Economic

Râmniceanul Viorel Tudose, pierderi uriaşe prin insolvenţa Getica95

Are de recuperat 54,6 milioane de lei, pe care nu îi va vedea, probabil, niciodată

Cel mai important furnizor de energie de pe piaţa concurenţială românească, firma râmniceană Getica95 Com, a intrat în insolvenţă la jumătatea acestui an, după ce administratorul unic al companiei, Viorel Tudose, a depus dosarul cu o cerere în acest sens la Tribunalul Buzău. Acesta este cel mai mare creditor al companiei, cu o datorie în sumă totală de 54,6 milioane de lei, sumă ce reprezintă dividende, conform tabelului preliminar de creanţe al companiei. Chiar dacă, din punct de vedere al cuantumului, creanţa lui Viorel Tudose este cea mai mare, ea face parte din categoria celor chirografare, cu cele mai mici şanse de recuperare.

Pe locul doi, după Viorel Tudose, se află Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, cu o creanţă bugetară de 48,47 milioane de lei, constând în TVA şi accize la electricitatea vândută de Getica95, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile.

Operatorii de distribuţie de energie electrică (din grupurile Electrica SA, Enel, CEZ şi E.ON) figurează în tabel cu creanţe chirografare în valoare totală de peste 54 milioane lei aferente serviciilor de distribuţie pre­s­tate, cea mai mare fiind cea a companiei Distribuţie Ener­gie Electrică România SA (Electrica), de peste 18 mili­oane lei. Transportatorul Transelectrica are de primit circa 12,5 milioane lei. În total, în tabel au fost incluse creanţe acceptate în sumă cumulată de 201,23 milioane lei, din care circa 180 milioane lei cu drept de vot, relatează profit.ro. Auchan a solicitat înscrierea cu o creanţă de aproape 27,4 milioane de lei, dar aceasta a fost respinsă de administratorul companiei, fiind declarată ,,nedatorată”.

Getica95 Com a terminat primele şase luni ale acestui an cu pierderi de peste 101 milioane lei, rezultate din venituri de 944,3 milioane lei şi cheltuieli de 1,045 miliarde lei. După primele trei luni ale anului, când preţul mediu angro (în special cel din martie 2021) pe platforma PZU (Piaţa pentru Ziua Urmă­toare) a OPCOM (filială a Transelectrica cu rol de administrator al pieţei de energie electrică) a fost cel mai mare din ultimii cinci ani, iar Getica a fost nevoită să cumpere energie din piaţă la preţuri ce depăşeau mediile anuale din perioada 2018-2020, situaţie cu totul atipică, băncile finanţatoare au intrat în alertă şi şi-au retras liniile de credit, ceea ce a accentuat stresul financiar al furnizorului.

,,Prognozele din ultimii zece ani arată că, pentru trimestrul unu şi trimestrul doi al unui an calendaristic, de obicei, preţul cu care debi­toarea achiziţiona energia electrică se situa sub medie. Or, în anul 2021, acest preţ s-a situat peste medie faţă de preţul cu care debitoa­rea a achiziţionat energia electrică în anii 2018-2020 (…) În considerarea acestei volatilităţi a pieţei de energie electrică, trei instituţii bancare au notificat aproape concomitent societatea debitoare cu privire la oprirea finanţărilor (…) La data de 24 aprilie 2021, Intesa Sanpaolo Bank a notificat societatea debi­toare cu privire la oprirea punerii la dispoziţie a facilităţii de credit în valoare de 24.000.000 lei şi la data de 2 iunie  2021 Banca Transilvania SA şi OTP Bank au retras unilateral finanţarea în sumă de 10.000.000 lei şi 25.000.000 lei. (…) Diferenţa de preţ cu care s-a achiziţionat energie din piaţa pentru ziua următoare a dus la pierderi în sumă de 71.780.000 lei (în primele cinci luni din 2021, n.r.), iar retragerea finanţărilor din partea Intesa Sanpaolo Bank, Banca Transilvania SA şi OTP Bank a dus la o reducere a fluxului de numerar cu 59.000.000 lei. Apreciază că toţi aceşti factori, care au rele­vanţă în soluţionarea cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă formulate de către debitoare, au dus la imposibilitatea de a plăti operatorul de transport şi sistem Transelectrica şi cei şase o­pe­ratori de distribuţie, ceea ce va duce, în scurt timp, la rezilierea contractelor de transport şi de distribuţie, contracte fără de care debi­toarea nu mai poate activa pe piaţa de energie, astfel încât riscă ridicarea dreptului de a participa la această piaţă. (…) Se înregistrează zilnic un deficit de cash flow de 5.000.000 lei din cauza faptului că debitoarea este nevoită să facă plăţi zilnic, având în vedere specificul pieţei pe care activează, şi anume piaţa de energie, în baza contractelor încheiate şi a prevederilor legale, plăţi care sunt obligatorii. (…) În acelaşi timp, debitoarea înregistrează întârzieri la încasarea creanţelor de la proprii clienţi’’, a arătat Getica în cererea sa de intrare în insolvenţă, aprobată de Tribunalul Buzău pe 30 iunie.

Getica 95 era cel mai important furnizor de energie de pe piaţa concurenţială la începutul acestui an, cu o cotă de piaţă de 12,15% în luna ianuarie, cu mai mult de un procent în plus faţă de principalii săi concurenţi: Electrica Furnizare (9,95%), Enel Energie (9,37%) şi Enel Energie Muntenia (9,35%) şi cu aproape 5 procente pes­te E.ON Energie (7,47%) sau CEZ Vânzare (6,84%). În ultimul an, furnizorul a urcat de la o cotă de piaţă de 7,9% la una de 12,15%, ascensiunea suprapunându-se cu procesul de liberalizare a pieţei de electricitate, din decembrie 2020 şi ianuarie 2021. Compania a avut, în 2020, afaceri aproape triple comparativ cu anul precedent, de 1,5 miliarde lei, şi un profit net în creştere asemănătoare, de 81,5 milioane lei, dar şi datoriile au crescut puternic, de la 155,6 milioane lei la 267,1 milioane lei, fără să existe restanţe către ANAF.

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM–PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare) a avut o medie de 554,65 lei pe MWh în luna august 2021, valoare de peste trei ori mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 183,19 lei pe MWh, potri­vit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier. Valoarea totală a tranzac­ţiilor a fost de 1,042 miliarde de lei, în creştere cu 203,09% faţă de august 2020 (343,9 milioane de lei).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker