Economic

Explozia din coșul de alimente al buzoienilor

2021 poate fi declarat anul scumpirilor, după ce, din ianuarie și până în prezent, românii au avut parte numai de prețuri mari; începând cu alimentele de bază și terminând cu materialele de construcții, românii scot din ce în ce mai mulți bani din buzunar. Într-un singur an prețurile parcă au explodat, iar românii sunt nevoiți să plătească mai mult decât o făceau anul trecut pentru produsele de bază.

Coșul cu alimente de bază a devenit mai scump cu 15 la sută față de anul trecut. Pentru un coș cu ­ali­mentele de bază ce conține ulei, carne de porc, carne de pui, făină, mălai și lapte, o persoană ar trebui să scoată, astăzi din buzunar aproximativ 70 de lei.

România cumpără masiv produse alimentare din străinătate, iar, în premieră, cei mai mari zece importatori de la noi au adus în țară marfă de un miliard de euro. Produsele de bază s-au scumpit în ultimul an foarte mult – fapt confirmat de datele Institutului Națio­nal de Statistică – iar experții spun că tendința va continua. Oamenii cu venituri mici și medii resimt cel mai mult majorările de prețuri.

,,Aceste scumpiri se datorează acelor factori variabili pe care îi găsim în piață, precum creșterea costurilor energiei, scumpiri la costurile de producție. Gândim intervenții în acest sens, dar intervenția într-o piață economică liberă e una grea”, a declarat Marius Micu,  secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Dacă anul trecut, în toamnă, cheltuiam în medie 400-500 lei pe un coș de cumpărături, acum pentru aprovizionarea săptămânală românii scot din buzunar aproximativ 600-650 de lei. Mai exact, astăzi, alimentele sunt mai scumpe cu 15 la sută, iar statisticile nu sunt deloc îmbucu­rătoare. Specialiștii avertizează, însă, că România va deveni tot mai dependentă de importuri. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, ponderea produselor cu etichetă străină a crescut cu 11,4 la sută, iar valoarea acestora a depășit deja 4,55 miliarde de euro.

Și buzoienii sunt afectați de aceste scumpiri, mai ales că salariile acestora nu sunt foarte mari, comparativ cu celelalte județe mai dezvoltate din punct de vedere economic. Prețul alimentelor de bază aproape că s-a dublat, iar buzoienii au de ales: să scoată din buzunar mai mulți bani pentru aceleași alimente sau să reducă din alimente pentru a lăsa la casă aceeași sumă de bani. Destul de dificil, având în vedere că vorbim despre alimentele de bază.

De exemplu, în hypermarket-urile din oraș, uleiul pe care buzoienii îl cum­părau acum câteva luni cu 5 lei, în prezent poate depăși 8 lei, la fel și zahărul. Oțetul depășește acum 3 lei, iar un ou poate sări și de un leu. Pentru un kilogram de făină de Boromir buzoienii vor scoate din buzunar 3,5 lei, în timp ce mălaiul a sărit de 4 lei. Un kilogram de carne de pui tocată costă 14 lei, iar pentru un kilogram de ceafă de porc buzoienii vor plăti 25 de lei. Un litru de lapte poate ajunge și la 8 lei.

Prețul alimentelor a fost influențat și de creșterea prețului la carburanți. În timp ce în aprilie 2020 prețul benzinei era de 4,28 de lei, la începutul anului crescuse la 4,91 de lei, iar acum benzina costă și 6,4 lei pe litru.

Prețurile alimentare mondiale au atins cel mai mare nivel din ultimii zece ani

Indicele global al prețu­rilor produselor alimentare a continuat să crească și în octombrie, pentru a treia lună consecutiv, ajungând la un nou vârf al ultimilor zece ani, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație (FAO).

FAO publică lunar anumite statistici cu privire la modificările de prețuri înregistrate la un coș de ­ali­mente format din cereale, uleiuri vegetale, carne, lactate și zahăr. În ultimul an, prețul materiilor prime agricole a crescut semnificativ ca urmare a unor recolte mai mici, dar și a cererii mari. Prin urmare, creșterea din ultima lună a fost stimulată de avansul prețurilor la cereale. Vorbim aici despre grâu, care a înregistrat un avans de 5 la sută, dar și despre uleiurile vegetale care s-au scumpit cu 9,6 la sută. În schimb, prețul zahărului a înregistrat o scădere de 1,8 la sută, la nivel mondial. În România, litrul de ulei s-a scumpit cu 24 la sută, în timp ce prețul pâinii a crescut cu 5 la sută, iar kilogramul de cartofi cu peste 12 la sută.

Experții spun că ten­dința va continua. În piață deja se vorbește de o creștere medie de 8-10 la sută a prețurilor, în urmă­toarele  trei luni. Cea mai mare creștere, însă, va fi înregistrată la carnea de porc și la preparatele de porc, unde majorarea ar urma să fie de până la 20-25 la sută.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker