Cultură

FOTO | Ce spune buzoianul Nicolae Istudor, rectorul ASE, despre performanțele Colegiului Economic la admiterea la facultate

Rectorul Academiei de Studii Economice din București este un buzoian din satul Valea Sălciilor, comuna Tisău,  o zonă frumoasă, situată între Sărata-Monteoru şi Mănăstirea Ciolanu. Este vorba despre Nicolae Istudor, absolvent al Colegiului Economic din Buzău și apoi al Facultății de Economie şi Gestiunea Producţiei Agricole şi Alimentare – Facultatea de Economie Agroalimentară, cum este numită în prezent -, din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). Facultatea a terminat-o ca șef de promoție și a rămas în mediul academic, să profeseze în învățământul superior.

În prezent, Nicolae Istudor este profesor universitar la Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului din cadrul Academiei de Studii Economice, specialist în logistica întreprinderilor agroalimentare și dezvoltarea regională și rurală și rector al Academiei de Studii Economice, începând cu anul 2016. Are alături și alte cadre didactice universitare cu rădăcini buzoiene. Și îi amintim aici pe conferențiar universitar Viorel Avram, lector universitar Mariana Bunea, lector universitar Florentin Caloian, profesor universitar Mădălina Dumitru, prodecan profesor universitar Valentin Florentin Dumitru, conferențiar universitar Gabriel Radu, lector universitar Marius Spiridon și conferențiar Cătălin Georgel Tudor, la  Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune.

Nicolae Istudor

A păstrat și păstrează în continuare legătura cu liceul care l-a format și poartă în suflet cu drag amintiri din această perioadă, fie că este vorba despre colegi fie că este vorba de cadre didactice. La deschiderea anului universitar 2022-2023 la Academia de Studii Economice din Bucureşti, rectorul Nicolae Istudor a avut printre invitați două cadre didactice ale Colegiului Economic Buzău. Este vorba despre directorul Colegiului buzoian, prof. Geta Burducea, și prof. Măriuca Budău, absolventă ASE, cărora le-a înmânat o diplomă de recunoaștere și apreciere pentru numărul mare de absolvenți care au devenit studenți ai Academiei de Studii Economice din București și a calității pregătirii acestora. Colegiul buzoian s-a numărat între cele 20 de licee din țară cărora rectorul Nicolae Istudor le-a înmânat diplome de excelență, apreciere care a devenit are o tradiție a ASE, de a-și onora partenerii din mediul preuniversitar prin recunoașterea lor drept furnizori a unui număr mare de absolvenți care au devenit studenți ai Academiei de Studii Economice din București.

În ceea ce privește contribuția Colegiului Economic din Buzău, rectorul Nicolae Istudor ne oferă câteva cifre: „În 2019 am avut 20 de studenți care au absolvit Colegiul Economic Buzău, în 2020, au fost 49 studenți, în 2021 am avut 51 de studenți,  iar în 2022 avem 65 de studenți admiși”. Cifre care sunt onorante pentru Buzău. „Liceul pregătește copii buni. Nu sunt probleme pentru ei de adaptabilitate. Venind și cu o componentă strict economică, au cunoștințele ceva mai bune decât ceilalți de la alte domenii și se descurcă. Mai există și un alt motiv  pentru care am acordat această diplomă. Noi avem un concurs cu liceele pe teme economice. Îi spunem «Elevii de astăzi, profesioniștii de mâine». Este un concurs organizat de Academia de Studii Economice în parteneriat cu Colegiul Economic «A.D. Xenopol» și Colegiul Național de Informatică <«Tudor Vianu». În 2021, de la Colegiul Economic au fost înscrise 11 firme, cu rezultate foarte bune. O parte din ei a luat și premii. Este vorba de o preocupare și extrașcolară pe zona a antreprenoriatului, a componentei de analiză economică, contabilitate. Concursul acesta se desfășoară în fiecare an. Ei depun proiecte și noi avem competiția undeva în luna aprilie, când  este aniversarea noastră. ASE s-a înființat  pe 6 aprilie 1913, și, în fiecare an, în săptămâna aceea, organizăm  concursul respectiv”, mai spune rectorul Nicolae Istudor. Pentru că astăzi, Colegiul Economic Buzău sărbătorește 100 de ani de existență, iar rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, se numără, bineînțeles, printre invitații de onoare ai acestui eveniment, l-am rugat să vorbească în cadrul unui interviu despre școală, despre perspective, soluții, despre viitorul liceenilor ajunși studenți la ASE.

Reporter: Recunoașterea numărului și pregătirii studenților de la Buzău este onorantă pentru Buzău… care nu este un oraș mare.

Nicolae Istudor: Da. Dar este mândrie… Și noi (promoția rectorului Nicolae Istudor, n.r.) am fost 36 în clasă și 34 am mers la facultate; nu toți însă am mers la Academia de Studii Economice, dar preponderent am mers la ASE. Este mândria și a dirigintelui și a profesorilor de acolo și a directorului, când văd că aproape toți elevii reușesc la facultate. Pe vremea noastră, în ’88, înainte de Revoluție, era și greu să intri la facultate; era un examen de admitere foarte dur, și erau 7-8 candidați pe un loc. 

Rep.: Cum este acum admiterea la facultate? Există vreun trend?

N.I.: Anul acesta trendul a fost foarte bun din punct de vedere al admiterii la majoritatea universităților mari. La ASE avem admiși mai mulți studenți decât în ultimii trei ani. Noi, Academia de Studii Economice, avem aproape  7.000 de admiși în anul I la licență, frecvență, frecvență redusă, învățământ la distanță, adică cu 5 la sută mai mult decât cu un an în urmă, ceea ce înseamnă că exodul s-a mai oprit și sperăm să ținem această cifră la fel de sus și anii următori; studenții ASE reprezintă 7 la sută din absolvenții de liceu din România.

Rep.: Către ce facultăți s-au orientat  liceenii în acest an? Există o tendință?

N.I.: Se menține acel clasament de trei facultăți cele mai căutate: Cibernetica,  Administrarea afacerilor cu redare într-o limbă străină – avem o astfel de facultate pe trei linii de predare: engleză, franceză, germană -, și Finanțele. Mai nou, acum avem și Facultatea de Drept. Aici vin mulți candidați, dar avem puține locuri, 150 de locuri, și, de aceea, concurența este mare. Facultatea noastră de Drept are 20 la sută din discipline economice și am vrea să fie un Drept axat mai mult pe componenta economică. Ne-am propus să pregătim juriști cu pregătire mai accentuată pe componenta economică.

Avem Consiliu Consultativ la nivelul Academiei format din 21 dintre cei mai reprezentativi oameni din organizațiile publice și private, cele mai importante din România și, la fel, cele 12 Facultăți au consilii consultative pe domeniul lor; când se  propune și o modificare de plan de învățământ, când propunem  inclusiv această chestiune legată de  o nouă specializare și program de studiu, cum a fost Dreptul, ne consultăm și ținem cont de  propunerile făcute de Consiliul Consultativ, inclusiv în îmbunătățirea fișelor disciplinelor. Planurile de învățământ nu le schimbăm de dragul de a le schimba. Le discutăm în Consiliu Consultativ să vedem ce solicită nou piața muncii, ce aptitudini, ce cunoștințe trebuie să aibă un absolvent de licență, respectiv de masterat. Plecând de acolo, facem modificările în consecință și, probabil, de aceia și adaptabilitatea este bună în zona noastră, pentru că găsesc locuri de muncă foarte rapid după absolvire. Facultatea de Drept este cea mai recentă decizie. Este înființată de trei ani. Anul viitor termină prima generație. Este foarte căutată. Am avut 1.000 de candidați pe 150 de locuri.

Rep.: Ce mesaj le-ați transmis studenților la acest început de an?

N.I.: La începutul anului școlar le-am spus că sunt deosebit de fericit să începem în sistem fizic, că ne putem vedea după doi ani și jumătate și că menirea lor este să învețe, să se pregătească  pentru viață în primul rând și, bineînțeles, ca profesioniști în al doilea rând, și să aibă încredere în ei, pentru că ei sunt viitorul țării și economia se bazează pe ei. 

directorul Colegiului buzoian, prof. Geta Burducea

Rep.: Ce planuri aveți anul acesta?

N.I.: Avem o mulțime de proiecte și de investiții. Cel mai important program cu finanțare din PNRR este cel legat de digitalizare; este un proiect care se ridică la 38 milioane de lei. Se derulează pe trei ani. Avem un proiect de cercetare care vizează îmbunătățirea activității de cercetare, câștigat într-o competiție de UEFISCDI (Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare-inovare 2021-2027). Este în al doilea an de implementare, și înseamnă în jur de 5 milioane de lei. Avem câte un proiect pe fiecare facultate. Noi, în fiecare an, în septembrie – octombrie, transmitem către organizațiile economice adresă să ne propună teme de cercetare pe două categorii: pentru doctoranzi și pentru facultăți. Selectăm cele 12 proiecte care sunt pe domenii de pregătire a celor 12 facultăți. Le scoatem la competiție internă și fiecare facultate are de implementat câte un proiect cu organizațiile din mediul de afaceri. Îi rugăm pe cei care au propus  tema să participe și dânșii cu experți și durata de  implementare este un an.  Rezultatele, cercetării le postăm pe site și respectiv transmitem către organizațiile care propus temele. Apoi, temele de cercetare pentru doctoranzi le scoatem la concurs și acordăm 10 puncte în plus pentru cei care au ales temă din mediul de afaceri, ca să poată să aibă un avantaj, o finanțare de la buget.

Rep.: La final, acești studenți, mare parte vor avea un loc de muncă asigurat…

N.I.: Avem și studenți cooptați preponderent din zona masteratului și a doctoratului, dar temele de cercetare care vizează organizațiile economice sunt realizate proiectele sunt implementate preponderent de către cadre didactice; dar avem și  doctoranzi, respectiv studenți la masterat. Avem altceva legat de componenta aceasta de angajare. Avem parteneriate cu peste 200 de organizații pentru internship, pentru practică, un program foarte bun pe care  l-am implementat anul trecut cu ASF-ul; a selectat 20 de studenți pentru internship plătit și, dintre ei, jumătate vor fi angajați, cei mai buni vor rămâne în instituție. La fel și cu alte organizații: îi selectează pentru internship și pe cei mai buni îi opresc pentru angajare. Un clasament internațional QS (QS World University Rankings by Subject) , acum câțiva ani, arăta că 86 la sută din absolvenții de la Academia de Studii Economice se angajează în primele 6 luni pe domeniul de studii, pe domeniul economic. Și analizele noastre tot acolo conduc cifrele. Avem un centru de  orientare și consiliere în carieră, care face studii anual și rezultatele tot în zona 85-90 la sută le avem pe angajabilitate.

Avem pe site toate aceste informații și în broșurile pe care le transmitem, avem caravana admiterii; în 2020-2021 nu am mai avut cum, dar reluăm anul acesta. Mergem la cele mai importante licee. Noi am premiat primele 20 licee care ne-au transmis cei mai mulți studenți. Pe prima poziție sigur că se află Liceul Economic „Virgil Madgearu” din București, cu 200 de candidați admiși;  Colegiul Economic din Buzău se află pe poziția 5 sau 6, anul acesta.  Mergem la toate acestea, la primele 10, dar și la altele să prezentăm oferta și acolo punem la dispoziție toate informațiile, plus că pe site le avem în momentul în care afișăm oferta educațională; undeva prin decembrie, la jumătatea lui decembrie, avem toate aceste informații.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker