Economic

Electrica a atras finanțări nerambursabile de 57 milioane de euro

Grupul Electrica, prin intermediul operatorului Distribuţie Energie Electrică România (DEER), a atras finanţări europene nerambursabile, prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 57 milioane euro. Conform unui comunicat al companiei, suma reprezintă 80 la sută din cheltuielile eligibile pentru patru proiecte de investiţii în reţeaua de distribuţie a energiei electrice, a căror valoare totală estimată este de aproximativ 77 milioane euro.

„Unul dintre obiectivele strategice asumate pentru următoarea perioadă, la nivelul operatorului de distribuţie al Grupului Electrica, este acela de a creşte substanţial gradul de accesare a fondurilor nerambursabile pentru lucrările de investiţii. Acest demers este în linie cu strategia de la nivelul Grupului, care prevede maximizarea performanţei în infrastructura administrată, dar şi agilizarea şi transformarea digitală a afacerii. Îi felicit pe colegii noştri pentru eforturile depuse şi am convingerea că este doar primul pas dintr-o serie de astfel de iniţiative”, a declarat Alexandru Chiriţă, director general Electrica.

Proiectele propuse vor fi derulate, în principal, în judeţele Sibiu, Bihor şi Maramureş, însă o parte a lucrărilor vor avea impact asupra tuturor celor 18 judeţe din arealul de acoperire al DEER: Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Prahova, Buzău, Galaţi, Brăila, Dâmboviţa şi Vrancea.

„Este o mare realizare faptul că am reuşit, în demersul nostru investiţional, deloc facil, să fim beneficiarul a patru contracte pentru modernizarea şi extinderea capacităţii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cu surse de finanţare atrase din Fondul pentru Modernizare”, a spus Mihaela Rodica Suciu, director general DEER.

Potrivit acesteia, DEER a semnat contracte de finanţare pentru patru proiecte importante. Este vorba despre Staţia de transformare 110/20kv Sibiu Vest, investiţia vizând mărirea fiabilităţii şi capacităţii reţelei de medie tensiune şi creşterea calităţii serviciului de distribuţie a energiei electrice distribuite (termenul de finalizare a proiectului este 30 iunie 2025), modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică 110kV, în zona staţiilor electrice de transformare Centru-Aeroport-Ioşia-Mecanica, din municipiul Oradea (termen de finalizare 30 iunie 2026), modernizarea liniilor electrice aeriene de MT alimentate din staţia Sighet: LEA 20kV Sighet-Teceu, LEA 20kV Sighet-Costui şi LEA 20kV Sighet-Radio Vad, principalele obiective ale proiectului având în vedere siguranţa în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor şi producătorilor existenţi, dar şi asigurarea capacităţii de racordare la reţea a tuturor utilizatorilor (termenul de finalizare 31 martie 2026) şi despre implementarea Subsistemului de gestiune a datelor activelor – etapa II, prin colectarea, prelucrarea şi validarea de date tehnice şi georeferenţiale aferente reţelelor electrice aeriene şi subterane de distribuţie a energiei electrice pe toate nivelele de tensiune (IT, MT, JT) din întregul areal de acoperire al DEER (termen de finalizare 30 iunie 2027).

„Această reuşită este încă o dovadă a faptului că noi, Distribuţie Energie Electrică Romania, prin specialiştii noştri, depunem toate eforturile pentru a realiza planul de investiţii asumat, de peste 100 milioane de euro, anual. Îmbunătăţirea nivelului de satisfacţie a celor aproape 4 milioane de consumatori ai DEER, din cele 18 judeţe, prin asigurarea un serviciu de distribuţie la înalte standarde de performanţă, reprezintă obiectivele noastre strategice. Vom investi şi în continuare cu responsabilitate în reţelele noastre de distribuţie a energiei electrice, fiind foarte atenţi şi focusaţi în a ne calibra foarte bine investiţiile, astfel încât să realizăm ceea ce ne-am propus, fără a solicita prea mult clienţii şi fără a creşte exagerat facturile acestora”, a subliniat Mihaela Rodica Suciu.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker