Actualitate

FOTO | Ce arsenal au găsit polițiștii la un buzoian

Polițiști din cadrul Biroului Arme, Exploziv și Substanțe Periculoase, polițiști de investigații criminale, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au pus duminică în executare patru mandate de percheziție domiciliară  la imobile din localitățile Pătârlagele și Buzău, la locații ale unei persoane bănuite de comiterea infracțiunii de braconaj cinegetic și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Polițiștii au efectuat perchezițiile la mai multe imobile utilizate cu diferite destinații de persoana bănuită, un bărbat de 43 de ani din municipiul Buzău. Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, deși nu este deținător legal de armă, bărbatul ar avea în preocupare activități de braconaj și ar deține elemente de armament și muniție.

La adresele percheziționate au fost identificate și ridicate două arme lungi cu aer comprimat,  dispozitive optice și de vedere pe timp de noapte cu termoviziune, 8.000 alice, trei arbalete, 130 de săgeți arbaletă cu diferite vârfuri, accesorii arme și muniții, toate deținute fără drept și două camere de vânătoare.

Totodată, în vederea continuării cercetărilor a fost ridicată și o cantitate de aproximativ peste  5 kg carne de vânat (mistreț și căprior).

În cauză se continuă cercetările pentru comiterea infracțiunii de „nerespectarea regimului armelor și munițiilor”, faptă prev. și ped. de art. 342 alin. 1 Cod penal și „braconaj”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 42 alin.1 lit. a din Legea 407/2006 rep.

Totodată, buzoianul a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevede­rilor Legii 295/2004 Rep, în legătură cu deținerea armelor supuse notificării (arbaletele).

Conform unor surse, perchezițiile au avut loc în dosarul în care la sfârșitul lunii aprilie polițiștii au indisponibilizat vineri 15 arme, 900 de cartușe, dispozitive de iluminare, optice și de vedere pe timp de noapte, în urma a 12 percheziții efectuate la persoane bănuite că ar fi confecționat și modificat arme, muniții și componente esențiale ale acestora, în scopul utilizării lor în activități de braconaj. Doi bărbați, din Măgura și Unguriu, au fost atunci arestați preventiv.

Gruparea se afla în atenția anchetatorilor de două luni însă asta nu i-a oprit pe braconieri să renunțe măcar pentru o perioadă la activitatea infracțională. Pentru bărbatul din Măgura, braconajul devenise afacere de familie. Atât fiul, minor, cât și tatăl acestuia, de aproape 70 de ani, erau implicați. Primul vâna ilegal alături de tatăl său care confecționa arme atizanale ajutat de bătrânul său și de celălalt partener de braconaj, ajuns acum în arest.

Pentru probarea activității infracționale, la data de 23 aprilie 2020, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, au efectuat 12 percheziții domiciliare la persoane bănuite de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și braconaj cinegetic.

Activitățile au vizat 12 bărbați, cu vârste cuprinse între 16 și 66 de ani, bănuiți că ar fi deținut arme și muniții fără drept, ar fi efectuat operațiuni cu arme și muniții fără temei legal, inclusiv în activități de braconaj.

Acțiunea s-a desfășurat în municipiului Buzău și în localitățile Pârscov, Tisău, Măgura, Unguriu, Berca, la locuințele celor 12 bărbați, dintre care doi posesori de arme de vânătoare, cu privire la care existau date că au preocupări în domeniul braconajului cinegetic.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat în vederea continuării cercetărilor zece arme artizanale cu țevi lise, două arme lise cu serii polizate, trei arme de vânătoare deți­nute legal, trei amortizoare de arme, tuburi de cartușe și mai multe componente de arme letale, 30 de kg de alice și proiectile, aproximativ 900 de cartușe de vânătoare deținute legal, pulbere, dispozitive de sertizare și confecționare muniții, dispozitive de iluminare, optice și de vedere pe timp de noapte.

Totodată, au fost confiscate aproximativ 120 kg de carne vânat în diferite stadii de preparare, un cap de căprior, unul de mistreț și fragmente osoase de porc mistreț.

Polițiștii au ridicat și aproximativ 2.000 de țigarete fără timbru, respectiv 6.200 de lei.

Din cercetări a reieșit că trei dintre bănuiți, cu vârste cuprinse între 36 și 66 de ani, folosind mai multe utilaje de prelucrare a metalelor, ar fi confecționat și modificat arme, muniții și componente esențiale ale acestora, în scopul utilizării lor în activități de braconaj. Trei dintre bănuiți, cu vârste cuprinse între 16 și 39 de ani, ar fi desfășurat ulterior activități de braconaj la care ar fi folosit armele modificate.

Braconierii păstrau arme, muniții, carne și părți de vânat la diferite rude și cunoscuți. Totodată, armele, munițiile și componente ale acestora ar fi fost ascunse în mai multe locuri din proximitatea locuinței și disimulate în diverse obiecte. Anchetatorii au găsit muniție și componente ale armelor modificate îngropate în pădurea din apropierea locuinței unuia dintre cei vizați de cercetări, dar și în curte, în carcasa motorului unui autovehicul sau în caseta de direcție.

Cinci bănuiți, cu vârste cuprinse între 16 și 66 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și braconaj. Ulterior, doi dintre ei au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. O decizie privind dispunerea unei măsuri preventive urma să fie luată luni în cazul celorlalți trei.

Cei doi bărbați arestați preventiv au intrat în atenția oamenilor legii la sfârșitul lunii februarie când într-o mașină oprită în trafic la un control de rutină au fost găsite organele unui căprior. Ulterior, la domiciliile a patru persoane, din Berca și Unguriu, au fost efectuate percheziții, fiind ridicate aproximativ 20 kg de vânat, dispozitive de iluminare pentru arme, două camere video de vânătoare și 148 de cartușe.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker