Opinii

La ei se poate

Fostul ministru francez al Sănătăţii Agnes Buzyn a fost pusă sub acuzare de Curtea de Justiţie a Republicii pentru punerea în pericol a vieţii altora şi pentru absenţă voluntară de la combaterea unei stări de urgenţă, după gestionarea proastă a re­surselor ministerului la începutul pandemiei şi, mai grav, pentru o serie de declaraţii cel puţin neinspirate din aceeaşi perioadă.

Conform ,,Le Monde”, la începutul anului 2020, Buzyn, care a condus Ministerul Sănătăţii francez în perioada mai 2017-februarie 2020, declara, pe 24  ianuarie 2020 – când întreaga lume primea informaţii din ce în ce mai alarmante din China -, că ,,riscurile propagării coronavirusului în rândurile populaţiei sunt foarte slabe”. De asemenea, pentru a ascunde faptul că statul francez nu achi­ziţionase suficiente măşti de protecţie, Agnes Buzyn, specialist hematolog, explica francezilor că portul acestora este inutil. La sfârşitul lunii februarie, ea părăsit a Ministerul Sănă­tăţii pentru a candida la Pri­măria Parisului; în campania electorală, când fran­cezii îi asociau încă numele cu autoritatea ministerială, ea a declarat că ,,totul este o mascaradă”.

Audierea şi punerea sub acuzare a fostului ministru francez al Sănătaţii este parte a unui dosar mai vast aflat în cercetarea autorităţilor juridice din Hexagon, ca urmare a unui număr de peste 14.500 de plângeri formulate de cetăţeni în legătură cu gestionarea pandemiei de Covid-19, care a condus la decesul a cel puţin 115.000 persoane.

Deci, iată că se poate. Bineînţeles că nu la noi. Deşi anumite elemente sunt comune.

Să ne amintim de un cetăţean – întâmplător şeful statului -, care, cam tot în aceeaşi perioadă de început al pandemiei în China, ne explica, precum un profesor la catedră, pe 27 februarie 2020, că ,,nu există niciun motiv real de panică”, întrucât ,,infecţia cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome uşoare, dureri în gât, tuse şi febră, ca în orice răceală”. Şi, pe cale de consecinţă, putem organiza anticipate pentru a face loc unui nou guvern al său.

Să ne amintim de un altul, mare infecţionist, care explica publicului larg că spirtul medicinal nu este folositor la nimic, ci doar dezinfectanţii.

Să ne uităm la toată zburdălnicia din această vară încurajată de autorităţi, coroborată cu procentul jenant de vaccinări neîncurajate de autorităţi, să ne amintim de perioa­dele cu şcoala on-line şi cu mallurile larg deschise pentru elevii osteniţi de orele la distanţă şi, de ce nu, la refuzul aceloraşi autorităţi de a instaura vreo restricţie până pe 25 septembrie, când 5.000 de bizoni galbeni vor trebui să asigure ,,echi­pei câştigătoare” victoria en-fanfare.

Şi parcă doamna Agnes Buzyn devine un îngeraş faţă de aceşti nemernici. Cu deosebirea că la ei, în Franţa se poate.

La noi nu. La noi mai bine provocăm o criză de guvern peste cea sanitară, numai ca să nu permitem numirea unor procurori independeţi politic. Care, la o adică, s-ar putea să se intereseze de speţe precum cea din Franţa, privind-o pe doamna Agnes Buzyn.

Articole similare