Cultură

FOTO – VIDEO / Asociația Zestrea Bisoceană vine la oraș cu cămașa în broci și cu povestea ei

Asociația Zestrea Bisoceană inaugurează vineri, 27 octombrie, începând cu ora 17.00, la Centrul „Iazul Morilor”, expoziția  „Cămașa în broci – povestea unei comunități” .

Asociația Zestrea Bisoceană a aflat povestea cămășii în broci, după ce, timp de trei luni, reprezentanții ei au efectuat activitate de cercetare și documentare pe teren. Au redescoperit această cămașă prin lăzile de zestre ale bunicilor, fiind vorba despre o cămașă specifică văii superioare a râului Râmnic, cusută cu fir de lână vopsit cu vopsea obținută din rădăcina unei plante denumite local broci (Rubia tinctorum).

Plecând pe urma acestui element de patrimoniu, au cules poveștile ultimelor ii, au fotografiat aceste comori găsite în lăzile de zestre ale bunicilor și, cu informațiile culese au dat viață acestei cămăși care a devenit subiect pentru un film documentar în care actorii sunt chiar sătenii care mai cunosc tehnica de realizare a cămășii în broci sau care au dorit să o afle participând la activitățile desfășurate de Asociația Zestrea Bisoceană. Rezultatele lor au fost aranjate într-o expoziție ce așteaptă cu nerăbdare să fie vizitată.

Cămășile sunt expuse permanent la Bisoca, dar vineri va fi adusă în premieră în municipiul Buzău pentru ca toți orășenii care vor dori să o vadă să aibă posibilitatea de a  pătrunde în lumea poveștilor patrimoniului bisocean. Cu sprijinul Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” și al Primăriei Municipiului Buzău, expoziția poate fi vizitată la Centrul „Iazul Morilor” timp de o săptămână, potrivit următorului  program: vineri 17.00–19.00, sâmbătă 10.00-18.00, duminică 12.00-16.00, luni-vineri 10.00–18.00. Tot aici, în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, Asociația Zestrea Bisoceană va organiza ateliere interactive în care vor afla multe lucruri  despre patrimoniu material și imaterial.

Pentru realizarea cămășii în broci țăranii apelează la arta vopsitului cu plante tinctoriale. De aici pornește de altfel și denumirea cămășii „în broci”; denumirea este dată de planta cu care se vopsește firul folosit pentru coaserea modelului. De aceea, povestea  „cămășii în broci” este, de fapt, o poveste a unei întregi comunități aflate pe valea superioară a râului Râmnic, în Bisoca, Vintileasca și Jitia. Este și o incursiune pe care reprezentanții Asociației Zestrea Bisoceană o realizează într-o lume pe cale de dispariție!

Cum arată hubul țărănesc de la Bisoca

Proiectul inedit lansat la Buzău de trei surori, Aura, Cristina și Elena Cășaru, se numește hub țărănesc și este locul în care cei care îi trec pragul pot să afle totul despre frumusețile satului lor natal, Bisoca. Un loc cu o încărcătură deosebită, un loc în care tradițiile sunt păstrate cu sfințenie. Pentru ca și alții care nu sunt din împrejurimi să afle totul despre frumusețile plaiurilor bisocene, cele trei surori au dezvoltat o serie de proiecte. Asociația au înființat-o în 2016 cele trei surori, Aura, Elena și Cristina. Până anul acesta au avut proiecte de promovare a meșteșugurilor locale, a meșterilor și de învățare a copiilor despre meșteșuguri. De anul acesta, au început o promovare a zonei mai intensă, încurajate fiind și de faptul că Bisoca este parte a Ținutul Buzăului din Geoparc UNESCO.

„Avem acest hub țărănesc, o gospodărie locală pe care am transformat-o, am păstrat casa tradițională și am reamenajat-o așa cum era pe vremea bunicilor noștri. Am transformat vechiul grajd în spațiu expozițional. Unde erau ținute oile se află o expoziție dedicată oieritului, unde se pot vedea lucruri ce țin de prelucrarea lânei, cu instrumentele aferente, daracul, piepțeni, o grămadă de instrumente folosite pe vremuri în gospodăriile țărănești, acum aproape pe cale de dispariție. Un astfel de instrument este crinta. Am crinta străbunicului; crinta este locul în care, după ce se dă cheag la lapte, se strânge cașul; pe crintă  se pune la scurs cașul cu o greutate deasupra pentru a da o formă brânzei. În vechea fânărie pentru oi avem expoziția <Cămașa în broci. Povestea unei comunități>. Este unul dintre proiectele noastre de suflet, la care am lucrat vara aceasta. Este un proiect confinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Prin acest proiect am mers la bătrânii satului, am cules povești, am filmat interiorul  pentru a putea da mai departe aceste povești, nu doar cu scop documentar, ci și cu scopul de a face educație, pentru cineva care dorește să parcurgă singur  etapele de confecționare a unei cămăși în broci”, povestește Aura Cășaru.

Pentru că în mediul sătesc firele erau vopsite cu vopsea extrasă din plante, la habul Asociației Zestrea Bisoceană a apărut și o grădină cu astfel de plante. Ea se numește „Grădina cu broci”, dar, de fapt, este o minigrădină botanică care conservă astfel de plante, unele dintre ele aproape pe cale de dispariție. „În curtea casei am creat o grădină tinctorială. Este o grădină cu plante pentru vopsitul tinctorial, pe culori. Avem suvârf, sunătoare, sânziene, avem și broci, pentru că se numește <grădina cu broci>. În sat mai sunt doar câteva locuri unde se mai găsesc broci”, mai povestește Aura Cășaru, reprezentanta Asociației Zestrea Bisoceană. Predominant plantele înfloresc vara, dar brocii se culeg toamna, ne explică Aura Cășaru: „Brociul se pune la uscat, apoi trebuie pisat și procedeul de plămădire și de creare a vopselei”.

„Învățăm fizica de la Bunici” este un alt proiect care s-a dezvoltat în curtea hubului în această vară. Așa au apărut în curtea hubului o moară, o piuă și o vâltoare, la scară mai mică. S-au folosit de ele copiii care au venit să vadă cum funcționează și să se minuneze cum bunicii lor știau fizică fără să știe de fapt fizică, pentru că ei  aplicau tot felul de principii în activitățile pe care le desfășurau. Copiii au descoperit astfel și principiul fizic sau matematic de funcționare a instalațiilor țărănești din hubul construit de Asociația Zestrea Bisoceană.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker