Cultură

FOTO | Buzoienii, invitați la Bisoca să învețe fizica… de la bunici

Fundația Comunitară Buzău și Asociația Zestrea Bisoceană invită buzoienii, la Bisoca, duminică, 23 iulie, când, începând cu ora 13.00, în incinta Hubului Țărănesc Zestrea Bisoceană va avea loc inaugurarea proiectului „Învățăm fizica de la bunici”. În cadrul evenimentului, participanții vor avea ocazia să ia parte la prezentarea proiectului, vizita ansamblului și a celor trei instalații – moară de apă, vâltoare, piuă -, ateliere pentru copii, degustare de produse locale, spectacol de fluier și caval și o drumeție ghidată în Bisoca. Hubul Țărănesc Zestrea Bisoceană este un ansamblu țărănesc vizitabil ce promovează oamenii locului, obiectele de patrimoniu și poveștile locale.

Proiectul „Învățăm fizica de la bunici”, implementat de Asociația Zestrea Bisoceană, a obținut finanțare de 20.000 lei prin Fondul Științescu Buzău, ediția 2.0, un program național implementat în județul Buzău de Fundația Comunitară Buzău. Proiectul „Învățăm fizica de la bunici” constă în crearea la scară redusă (aproximativ 1:4) a trei instalații (moară de apă, vâltoare, piuă) utilizate de bunicii noștrii folosind forța naturii și diferite principii fizice. Instalațiile sunt perfect funcționale, astfel încât fiecare copil, profesor sau părinte le poate utiliza și poate învăța despre principiile fizice care le acționează. Amplasarea instalațiilor este în curtea Hubului Țărănesc Zestrea Bisoceană din Bisoca, județul Buzău.

Despre acest proiect, Anca Nicolescu, director executiv al Fundației Comunitare Buzău, spune: „Când vine vorba de învățat fizica de la bunici, cei mai mulți se gândesc, poate, la cum bunicii stau cu ei la birou și îi asistă la realizarea temelor pentru acasă. Când mă gândesc eu la proiectul <Învățăm fizica de la bunici>, mă gândesc la Bisoca și la Zestrea Bisoceană care, așa cum spune și numele, lasă moștenire următoarelor generații, nu bunuri fizice de această dată, ci informații despre cum puneau în practică bunicii noștri, acum peste 40 ani, legile fizicii”.

Fiecare instalație din cadrul proiectului (moară de apă, vâltoare, piuă) beneficiază de panouri explicative a fenomenelor fizice prezente, dar și descrierea modului de funcționare, contextul etnografic și importanța lor în lumea bunicilor noștri. Proiectul implică și crearea a trei clipuri video, despre fiecare instalație în parte, în care vor fi prezentate modelările 3D ale instalațiilor și principiile fizice utilizate, contextul și utilizarea fiecărei instalații, dar și pași și etape de evoluție care au dus la apariția spre exemplu a mașinii de spălat, mașinile de împâslit industrial, mori actuale. Aceste filmulețe vor conține și scurte povești ale bătrânilor satului pentru a putea înțelege contextul, povestea și importanța fiecărei construcții. Filmulețele vor putea fi folosite ca material didactic auxiliar de către profesori în cadrul orelor de curs sau vor putea fi vizualizate direct la Bisoca prin scanarea unui cod QR disponibil pentru fiecare instalație. Profesorii și elevii din întreg județul Buzău și nu numai vor putea să susțină chiar ore de curs în spațiul generos pus la dispoziție, astfel încât întreaga lecție de fizică să poată fi predată și exemplificată direct la fața locului, precizează organizatorii.

După deschiderea spațiului către vizitare și experimentare, se vor organiza patru ateliere cu tema „Învățăm fizica de la bunici” în care peste 100 de copii de gimnaziu din comuna Bisoca și comunele învecinate – Sărulești, Vintilă Vodă, Mânzălești – se vor împrieteni cu anumite concepte de fizică.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker