Cultură

FOTO | Campanie de salvare a „poveștilor bunicilor” din zona de munte a Buzăului, declanșată de Aluniș Art Center

Aluniș Art Center a lansat o campanie prin care să documenteze  și să conserve pentru generațiile următoare bogata moștenire culturală a străbunilor noștri, și anume poveștile, obiceiurile, tradițiile și meșteșugurile. Pentru aceasta, a lansat buzoienilor invitația de a da de veste în situația în care au sau știu de bunici din Pătârlagele, Muscel, Poienile, Sibiciu de Sus, Stroești, Valea Lupului, Valea Sibiciului, Valea Viei, Calea Chiojdului, Fundăturile, Gornet, Lunca, Mănăstirea și Mărunțișu, cu povești din aceste zone.

O astfel de poveste este cea prezentată de Cristina, care a scris organizației despre bunica ei, tanti Aneta Dragomir, îndemând să meargă să o cunoască în „colțul meu de Rai”: „Dintotdeauna o știu cosând ștergare sau carpete, torcând, țesând, tricotând sau muncind pământul, nu stă locului nici acum. M-a învățat cu multă răbdare tot ce știa și încerc să duc cu cinste mai departe”, a scris Cristina pe adresa Aluniș Art Center. Și, bineînțeles, reprezentanții organizației i-au făcut o vizită bunicii acum în vârstă de 87 de ani.

„La aproape 87 de ani, tanti Aneta, unul dintre cei mai vârstnici locuitori ai cătunului <În Poiană>, ne aștepta un pic după ora opt dimineață pregătită să ne deschidă poarta către casa construită în stil tradițional, un adevărat portal către vremurile de altă dată. Singură, ține toată gospodăria cu acareturi, câine, pisică și o armată de pui care ne scăpaseră printre picioare la intrare și a trebuit să-i fugărim înapoi de teama vulpii. Aici nimic nu e întâmplător; fiecare obiect are un rost și se lucrează cu elementele așa cum le-a așezat Mama Natură și nu împotriva ei. Dibăcia degetelor care au sucit fire și dragul pentru țesut sunt evidente în toată gospodăria de la preșurile din păr de capră folosite pentru a izola o magazie, cele așezate cu grijă pentru noi pe prispă să ne fie șederea mai confortabilă și covoarele și cuverturile care acoperă podelele și paturile”, povestesc pe pagina de socializare reprezentanții Aluniș Art Center, oaspeții bunicii.

Bucuroasă că i-a trecut pragul cineva interesat de tradiții, la plecare, povestesc reprezentanții organizației,  „ne-a făcut cadou un preș din păr de capră, un dar cu atât mai prețios cu cât aflasem deja de la tanti Miuța, pe care o vizitasem în Malu Alb, că părul de capră se lucrează greu, trebuie în premanență udat în timpul torsului, firele se împrăștie peste tot și de obicei se lucra la câmp, ca să nu facă mizerie în casă, iar degetele se resimțeau mult timp de la asprimea fibrei”.

Odată cu vremea s-a așternut praful peste multe dintre amintirile bunicii, dar cu ajutorul lui tanti Stăncuța, consăteancă pricepută în ale țesutului, și doamna Lilica, vecină iubitoare de frumos și colecționară de țesături vechi, tanti Aneta „a deschis cufărul cu povești”, și le-a pus înaintea oaspeților care i-au trecut pragul ca pe o țesătură ușor roasă pe alocuri, dar în culori încă vii

„Țesem legături”, proiectul sub umbrela căruia poveștile bunicilor vor ieși la iveală

Poveştile, povețele şi bogăția de informații despre prelucrarea tradițională a lânii va face parte dintr-o serie video şi articole în cadrul proiectului „Țesem legături”. Acesta este un proiect de cercetare, documentare și revitalizare a tradiției prelucrării lânii pe Valea Buzăului ca premisă pentru crearea unui brand cultural local, impulsionarea turismului responsabil în zonă și conservarea moștenirii culturale locale pentru generațiile următoare.

„Țesem legături” este un proiect organizat de Asociația Centrul de Artă Aluniș și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”. Proiectul este cofinanțat de Primăria Orașului Pătârlagele.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker