directorul Virginia Mîndruţă-Tănăsescu.

Potrivit acesteia, şcoala a făcut pregătiri şi pentru varianta online, dacă aceasta va mai fi necesară. De la 1 septembrie, de când a început şcoala pentru cadrele didactice, şi până în prezent, profesorii din Hasdeu s-au tot şcolit şi s-au perfecţionat mai ales în ceea ce priveşte testarea în online, mai puţin  aplicată anul trecut. „De la 1 septembrie şi până acum am pregătit intens noul an şcolar. Având în vedere experienţa anului trecut şi că mare parte s-a desfăşurat în online, ne-am gândit că nu ar fi rău să mai facem nişte cursuri de pregătire a profesorilor, cu formatori de la noi din şcoală, având în vedere, în primul rând, susţinerea de cursuri online şi testarea, evaluarea online. Pentru că, dacă la susţinerea cursurilor, cei mai mulţi dintre noi ne-am descurcat foarte bine şi ne-am adaptat repede din mers, pe partea de evaluare erau încă nişte probleme. Propunerea a fost foarte bine primită şi toţi profesorii s-au înscris la aceste cursuri şi a fost realizat  un curs de predare – evaluare : „Workshop – platforme educaţionale”,  în colaborare cu Casa Corpului Didactic, unde am găsit deschidere”, a subliniat directorul Colegiului Naţional „B.P. Hasdeu”.

„Ghid de supravieţuire” în Hasdeu

Micul „Ghid de supravie­ţuire în Hasdeu” l-au primit bobocii de la clasa a IX-a şi cei de la clasa a V-a de la colegii lor mai mari. Scopul acestuia este de a-i ajuta pe cei mici să se orienteze în liceu, să-i facă să se simtă mai în largul lor. „Când eşti boboc şi vii într-un loc nou – şi aici la noi este un spaţiu mai mare, de sute de metri pătraţi -,  se pot simţi un pic copleşiţi. Simt cum m-am simţit şi eu când am venit prima oară la Hasdeu sau când am ajuns prima oară la Facultate şi am avut sentimentul că nu o să ajung să cunosc toate încăperile. Şi, de aceea, am făcut un mic pliant, pe care l-am numit <Ghid de supravieţuire în Hasdeu>, realizat puţin jucăuş. Elevii l-au editat în două zile. Fiecare copil nou venit primeşte un astfel de ghid care cuprinde şi harta care indică unde se găsesc sălile, laboratoarele, dar şi informaţii privind ce pot face ei în afara cursurilor şi ce cluburi există. Aici sunt trecute şapte cluburi, dar ele sunt mult mai multe în realitate. Unele au caracter temporar sau sunt cu activitate mai rară”, a

explicat directorul Virginia Mîn­druţă-Tănăsescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker