Actualitate

FOTO / Centrul Schengen, partener într-un proiect european cu tehnici de formare în domeniul eticii și integrității

Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen (CMPS) este partener  în proiectul „European Partnership for Ethics and Integrity”, unde Direcția Generală Anticorupție are calitatea de lider (coordonator), alături de Institut de Seguretat Publica Catalunya-Mollet del Valles (Spania), Internal Security Directorate Mol-Sofia (Bulgaria), Valsts Administracijas Skola-Riga (Letonia) și Universita Cattolica Del Sacro Cuore-Milano (Italia). Din partea CMPS au particiapat, în calitate de specialiști, comisar șef Simona Rusen și comisar Raluca Irimia. Proiectul este finanțat prin Programul Erasmus+  2021-Acțiunea Cheie 2-„Parteneriate pentru cooperare și oferă oportunităţi de îmbunătățire a metodelor și tehnicilor de formare utilizate în domeniul eticii și integrității”. El a fost inițiat pe 28 februarie 2022 și se va finaliza în luna februarie a anului 2024. Bugetul total alocat pentru implementarea lui este de 221.500 euro,  din care a fost alocată C.M.P.S.  suma de 22.326 euro, contribuția UE fiind de 100  la sută din costurile eligibile.

Proiectul își propune să contribuie la îmbunătățirea tehnicilor de formare în domeniul eticii și integrității și la creșterea capacității agențiilor anticorupție și a instituțiilor de formare de a gestiona și efectua schimbări în procesul și metodele de instruire în domeniul eticii și integrității, inclusiv prin intermediul educației digitale.

Pentru atingerea obiectivelor au fost parcurse acțiunile de mobilitate pentru schimburi de experiență (job shadowing), în Italia, Letonia și Bulgaria și s-a realizat pilotarea rezultatelor folosind curiculla de formare în domeniul prevenirii corupției, eticii și integrității și formarea inițială a angajaților, realizate în Spania, România și Italia, după care, în final au fost prevăzute evenimentele de multiplicare.

Astfel, conform calendarului de implementare al proiectului, reprezentanții desemnați din partea Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen au participat până acum la acțiuni de mobilitate realizate pentru schimburi de experiență (job shadowing), precum cea organizată de către Universita Cattolica Del Sacro Cuore în Milano, unde au fost dezbătute  teme precum prevenirea corupției, evaluarea riscurilor de corupție, transparența informațiilor, adoptarea Legii Whistleblowing și necesitatea introducerii în programele de formare a schimbărilor legislative. Cei doi formatori din partea Centrului buzoian au mai participat la schimbul de experiență realizat în cadrul Școlii de Administrație Publică din Riga, fiind evidențiate metodele inovative de predare de tip e-learning și abordări de tip „formarea formatorilor”. O altă participare a fost la Internal Security Directorate Mol din Sofia.

Au urmat apoi participări la acțiuni de pilotare a rezultatelor la Institut de Seguretat Publica de Catalunya și apoi în București, ultima fiind organizată de către Direcția Generală Anticorupție.

Au fost organizate și întâlniri transnaționale, parcurgându-se astfel toate etapele proiectului care conduc  la obținerea rezultatelor scontate, respectiv la  realizarea curriculumului în domeniul anticorupției, eticii și integrității pentru formarea inițială a angajaților, a curriculumului în domeniul anticorupției, eticii și integrității pentru funcționarii publici sau societatea civilă și a curriculumului/ghid pentru formatorii anticorupție din mediul academic.

Reamintim faptul că Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen al M.A.I. a fost înființat în septembrie 2009, ca structură specializată de învățământ, de formare continuă nonuniversitară, care are ca scop formarea profesională și continuă a personalului MAI și a altor instituții din afara acestuia, cu atribuții în domeniul Schengen. Rolul C.M.P.S. este principalul furnizor de formare profesională în domeniul Schengen la nivelul M.A.I. prin programe specializate.

Articole similare