Cultură

FOTO | Buzăul, prezent la Roma de Ziua Națională a României cu o expoziție de excepție de artă contemporană

Buzăul este prezent la Roma, de Ziua Națională a României, cu o expoziție de excepție de artă contemporană, care a avut vernisajul pe 17 noiembrie. Expoziția „Metamorfoze plastice” a Uniunii Artiș­tilor Plastici din România – filiala Buzău va fi deschisă ­pu­blicului până în data de 4 decembrie.

„Noi suntem foarte bucuroși că prindem acolo și Ziua Națională a României. Pe 1 Decembrie, noi suntem reprezentanții Româ­niei, ai artei contemporane româ­nești, la Roma. Am reușit să duc artiștii buzoieni la Roma, pentru că am considerat foarte important ca această perioadă să mar­cheze cumva și faptul că Buzăul a început să devină de ceva vreme încoace un centru de ira­diere culturală, cel puțin în domeniul artelor vizuale. Sunt atâtea tabere de artă pe care le-am făcut! Numai anul acesta am realizat două tabere de documen­­tare și creație: <Măgura Art> și <Buzău – oraș deschis artei>”, spune preșe­dintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea.

Valeriu Șușnea, în boardul Institutului Cultural Român

Dezvoltarea și intensificarea activităților cu o înaltă ținută culturală și artistică organizate de Uniunea Artiștilor Plastici Buzău, chiar și în timp de restricții sanitare, a fost recunoscută recent și prin numirea președintelui filialei, Valeriu Șușnea, în boardul Institutului Cultural Român. Este o recunoaștere a activității importante în domeniul arte­lor vizuale desfă­șurate la Buzău în ultimii ani, prin care s-a reușit  menținerea tradiției, chiar și în pandemie, organizării taberelor de artă, la care, ca de fiecare dată, au fost invitați artiști plastici importanți ai filialelor UAP din țară. Audierea lui Șușnea s-a făcut chiar în perioada în care acesta s-a deplasat la Roma pentru a organiza expoziția de artă contemporană de la Buzău.

„Mandatul meu a început din momentul în care s-au stabilit rezultatele acestei consultări, ale acestui examen susținut în fața Comisiei de politică externă și a Comisiei de cultură. Au fost oameni din Senat care au decis. Cred că a contat foarte mult în luarea deciziei faptul că mă aflam la Roma cu o expoziție de artă românească. De asemenea, cred că au contat și cele 50 de expoziții pe care le-am făcut în ultimii patru ani; au contat și Bienalele <Ion Andreescu> – două ediții din ultimii patru ani cu 400 de parti­cipanți din 25 de țări de pe trei continente -, și au contat taberele pe care le fac. Din punct de vedere managerial, am realizat multe proiecte de arte vizuale. Eu cred că asta a contat în  alegerea domniilor lor”, a explicat președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea, numirea sa în boardul Institutului Cultural Român.

32 de artiști plastici de la Buzău, în expoziția de la Roma

La expoziția de la Roma participă 32 de artiști – cu 52 de lucrări de artă decorativă, pictură, sculptură, grafică – de la filiala Buzău. Organizată, coordonată și curatoriată de Valeriu Șușnea, expoziția reunește lucrările realizate de artiștii buzoieni Elena Doina Ale­xan­drescu, Boglár Balász, Alina Barbu, Miruna Blă­naru, Ana Maria Bogleș, Mădălina Canțer, ­Ghe­orghe Ciobanu, Alexandra Mihai Coman, Liliana Cră­ciun, Ciprianu Dominudi, Ștefan Ene, Georgeta Hlihor, Niculina Vlad Leonte, Florin Menzopol, Mihai Opriș, Mihaela Anca Pioa­ră, Oprea Pioară, Carmen Poenaru (invitați), Emil Popa, Emil Pricopescu, Anca Dorojan Szep, Steluța Dima Ștefaniu, Ananeau, Diana Rozalia Tăicuțu, Gabriel Tăicuțu, Luminița Toader, Aurelia Tudorache, Vasile Tudorică, Ami Vasi­lescu (invitați) și Mioara Magelona Velnicescu.

Expoziția „Metamorphosis Plastics” reunește pictori, sculptori, graficieni și artiști decorativi din Buzău care expun lucrări de excepție reprezentând interesele lor artistice și vizuale actuale. Sunt abordate tehnici diferite, de la pictura de șevalet la ­gra­fică, de la sculptură la panouri decorative, în timp ce în selecția lucrărilor predomină abordarea temelor și aspectelor stilistice ­ori­ginale și îndrăznețe, semnă­tură inconfundabilă a determinării performanței noilor generații de artiști profesioniști. În acest fel, punctul de sosire este realizarea unui decor expozițional coerent, bine motivat estetic și vizual spectaculos, pentru a crea și o atmosferă artistică dina­mică, variată, plină de pros­pețime și ingeniozitate creativă, care să confere evenimentului o armonie , mediu interesant și atractiv.

Românii din Italia, bucuroși să se întâlnească cu artiștii plastici buzoieni

Vernisajul, cu toate ­res­tricțiile de rigoare impuse de pandemia de Covid-19, s-a bucurat de o participare numeroasă, în special din partea românilor plecați de ceva vreme în Italia. „Au fost foarte mulți români la vernisaj. A fost prezent și un medic care a plecat din țară în anii ’60. I-a fost foarte dor de Româ­nia. Ei au apreciat foarte mult lucrările colegilor mei artiștii. A fost foarte bine primită de comunitatea de acolo. Noi i-am servit și cu produse din categoria brandurilor Buzăului, cu covrigii de Buzău și cu babic. Au fost foarte încântați de tratația pe care am pregătit-o împreună cu cei de acolo”, precizează președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Buzău.

Accademia di Romania in Roma i-a primit cu des­chidere pe artiștii plastici buzoieni. Personalul de aici a oferit chiar un sprijin important, astfel încât să fie puse în valoare lucrările de la Buzău. „Un mare ajutor în organizarea expoziției l-am primit din partea doamnei vice­preșe­dinte Oana Boșca Mălin și a domnului consilier Mihail Stan. Tot  personalul de la Accademia di Romania, care nu este numeros, ne-a ajutat la desfacerea lucră­rilor, la etalarea lor. Am făcut deplasarea acolo cu domnul Emil Popa de la Râmnicu Sărat, care face parte din conducerea filialei. Doamna curator al galeriilor de artă din Buzău, Anca Burducea, a coordonat colectivul care s-a ocupat de transportul și de împachetarea a lucrărilor și de trimiterea lor la Roma.  Am primit un sprijin foarte important de la Poliana Partal, căreia îi mulțumesc pentru că ne-a încurajat să mergem acolo și să facem această acțiu­ne”, mai spune Valeriu Șușnea.

Expoziția va rămâne deschisă publicului în perioada 18 noiembrie – 4 decembrie 2021, în intervalul orar 14.00 – 17.00, cu ­re­zervare la adresa [email protected].

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker